• BIST 9079.97
  • Altın 2323.82
  • Dolar 32.3831
  • Euro 34.8459
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

FED’den tahvil alımlarını azaltmaya devam sinyali

FED’den tahvil alımlarını azaltmaya devam sinyali
Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) son yaptığı para politikası toplantısında üyeler, tahvil alımlarını azaltılmasının devamı konusunda görüş bildirdi.

San Francisco FED Başkanı John Williams, FED’in azaltma planını değiştirmesi için çok büyük bir gelişme olması gerektiğini belirtti.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) birçok üyesi, bu yıl ekonomide büyük bir sürpriz olmadığı takdirde tahvil alımlarının azaltılmasında öngörülebilir bir biçimde aylık 10 milyar dolarlık adımlarla ilerlenmesi görüşünü vurgulamak istedi. FED’in ocaktaki para politikası kurulu toplantısının tutanakları, FED yetkililerinin faiz oranlarının bir süre daha düşük tutulacağı sözünün, bu vaadin taşıdığı finansal istikrar endişelerini de kapsayacak şekilde nasıl yeniden düzenleneceği konusunda karara yaklaştıklarını da gösterdi. FED  yetkilileri, varlık fiyatlarında balon oluşması gibi bazı finansal piyasa risklerinin ne zaman politika sıkılaştırılması gerektiğine dair verilecek kararda daha büyük rol oynayabileceği ihtimaline de dikkat çekti. Ben Bernanke’nin başkanlığında gerçekleştirilen son toplantı olan 28-29 Ocak toplantılarında da FED  tahvil alımlarının ikinci kez ayda 10 milyar dolar daha azaltılarak 65 milyar dolara düşürülmesine karar vermişti.

FED  bu kararı, gelişmekte olan pazarlarda o sırada yaşanan dalgalanmaya rağmen almıştı.

FED  tutanaklarında, “Birçok üye, ekonomik görünümde belirgin bir değişikliğin olmaması halinde, tahvil alımlarının her para politikası toplantısında 10 milyar dolar azaltılmasına devam edilmesinden yana net bir kabul olması gerektiği şeklinde görüş bildirdi.” denildi. Bu arada St. Louis FED, San Francisco FED ve Atlanta FED’in başkanları tarafından yapılan açıklamalar da tutanaklarda dikkat çekilen mesajı tazeleyen nitelikteydi.

St. Louis FED Başkanı James Bullard, Washington’daki Exchequer Club’daki konuşmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu zayıflığın büyük bölümünün daha iyi hava koşullarına geçilmesiyle sona ereceğini düşünüyorum.” dedi.

San Francisco FED Başkanı John Williams ise New York’ta yaptığı konuşmada, ekonominin “sağlıklı ve daha güçlü bir yolda” olduğunu ve FED’in planını değiştirmesi için çok büyük bir gelişme olması gerektiğini belirtti.

Atlanta FED Başkanı Dennis Lockhart da “Ekonomideki görünüm sağlam kalmaya devam ettiği ve izlediği yoldan belirgin şekilde sapmadığı sürece” FED’in tahvil alım programını son çeyrek itibarıyla sonlandırabileceğini söyledi.

FED ocak ayında tahvil alım programını 10 milyar dolar azaltarak aylık 65 milyar dolara indirirken, yetkililer programı sene sonuna doğru daha da yavaşlatma konusunda görüş birliğine vardı. FED’in en son gerçekleştirdiği politika toplantısında 2012 yılında başlatılan programın hedefi faiz oranlarını düşük tutarak harcama, istihdam ve yatırımı artırmak. 2013 yılının ikinci yarısında yüzde 3,7 büyüyen ABD’de FED’in ocak ayında gerçekleştirdiği toplantıdan bu yana istihdam ve perakende satışlar da dahil olmak üzere bazı hayal kırıcı veriler ortaya çıktı. Yetkililer rakamların varlık alımlarını daha da azaltmayı engellemek için yeterince zayıf olmadığını savundu.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim