• BIST 9071.89
  • Altın 2325.249
  • Dolar 32.3748
  • Euro 35.032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

FED, faiz indirimine gitti... 11 yıl sonra bir ilk!

FED, faiz indirimine gitti... 11 yıl sonra bir ilk!
ABD Merkez Bankası Fed, 11 yıl sonra ilk kez faiz indirimine giderek 25 baz puanlık indirim yaptığını bildirdi.

Analistler, "FED gevşedi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) için de aynı eğilimler geçerli. Bu mevcut gelişmekte olan ülkeler için oluşmuş olumlu havayı desteklemeye devam ediyor. Cuma günü ABD’den gelecek olan istihdam piyasası verileri önemli olacaktır. Bu veriler güçlü kalırsa FED’in ikinci bir faiz indirimi yapacağına yönelik beklentiler azalacaktır" açıklamasında bulundu.
ABD Merkez Bankası Fed, 11 yıl sonra ilk kez faiz indirimine giderek 25 baz puanlık indirim yaptığını bildirdi.  Bankanın kararıyla fonlama oranı yüzde 2,00 - 2,25 aralığına çekilmiş oldu. 

Komiteden sadece Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren faiz indirimine karşı oy kullandı. Fed faiz indirim kararıyla finans krizinden bu yana ilk kez faiz indirmiş oldu. 

Analistler Fed'in faiz kararını değerlendirdi; 

"FED, YENİ FAİZ İNDİRİMİNİN UCUNU AÇIK BIRAKTI"

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya, "Fed 25 baz puan faiz indirerek faizi yüzde 2,50’den 2,25’e çekti. Fed bu hareketiyle piyasa beklentisine paralel hareket etmiş oldu. Her ne kadar piyasa 50 baz puanlık faiz indirim beklentisi de bulunmasına karşılık bu toplantıdan 25 baz puanlık faiz indirim beklentisi çoğunluktaydı. Böylelikle Amerika Merkez Bankası 10 yıl aradan sonra faizde indirime gitmiş oldu. Fed sigorta indirimi yapmış oldu. İki üye karara şerh koymuş.

Fed faiz indiriminin gerekçelerini küresel gelişmeler ve enflasyondaki durgunluk olarak gösterdi. Fed’in karar metninde istihdam piyasasının güçlü olduğuna dair ve ekonomideki ılımlı büyümeye atıfta bulunuldu. Bununla birlikle karar metninde ABD Merkez Bankasının uygun olduğu şekilde hareket edilecektir ibaresi var ancak bu söylem Merkez Bankasının faiz indirimlerine devam edeceği anlamını çok fazla vermiyor.

Etiketler: , , , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim