• BIST 9672.8
  • Altın 2501.202
  • Dolar 32.5876
  • Euro 34.8634
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

'Faizde ölçülü indirim devam edebilir'

'Faizde ölçülü indirim devam edebilir'
Merkez Bankası iki ay üst üste faiz koridoru üst bandında toplamda 75 baz puanlık indirim yaparken piyasalarda gelecek aylarda da kademeli indirim beklentisi arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararının ardından piyasalarda gelecek aylarda da ölçülü faiz indiriminin devam edebileceği beklentisi artarken, bunun gerçekleşmesi için enflasyondaki düşüşün ve küresel risk iştahındaki pozitif havanın sürmesinin gerekli olduğu görülüyor.

Küresel piyasalarda artan risk iştahı ve yurt içinde manşet enflasyondaki düşüşün etkisiyle geçen ay ve bu ay faiz koridorunun üst bandında toplamda 75 baz puan indirim yapıldı.

Merkez Bankasının bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,50'den yüzde 10'a düşürülürken analistler, enflasyondaki düşüşün sürmesi ve küresel konjonktürün desteğini devam ettirmesi halinde gelecek aylarda da faizlerde kademeli indirim görülebileceğini ifade ediyor.

AA muhabirine TCMB faiz kararını değerlendiren Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, Merkez Bankasının beklentileri dahilinde faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirime gittiğini ve haftalık repo faizi ve gecelik borçlanma faizini sabit tuttuğunu söyledi.

"Karar, para politikasında tam anlamıyla bir gevşemeden ziyade geniş faiz koridoruna olan ihtiyacın azalması ile başlanılan sadeleşme sürecinin bir parçası olarak alınırken, karar metinde enflasyon görünümü konusundaki temkinli yaklaşımın korunduğunu görüyoruz." diyen Kırali, gelecek bir kaç ay sakin seyredebilecek genel enflasyona rağmen çekirdek enflasyonda iyileşmenin sınırlı kalmaya devam edeceğini ifade etti.

Kırali, mevcut enflasyon dinamikleri ve küresel koşulların devamı halinde TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında gelecek aylarda da temkinli indirimlere devam edebileceğini belirterek, "Politika faizini de içerecek daha yüksek indirimler için ise enflasyon dinamiklerinde belirgin ve kalıcı iyileşme olması gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.


"Merkez Bankasının para politikası duruşunu normalleştirmesini yararlı buluyoruz"
Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer ise Merkez Bankasının temkinli bir şekilde para politikası duruşunu normalleştirmesini oldukça yararlı bulduklarını dile getirdi.

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da küresel oynaklıktaki azalışa ek olarak, TCMB'nin geçen yılın ağustos ayından itibaren uyguladığı politika araçlarının etkinliğine yönelik oluşan güvenin geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı ve bu doğrultuda da sadeleşme yönünde ölçülü adımların devam ettiğini söyledi.

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu ve AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi de sadeleşme yönünde ölçülü bir adımın daha atıldığını kaydetti.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın ilk sınavında agresif bir karar almayarak devamlılık mesajı verdiğine işaret eden Bürümcekçi, yeni başkanın para ve kur politikası yaklaşımının tam olarak anlaşılana kadar yine de bir belirsizlik sürecinden geçileceğini dile getirdi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim