• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Evliyaoğlu: ’’Bahar Mevsimiyle Birlikte Arılara Gerekli Bakım Yapılmalı’’

Evliyaoğlu: ’’Bahar Mevsimiyle Birlikte Arılara Gerekli Bakım Yapılmalı’’
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, bahar mevsimiyle birlikte arılara gerekli bakımın yapılması gerektiğini söyledi.

Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, bahar mevsimiyle birlikte arılara gerekli bakımın yapılması gerektiğini söyledi.

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Ardahan'da kışlatmadan çıkan arı kayıplarının yüzde 2 olduğunu, arıcılık açısından en önemli dönemlerden bir tanesinin ilkbahar bakımı ve kışlatma sonrası kovan değişiminin büyük önem taşıdığını ifade ederek şöyle devam etti:

" Kafkas arı ırkının yetişebildiği yüksek rakımlı bir bölgede olduğumuz için, kışın arılı kovanlarımızı Kasım ayının 20'si itibari ile içeride kışlatmaktayız. Kışlatmalarımız Mart ayı ortalarında ve son olarak Nisan ayının ilk haftasında bitmektedir. Üreticilerimiz 2016 yılında arılı kovanlarımızı üreticilerimiz çıkardılar. İl genelinde arı kayıplarımız yüzde 2 ile 5 arası ve bu da çok büyük bir başarı. Proje ajansları (SERKA- TKDK) Ardahan ilinde arıcılığı desteklemeleri ve Birlik olarak bizlerde ilçe ilçe üreticilerimizi ziyaret edip doğru kışlatma nasıl yapılır anlattığımız için kış kayıplarımız bu seviyeye düşmüştür. Ajansların faydaları; modern ve kışlatma kapalı alanların yapılması, yeni kovanların dağıtılması, içeride kışlatılacak kovanların hava sirkülasyonları ve kapalı alanlarda kışlatılacak kovanların kışlatma alanlarına uygun duruma getirilmesi sonucunda kışlatma'da kayıplarımız çok az.

Arılar çıkarıldıktan sonra hava durumu göz önünde bulundurularak kovanlarda ilk bahar bakımı yapılır. Ana arı kontrolleri ve kovanlarda yiyecek kontrolü yapıldıktan sonra da bunlara beslenme olayında hava sıcaklığı 10 derecenin altında olduğu zaman katı yiyecekle beslenmeli. Katı yiyecek dediğimiz kek, bal ve pudra şekeriyle yapılmaktadır. Ve katı yiyecek uygulaması soğuk havalarda yapılmakta. Hava sıcaklığı 10 derecenin üzerine çıktığında ise sıvı şeker şurubu ile besleme yapmaktayız. Bunu da havalarını ısınması ve şilanın ileriki tarihlerde gelebileceği zamana kadar iki ölçek şeker, bir ölçek suyla karıştırarak veriyoruz. Havalar ısındığı zaman ise 1 ölçeğe 1 ölçek verilebilir.'

KOVAN DEĞİŞİMİ

Evliyaoğlu, kovan değişiminin önemine de değinerek, "5 aylık süreçte kovanda yaşamını sürdüren arı kolonisi için yeni bir dönemin başlayacağını ve bu nedenle kolonide yeni yavrular meydana gelecek, koloni kendini yenilemeye başlayacaktır. Bir yandan da uzun bir süredir yaşamını sürdürdüğü kovanı temizlemek için çalışacaktır. Bu durumda kışlatma sonrası kovan değişimi büyük önem taşımaktadır. Kovan değişimi ilkbaharda yapılması gereken en önemli işlerden biridir. Kovan değişimi ile birlikte arının kışlatmayı geçirdiği kovandaki olumsuz koşulları gidermek için harcayacağı enerji ve yiyeceği baldan kazanmış olmaktayız. Ayrıca temiz, hijyenik bir kovan ile arının bahara girmesi, hastalıklardan korunma konusunda da yardım sağlamaktadır. Kışlatmayı geçirdiği kovan ister istemez nemli ve kirli olacaktır. Bu nedenle elimizden geldiğince kışlatma sonrasında kovan değişimini gerçekleştirmeye gayret etmeliyiz" dedi.

İlkbahar'da ana arı yumurtaya açılmadan önce Varroa mücadelesinin yapılması gerektiğine değinen Evliyaoğlu, "İlk bahar bakımı yapıldıktan sonra Varroa hastalığı ile mücadeleye başlıyoruz. Varroa hastalığı dünya genelinde arıcılığın baş düşmanı. Bu da arıcılarımızı tekrar çeşitli yöntemlerle, çeşitli ilaçlar kullanarak varroa hastalıklarına karşı mücadele etmelerini istiyoruz. Bakım zamanında yapıldığı zaman arıcı bal'a girdiği zaman mevcut arılar ve kovanlarla girilir. İlkbahar bakımında hastalıklarla mücadele yapıldığı zaman hiçbir şekilde fire vermeden arıcı mevcutlu olarak bala girer. Arı hastalıkları ile ilgili arıcılarımız hastalıkla mücadeleyi kesinlikle ihmal etmemeleri lazım ve hastalıkla mücadele zamanında yapılmalıdır. Hastalıkla mücadelede tüm arıcıların aynı günde ilaçlama yapmaları lazım ki yapılan mücadele ve tedavi tamamlanmış olabilsin." şeklinde konuştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim