• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Esnaf 2016 Yılından Umutlu

Esnaf 2016 Yılından Umutlu
2015 yılının zorlu ekonomik ve siyasi koşullarla yaşandığını hatırlatan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu,...

2015 yılının zorlu ekonomik ve siyasi koşullarla yaşandığını hatırlatan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, yılın son döneminde yaşanılan gelişmeler nedeniyle 2016'ya umutla baktıklarını söyledi.

Üretim-tüketim desenleri arasındaki uyumsuzlukların ekonomiyi zorladığına dikkat çeken İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, "Sürdürülebilir kalkınma için reel sektör odaklı, yatırıma ve üretime dayalı büyümelerin yaşanması gerekmektedir. Bu noktada reel sektörün en önemli halkası olan esnaf sanatkarların önemi ortaya çıkıyor. Son dönemde hükümetten olan beklentilerimizin pek çoğunun karşılanması da yeni yıla umutla bakmamızı sağlıyor" dedi.

YERLİ MALLAR

Yerli malı kullanımının önemine de değinen Mutlu, "Türkiye üretim ve tüketim desenlerini birbirine yakınlaştırmalı, yerli üretime ağırlık vermeli, mümkün mertebe yerli mallar tercih edilmeli, ithal ürünlerin yoğun tüketildiği ekonomik iklim terk edilmelidir" diye konuştu. 2015 yılının dokuz aylık bölümünde Türk ekonomisinin yüzde 3,4 oranında büyüdüğünü kaydeden Mutlu şöyle konuştu: "Büyümenin üretim cephesine bakıldığında; tarım sektörünün yüzde 8,9, sanayi sektörünün yüzde 2 ve hizmetler sektörünün yüzde 4,4 büyüdüğü görülmektedir. Harcamalar cephesinde ise özel tüketimin yüzde 4,5, kamu tüketiminin 5,9, yatırımların yüzde 3,3 oranında arttığı, mal ve hizmet ihracatının yüzde bir oranında gerilediği ve ithalatın yüzde 1,4 oranında arttığı anlaşılmaktadır. Veriler, yaşanan büyümenin tüketime ve ithalata dayalı olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca büyümede kredilerdeki artışın da etkisi görülmektedir. Yılın ilk dokuz ayında tüketici kredilerinde artış görülürken, toplam kredi hacminde de yüzde 24 oranında büyüme görülmüştür. Ayrıca hem ticari kredilerin hem de takibe düşen kredilerin yüzde 20'nin üzerinde artması, ticari hayattaki zorlu koşullara işaret etmektedir."

ESNAF UMUTLU

2015 yılının, AVM'lerin büyük baskısı altında bulunan esnaf sanatkarlar için pek parlak geçmediğini ifade eden Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Üyelerimiz adına açıklanan reform paketlerini takip etmekte ve kesimimiz için açıklanan tedbirlerin gerçekleşmesini beklemekteyiz. Esnaf sanatkarların 2016'da kendilerini yenilemeye çalışması günün getirdiği bir zorunluluktur. Yatırımların verimli, uzun ömürlü ve düşük maliyetli olabilmesi de Ar-Ge araştırmalarına ve kullanılan teknolojiye bağlıdır. Bu çerçevede üyelerimizin reform paketleri kapsamında devletin uygun koşullarda sunduğu kaynaklardan faydalanmalarının önü açılmalıdır. Hükumetin son dönemde esnaf sanatkarların sorunlarına daha duyarlı yaklaşmasından memnuniyet duyuyoruz. Çalışan emeklilerimizin maaşlarında SGDP kesintisinin kaldırılması çalışmaları, prim borcu bulunan esnafın sağlık hizmeti alma süresinin uzatılması, KOSGEB destek limitinin artırılması ve kesime yönelik faizsiz kredi çalışmaları gibi bazı beklentilerimizin dikkate alınması, esnaf sanatkarların yeni yıla daha umutlu bakmasını sağlamaktadır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim