• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Eski Vali Nuceyfi: Musul operasyonu Başika krizi nedeniyle ertelendi

Eski Vali Nuceyfi: Musul operasyonu Başika krizi nedeniyle ertelendi
Terör örgütü IŞİD'in kontrolüne geçen Irak'ın Musul şehri eski valisi Esil Nuceyfi, Ankara ile Bağdat arasında yaşanan Başika kampı krizinin, Musul...

Terör örgütü IŞİD'in kontrolüne geçen Irak'ın Musul şehri eski valisi Esil Nuceyfi, Ankara ile Bağdat arasında yaşanan Başika kampı krizinin, Musul operasyonunu ertelettiğini söyledi. Aynı zamanda Türk askerinin Başika'da eğittiği Heşid Vatani'nin (gönüllü askerler) başkanı olan Esil Nuceyfi, muhtemel Musul operasyonu için Erbil, Ankara ve Washington arasında düzenlenmesi planlanan toplantının da Başika krizi nedeniyle yapılamadığını ifade etti.

Nuceyfi, Ankara ve Bağdat arasında gerilime neden olan Başika krizi ve bölgenin son durumu hakkında Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) önemli açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde basına da yansıyan Ankara- Washington- Erbil arasında üçlü zirve yapılacağı haberlerini hatırlatan Nuceyfi," 21 Aralık'ta Ankara, Erbil ve Washington arasında önemli bir toplantı düzenlenecekti. Toplantıda muhtemel Musul operasyonu için son hazırlıklar masaya yatırılacaktı, ancak Bağdat ve Ankara arasında meydana gelen Başika krizi nedeniyle bu toplantı ertelendi." dedi.

TÜRK ASKERİNİN BAŞİKA'DA ÇEKİLMESİ IŞİD'E YARADI

Türk askerinin Başika'dan çekilmesinin terör örgütü IŞİD'e yaradığını söyleyen Nuceyfi, olası bir Musul operasyonuna Türkiye'nin katılmasının Musul halkına güvence vereceğini kaydetti.

Türkiye'nin neden Başika'ya ek askeri birlik gönderme ihtiyacı duyduğu yönündeki soruya Nuceyfi, "IŞİD'in Başika bölgesine büyük bir kara operasyonu düzenleyeceğinin istihbaratını almıştık. Gerçekten IŞİD Başika'ya büyük bir operasyon düzenledi. Bizim bundan daha büyük operasyon beklediğimizi de söyleyebilirim. Türk askerinin gelişi Başika bölgesini ve askeri eğitim kampının korunması ile ilgiliydi, ancak olay başka bir tarafa çekildi ve bir krize neden oldu." şeklinde yanıt verdi.

Türkiye'nin Başika'ya gönderdiği askerlerin büyük bir kısmının kamptan ayrıldığını aktaran Nuceyfi, ABD ve Türkiye'nin bu adımla Bağdat'ı Başika konusunda rahatlatmak istediklerini söyledi.

İRAN, TÜRKİYE'NİN IRAK'A GELMESİNDEN RAHATSIZ

Türkiye'nin Irak'tan izin almadan Başika'ya asker gönderdiği suçlamasına da değinen eski Vali Nuceyfi, "Türkiye'nin Başika'ya asker göndermesi Bağdat ve koalisyon güçlerinin bilgisi dâhilinde gerçekleşmiştir. Ancak, İran'a tabi Şii milisler ve Rusya'nın baskısı nedeniyle Irak Başbakanı Haydar Abadi üzerinde büyük bir baskı oluşturuldu. İran, Türkiye'nin Irak'a gelmesinden rahatsız, Rusya ise Başika'yı bahane ederek Türkiye'nin düşürdüğü uçağının rövanşını almak istedi. Ancak, Ankara akıllı bir politika ile gerilimi düşürerek bu girişimleri boşa çıkarttı." ifadesini kullandı.

Heşid Vatani'nin eğitimi için Türkiye dışında diğer koalisyon güçlerinden de yardım istediklerini belirten Nuceyfi, ancak Türkiye'nin bu konuda kendilerine "sadakatli" bir şekilde yanıt verdiğinin altını çizdi.

Nuceyfi, Heşdi Vatani milislerinin Türk askerleri tarafından iyi bir şekilde eğitildiğini, güçlü bir güce eriştiklerini kaydetti.

Heşdi Vatani birliğinin mezhebe dayalı bir örgüt olmadığını söyleyen Nuceyfi," Heşdi Vatani güçleri içinde Kürt, Arap, Ezidi, Türkmen, Hıristiyan olanlar. Ancak çoğunluğu Musul halkından oluşturulduğu için Sünni Araplar daha yoğunlukta . Heşdi Vatani'nin tek amacı Musul şehrini IŞİD'ten kurtarmak ve kendi güçleri ile şehri korumak." dedi.

Şİİ MİLİSLER ABADİ'DEN DAHA GÜÇLÜ

Nuceyfi, Bağdat merkezi hükümeti başında bulunan Haydar Abadi, İran'a tabi Şii milislere söz geçiremediğini, siyasi kararlarda Şii milislerin daha güçlü olduğunu öne sürdü.

Nuceyfi, Irak'taki Sünniler olarak Suudi Arabistan tarafından kurulan Teröre Karşı İslam İttifakın içinde yer alan ülkelerin ordularının Musul operasyonuna katılmalarını istediklerini, Abadi'nin de ittifaka yeşil ışık yakabileceğini iddia etti.

İslami İttifak'ın Musul operasyonuna katılmasının olumlu sonuçlar vereceğini belirten Nuceyfi," Abadi'nin bir an önce Musul'un kurtarılmasına inandığını tahmin edebiliyorum. Zaten Irak halkının iradesini temsil eden tüm kesimlerin İslam İttifakı'nın Musul operasyonuna katılmasını olumlu bulduğunu düşünüyorum. Abadi'nin de bu konuda olumlu düşündüğünü söyleyebilirim. Ancak, İran'a tabi Şii milisler böyle bir girişimin karşında olacaklar. Şu anda Irak'ta Abadi'den çok İran'a tabi Şii milisler siyasi kararları yönlendirmektedir ve Abadi'den daha güçlü olduklarını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Irak halkının taleplerinin Şii milisler tarafından ikinci plana atıldığını belirten Nuceyfi, bu durumun devam etmesi halinde ülkede siyasi istikrarsızlığın devam edeceğinin altını çizdi.

SİYASİ SORUNLAR OLMAZSA MUSUL 3 GÜNDE GERİ ALINIR

Eski Vali Esil Nuceyfi, şu ana kadar planlanan bütün Musul operasyonlarının Irak'ta bulunan farklı siyasi kesimler arasındaki siyasi sorunlar nedeniyle ertelendiği hatırlatarak, şehri 3 günde IŞİD'ten temizleyebileceklerini ifade etti.

Nuceyfi," Operasyonun askeri ayağının 3 günde bitirebileceğini düşünüyorum. Ancak, Musul operasyonun en büyük handikabı, kimin operasyona katılıp katılmayacağının ardından kimin Musul'a yerleşeceği sorunudur. Şii milisler sadece kendileri operasyona katılıp ardından Musul'a yerleşmek istiyorlar, Musul halkı ise Heşdi Şebi(Şii Milisler) milislerinin operasyona katılmasını istemiyor. Koalisyon güçleri ise iki tarafın arasında taraf tutmak istemiyor, böylece sorun uzayarak devam ediyor. " ifadelerini kullandı.

ABD'nin bu konuda radikal bir karar alması gerektiğinin altını çizen Nuceyfi," ABD, Şii milisleri karşısına almak istemiyor. Şii milisleri karşısına alırsa Bağdat'ın siyasi tablosunda istikrarsızlığın çıkabileceğini düşünüyor. Ancak, bu durumun böyle devam etmesi, sorunları daha da derinleştirir. ABD'nin bir an önce bu duruma nokta koyması lazım." dedi.

IRAK'TAKİ DURUM KÜRT DEVLETİNE ELVERİŞLİ DEĞİL

Esil Nuceyfi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin bağımsızlık referandumu talimatına da değinen Nuceyfi, " Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin içişlerine karışmak istemiyorum, ancak Irak'ta mevcut şimdiki durum, böyle bir şeye elverişli değil. IŞİD bölgede bulunduğu sürece siyasi istikrarsızlık devam eder, siyasi istikrar devam ettikçe kimsenin kendini tek başına koruyabileceğini düşünmüyorum. Ortak düşmanız olan IŞİD'i bitirilmeden başka sorunlara daldığımız zaman işin içinden çıkamayabiliriz." şeklinde konuştu.

Bağdat'ın uyguladığı siyasetin ülkeyi parçalamaya götürdüğünü söyleyen Nuceyfi, bunun devam etmesi durumunda Irak'taki şartların dada da kötüleşeceğinin altını çizdi.

Esil Nuceyfi, Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçmesinin ardından Erbil'e yerleşmişti. Esil Nuceyfi'nin kardeşi Usame Nuceyfi Irak'ın önceki dönem meclis başkanıydı.

Eski Vali Nuceyfi: Musul operasyonu Başika krizi nedeniyle ertelendi

Eski Vali Nuceyfi: Musul operasyonu Başika krizi nedeniyle ertelendi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim