• BIST 9524.59
  • Altın 2499.358
  • Dolar 32.5654
  • Euro 34.2565
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi’nin İlk Adımı Atıldı

Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi’nin İlk Adımı Atıldı
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Süleymanpaşa Belediye Meclisi'nin kararı doğrultusunda TURSAB Yöneticisi Orhan Çebi ve Tekirdağlı Koleksiyoner...

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Süleymanpaşa Belediye Meclisi'nin kararı doğrultusunda TURSAB Yöneticisi Orhan Çebi ve Tekirdağlı Koleksiyoner Eyüp Ataman ile birlikte Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi oluşum projesi çalışması için Yunanistan'a giderek temaslarda bulundu.

ATİNA BÜYÜKELÇİSİ VE KÜLTÜR BAKANLIĞI ATAŞESİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Mübadelede şehrimizden göç eden ve Tekirdağ ilinin orijinal fotoğraflarının sahibi olan Dimitrios Mavridis'i ziyaret etmek için Atina'ya giden Eşkinat, ilk olarak Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ı ziyaret etti. Başkan Eşkinat, büyükelçi başkanlığında Kültür Bakanlığı Ataşesi Aslı Gündoğdu Aksungur'un da katılımıyla konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirildi.

Yapılacaklar ve atılacak adımların görüşüldüğü toplantının ardından Başkan Eşkinat, beraberindekilerle birlikte Tekirdağ üzerine uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren ve 3 bin fotoğraflık Tekirdağ'ın eski fotoğraflarının bulunduğu arşive sahip Dimitrios Mavridis'i evinde ziyaret etti.

"3 BİN CİVARINDA TEKİRDAĞ'A AİT ESKİ RESİMLERİN VAR OLDUĞUNU GÖRDÜK"

Dimitrios Mavridis'e yapılan ziyaret ve proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Eşkinat, "Tekirdağ üzerine çalışmasını uzun yıllardır sürdüren Dimitrios Mavridis'i evinde ziyaret ettik. Sayın Mavridis'in özel koleksiyonunda 3 bin civarında Tekirdağ'a ait eski resimlerin var olduğunu gördük. Bizlerle şehrimizin hiç bilinmeyen fotoğraflarını paylaştı" dedi.

"BU BİNADA ESKİ TEKİRDAĞ FOTOĞRAFLARI MÜZESİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"

Mavridis ailesinin şu an Süleymanpaşa sınırlarında bulunan Işıklar Mahallesi'nde yaşamış olduğunu ve son olarak Ertuğrul Mahallesi'nde bir ev yaptıklarını paylaşan Eşkinat, "Mavridis ailesi 18. yüzyılda Mora yarımadasından Işıklar köyüne yerleşmiş. Yıllar içinde aile burada yaşamını sürdürmüş. 1914 yılında Ertuğrul Mahallesi Sefa Sokak köşesinde bir ev yapmışlar. 1922 yılına kadar bu evde yaşadıktan sonra mübadele kapsamında Yunanistan'a gitmişler. Bina geçtiğimiz dönem il özel idaresi tarafından restore edilmek üzere kamulaştırılmış. Daha sonra da büyükşehir belediyemize geçmiş. Bu binada Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi oluşturmak istiyoruz ve oluşturulacak müzede Mavridis ailesinden kalan objelerinde kullanılması için bir görüşme yaptık" diye konuştu.

DİMİTRİOS'UN TEKİRDAĞ KİTABININ ÇEVİRİSİ YAPILACAK

Dimitrios Mavridis'in uzun yıllardır Tekirdağ üzerine yaptığı çalışmalar sonucu hazırladığı Tekirdağ ile ilgili kitaba da değinen Başkan Eşkinat, "Dimitrios Bey yaptığı çalışmalar sonunda Tekirdağ için bir de kitap hazırlamış. Bu kitapta eski Tekirdağ evlerinin eskizleri mevcut. Tekirdağ'ın mimari kimliğini de eş zamanlı olarak ortaya çıkaracak bir çalışma. Hangi mahallelerde hangi tip evler hangi tarihlerde yapılmış hepsi mevcut. Bu noktada şehrimize önemli bir değer kazandırmak için de Tekirdağ için hazırladığı kitabın telif haklarına yönelik görüşmemiz oldu. Çevirisini yaptırıp Türkçe ve İngilizce yayınlatmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"ÖZELLİKLE TEKİRDAĞ'IN KIYMETLİ BİR ŞEHİR OLMASI YÖNÜNDE KATKISI OLACAK"

"Hedefimiz Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesini şehrimize kazandırmak." diyen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, "Önümüzdeki günlerde protokol imzalamak için tekrar bir araya geleceğiz. Burası çok özel bir müze olacak. Bir göç müzesinin ilk adımı gibi. O dönemin orijinal fotoğraflarını modern müzecilik anlayışı ile Kültür Bakanlığı birlikteliğinde Tekirdağ'a kazandırmak istiyoruz. Türk-Yunan dostluğu için de, bu coğrafya için de özellikle de Tekirdağ'ın kıymetli bir şehir olması yönünde katkısı olacak" ifadelerini kullandı.

Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi’nin İlk Adımı Atıldı

Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi’nin İlk Adımı Atıldı

Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi’nin İlk Adımı Atıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim