• BIST 9524.59
  • Altın 2491.091
  • Dolar 32.5133
  • Euro 34.7097
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem

Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem
Ertuğrul Firkateyni kazısında yeni dönemin 15 Ocak tarihinde başlayacağı açıklandı.

Ertuğrul Firkateyni kazısında yeni dönemin 15 Ocak tarihinde başlayacağı açıklandı.

Japonya'nın Kushimoto kenti açıklarında 1890'da batan ve içerisinde 550 Türk denizcinin şehit olduğu Ertuğrul Fırkateyni 2016 yılı kazı çalışmaları, 15 Ocak'ta başlıyor. Konu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen, Ertuğrul Fırkateyni Kazı Başkanı Kaptan Tufan Turanlı, 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında Ertuğrul Firkateyni kazı çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.

Tufan Turanlı, 2 yeni projeyi de basın mensupları ile paylaşarak, "15 Ocak-15 Şubat arasında bir ay olarak Japonya-Kuşimoto'da bu çalışmaları yapacağız. Çalışmalar iki bölümden oluşuyor. Bir sualtı kazıları ve konservasyon ve laboratuvar çalışmaları. Bir yıl boyunca belki 10 gün dalıyoruz ama konservasyon çalışmaları Berta Lledo yönetiminde, Türk, Japon ve değişik ülkelerden konservatör ve arkeologların denetiminde bütün yıl boyunca sürüyor. Hem Kuşimoto'daki Ertuğrul Araştırma Merkezi'nde hem de içinde bulunduğumuz Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'nün aşağıdaki laboratuvarlarında. Bana en büyük heyecanı veren dediğimi gibi bunlar. Birincisi Mobil Ertuğrul Laboratuvarı. Bunu 2016 yılından itibaren başlatıyoruz. Şimdiden ön girişimleri de büyük ilgi uyandırdı. Benim hedefim hem bu Ertuğrul heyecanını yaymak fakat daha da çok bunu gençlere aşılayabilmek, asıl onlara anlatabilmek. Malzemeleri bir taşıtın içinde, bir geçici laboratuvar olarak hazırlayacağız ve bu okulların bizzat ayağına gidip bu gençlere o heyecanı bizzat vereceğiz" dedi.

Ertuğrul Fırkateyni'nin İzinde programının kendisi için büyük önem taşıdığını kaydeden Turanlı, "Ertuğrul Fırkateyni'nin İzinde programıyla da, Türkiye'deki halkımızı ve ilgilileri bu Japonya'da Ertuğrul'un batmış olduğu yöreler ve Ertuğrul Fırkateyni'nin izini bıraktığı yerlerde gezdirmek ve onlara tanıtmak. Tabi birinci hedefimizde, bu Ertuğrul Fırkateyni'nin gemicilerinin yakınlarını ve torunlarını götüreceğiz. İkinci proje olan Ertuğrul Fırkateyni'nin İzinde programı ile kazadan sonra ilk defa gemi mürettebatından bir görevlinin akrabası Japonya'ya götürülecek. Türk Hava yollarının destekleriyle gerçekleştirilecek olan proje kapsamında, Ertuğrul Fırkateyni'nin kaptanlarından olan Süvari Albay Ali Bey'in torunu Gülümser Yücel dedesinin hayatını kaybettiği bölgeye giderek mezarını ziyaret edecek" şeklinde konuştu.

Süvari Ali Bey'in torunu Gülümser Yücel ise, çok heyecanlı olduğunu söyleyerek, "Çok minnettarım. Sürpriz oldu benim için ama çok güzel bir sürpriz, çok gurur verici bir sürpriz. Zaten yıllardır keşke imkan olsa da dediğiniz gibi dedemizi gitsek ziyaret etsek diye düşünür dururdum. Böyleymiş demek ki kısmet, böyle oldu. Çok gerçekten mutluluk verici, çok da gurur duyuyorum. Bütün çocukluğum babaannemden bu hikayeleri dinlemekle geçti" dedi.

Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem

Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem

Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem

Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem

Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim