• BIST 9079.97
  • Altın 2324.057
  • Dolar 32.3627
  • Euro 34.9422
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Ermenek'te hesap soran denetçi görevden alındı

Ermenek'te hesap soran denetçi görevden alındı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karaman Ermenek’te meydana gelen ve 18 madencinin sular altında kalmasına yol açan maden kazası için “devlet hesap sormalı” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Ermenek’te meydana gelen ve 18 madencinin sular altında kalmasına yol açan maden kazası için “devlet hesap sormalı” dedi. Ancak, kömür vurgununa ilişkin rapor yazan, kömürdeki usulsüzlükler için Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) hesap sormaya kalkan Sayıştay denetçisinin başına gelmedik kalmadı. Sayıştay denetçisinin hazırladığı suç duyurusu içeren rapor işleme alınmadı. Sayıştay denetçisi önce incelemeden alındı ardından da enerji grubundan uzaklaştırıldı. Sayıştay denetçisi kurum içinde de “vatan haini” ilan edildi. Hesap sormaya kalkanın başına gelenler şöyle:

100 MİLYON LİRALIK ZARAR TESPİT ETTİ

Devletin, kömür sahalarını işletmekle görevli olan Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) 2012 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçisi Mehmet K., rutin incelemeler sırasında, rödovans usulü olarak nitelendirilen, maden sahalarının özel şirketler eliyle işletilmesine yönelik uygulamadan TKİ’nin milyonlarca liralık zarara uğradığını belirledi. Sayıştay denetçisi sadece beş firmaya verilen işletme hakkı nedeniyle devletin yaklaşık 100 milyon lira zarara uğradığını tespit etti. Sayıştay denetçisi, beş firmaya verilen işletme hakkına yönelik bir rapor hazırladı. Raporda, firmalara verilen işletme hakları konusunda TKİ yöneticileri ve firmalar hakkında suç duyurusunda bulunulması istendi.

RAPORU DEĞİL “MÜFETTİŞİ” İŞLEME KOYDULAR

Sayıştay denetçisinin hazırladığı rapor, ilk olarak Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu’nda ele alındı. Kurul, raporun mevzuata aykırı olduğunu öne sürerek, raporla ilgili işlem yapılmasına izin vermedi. Bunun yerine, raporu hazırlayan denetçi suçlu bulundu. Ve öncelikle, mevcut kömür ihaleleri ile ilgili incelemeden alındı. Ardından da, enerji grubundan çıkarıldı. Denetçi uzmanlık alanı dışındaki gruplarda görevlendirildi. Yani kömür sahaları konusunda hesap sormaması için gerekli tüm önlemler alındı.

KURUM İÇİNDE DE ZOR GÜNLER YAŞADI

Kömür sahalarının işletilmesinde usulsüzlük olduğu yönünde rapor hazırlayan Sayıştay denetçisi, “işleme” bile alınmayan rapor nedeniyle kurum içinde de zor günler geçirdi. Sayıştay kulislerinde dolaşan bilgilere göre, “yolsuzluk raporu” hazırladığı için “paralel” ilan edilen denetçi, vatan haini olmakla da suçlandı. Rapor olayının kısmen basına yansımasının ardından ise, denetçinin kimlerle irtibatta olduğuna yönelik takip işlemi bile yapıldığı iddia ediliyor. Sayıştay içinde şimdi de raporda ismi geçen firmaların, denetçi hakkında dava açmaya hazırlandığı konuşuluyor.

Kaynak: Taraf

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim