• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Erdoğan ve Baykal yıllar sonra ikinci kez görüşecek

Erdoğan ve Baykal yıllar sonra ikinci kez görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Milletvekili Deniz Baykal, 12 yıl önce kritik bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşmeyle birlikte, siyasi yasağı bulunan Erdoğan'a Başbakanlık yolu açılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'la yapacağı görüşme, ikilinin siyaseten yaptıkları ikinci kritik başbaşa görüşme olacak.

Erdoğan-Baykal'ın ilk kritik görüşmesi 22 Şubat 2003'te gerçekleşmiş, bu görüşme sonrasında Erdoğan'ın milletvekilliği ve Başbakanlık yolu açılmıştı.

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de bir şiir okuduğu gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra AK Parti'nin kurucu Genel Başkanı olmasına rağmen, sicilindeki bu hapis cezası nedeniyle milletvekili adayı olamamıştı.

2002 seçimlerinde AK Parti tek başına iktidar çoğunluğunu kazandığında, Erdoğan partinin Genel Başkanlığı'nı yürütüyordu. Ancak milletvekili olamadığı için, 2002'de AK Parti'den Başbakanlık görevini Abdullah Gül üstlenmişti.

AK Parti, o dönemde de parlamentoda hükümet kurma çoğunluğuna sahip olmasına rağmen, Anayasa değişikliği konusunda yeterli vekile sahip değildi. İşte 2003 Şubatında, dönemin ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı olan Deniz Baykal, Erdoğan'la Beylerbeyi Bosphorus'ta gizli bir ikili görüşme yapmış, bu görüşmeden çıkan uzlaşma sonucu, parlamentoda AK Parti ve CHP'nin oylarıyla gerekli Anayasa değişikliği geçirilmişti.

Bu Anayasa değişikliği ile Erdoğan'ın cezasının milletvekilliğini engellemesi durumu ortadan kaldırılmış, Erdoğan da Siirt'te yapılan ara seçimlere girerek, TBMM üyeliğini kazanmıştı. O dönemde Başbakan olan Abdullah Gül, Erdoğan'ın Başbakanlığı'nın önünü açmak üzere istifa etmiş, Erdoğan da Siirt Milletkili sıfatıyla Başbakanlık görevini üstlenmişti.

Baykal ile Erdoğan'ın bu gizli görüşmesi yıllar sonra, o dönemde vekil olan Zülfü Livaneli tarafından açıklanmış, Baykal da daha sonra yaptığı açıklamalarda bu görüşmeyi doğrulamıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim