• BIST 9664.29
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Erdoğan: PKK'nın yüzde 80'i hala çekilmedi

Başbakan Erdoğan, PKK'nın çekilme süreciyle ilgili "Türkiye'yi terk konusunda verilmiş sözler yerine getirilmiş değil. Yüzde 20 çekilme gibi bir durum var, o da çocuk, yaşlı kadın.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir günlük Türkmenistan ziyaretinin ardından dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı: 
 
MISIR’DA YAŞANANLAR 
 
- ABD Başkanı Obama’dan daha güçlü bir tavır beklerdim. Mesela, ‘Mursi seçimi kazanmıştır ama’ dendiği anda orada demokrasiyle çelişme başlıyor. Demokrasinin ‘ama’sı olmaz, olmamalı. Diyorlar ki, muhalefetin de kucaklanması lazım, yönetime onlardan da adam alması lazım. Ne demek almak lazım? Yüzde 52 ile iktidar olacağım istersem alırım, istersem almam, yetki bende. Kaldı ki, Mursi kendi hükümetini kuramamıştır. Darbe yapıldığı anda hükümettekilerin sadece 3’te 1’i kendi arkadaşlarıydı. Adamcağızı arkadan hançerlediler. Katledilen halkın iradesi geri verilmelidir. 
 
EYLÜL’DE EYLEM İDDİASI 
 
- Silivri’ de de öyle diyorlardı. Ne yaptılar Silivri’de? Ayın 5’i için farklı mesajlar veriyorlardı, ne oldu? Bunlar kendileri çalıp kendileri oynarlar. Onlar ne derlerse desin biz tedbirleri aldık alırız. Huzursuzluk çıkaranlar bedelini hukuk içinde ağır öderler. Hukuk içinde kalmak şartıyla her türlü eyleme şapka çıkartırım. Hukuk içinde kalmayana da gereğini hukuk içinde yaparız.” 
 
BAŞKANLIK SİSTEMİ 
 
- Kaç kere dedim ki, Başkanlık Sistemi AK Parti olarak teklifimizdir, olmazsa olmazımız değildir. Baraj kalksın diyorlar. Bunun en güzel yolu başkanlık sistemi. Türkiye’yi bölersin 550 bölgeye, her bölgeden bir vekil. Dolayısıyla orda da baraj olmaz. 
 
‘HAYAL GİBİ PAKET’ 
 
- Demokratikleşme Paketi’ni önümüzdeki günlerde açıklayacağız. O pakette ülkeyi rahatsız edecek hiçbir düzenlemenin bulunması söz konusu olmayacak. 
 
BAŞÖRTÜLÜ ADAY 
 
- (Önümüzdeki seçimde başörtülü milletvekili adayınız olacak mı?) İnşallah. Parlamento için engel yok, fiili durum var sadece. 
 
ANA DİLDE EĞİTİM 
 
- Resmi okullar için de ve özel okullar için de böyle bir çalaşma yok. Ne getirir, ne götürür kimse düşünmüyor. Biz AK Parti olarak ülkemizi bölecek konular üzerinde adım atmayız. Genel af da asla söz konusu değil. 
 
DİKTATÖR YAKIŞTIRMALARI 
 
- Beni tanıyanlar yakından bilir. Haksızlık karşısında susmam. Ama bir gerilim insanı diye değerlendiriliyorsam üzülmek hakkımdır. Hele hele diktatör filan… İnsan biraz insaf eder! Bakın, alkol düzenlemesi yapıyorsunuz, ‘alkol yasaklaması’ diye veriyor medya günlerce, ayıptır. Batı ortada, Amerika ortada... Baksınlar hangisi bizden geri. Hepsinde bizden daha katı kurallar var. Oralarda adamların şakası yok adım attırmazlar.
 
ERGENEKON KARARI 
Başbuğ, keşke konuşmasaydı
 
- Gerekçeli kararı bekliyoruz. Ortaya çıkan yeni durum karşısında AK Parti ile ilgili kapatma davasının tartışmalı hale gelmesi konusunda gerekli çalışmaları yapacağız. 
 
- (CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun mahkemeyi tanımadığına dair açıklamalarıyla ilgili) Bir siyasi partinin genel başkanının, hukuk devleti içinde anayasaya aykırı açıklamalar yapması beni değil daha çok yargıçları ilgilendiren bir durumdur.  Böyle bir ifade bizlerden sadır olsaydı bu yargı veya yargıçlar o zaman ne yapardı? 
 
- (Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un kararın ardından yaptığı değerlendirme konusunda) Daha önce de defalarca söyledim, benim Genelkurmay Başkanım olarak beraber çalıştığımız ismi terör örgütü yöneticisi olarak kabul etmem mümkün değil. Başbuğ keşke o tür bir açıklamayı duygusallık içinde yapmasaydı. Çünkü süreç bitmedi. Bu tür açıklamalar yargıyı olumsuz istikamette tahrik de edebilir.
 
ÇÖZÜM SÜRECİ 
Çekilme için sözler tutulmadı
 
- Türkiye’yi terk konusunda verilmiş sözler yerine gelmiş değildir. Çok basit anlamda, o da çocuk yaşlı kadın gibi yüzde 20 çekilme gibi bir durum var. Bunun dışına çıkma diye bir şey söz konusu değil. Böyle bilinmesinde fayda var. Ancak, biz akil insanların verdiği raporlardan hareketle atılması gereken adımları atıyoruz. Zaten silahı bırakmış değiller. Bunlar ‘saldırırız’ diyerek kendi durumlarını ortaya koyuyorlar. Saldırırım diyene karşı bu ülkenin güvenlik güçleri de herhalde hoş geldin demeyecek. Gereğini her zaman yapacaklardır.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim