• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Ensede ağrı, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları belirtisi

Ensede ağrı, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları belirtisi
Acıbadem Adana Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, ensede ortaya çıkan ağrının, her ne kadar akla boyun fıtığını getirse...

Acıbadem Adana Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, ensede ortaya çıkan ağrının, her ne kadar akla boyun fıtığını getirse de çok az hastada tanının boyun fıtığı olduğunu belirtti.

Yanlış tedavilerle geri dönüşümsüz hasarların ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Şen, ensede ortaya çıkan ağrının hangi hastalıklara işaret ettiği konusunda bilgi verdi.

Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm gibi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan ense ağrılarının yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geldiğini ifade eden Prof. Dr. Şen, omzun sağ ve sol bölgelerine ve kollara da yayılabilen ağrıların hareket kısıtlılığına da sebep olacağı için müdahale edilmediği takdirde kişinin günlük yaşamını da ciddi anlamda olumsuz yönde etkilenebildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Orhan Şen, genellikle boyun fıtığı zannedilen her ağrının boyun fıtığının habercisi olmadığına işaret ederek bu sorunun doğru tespit edilerek tedavi edilmesini engellediğini hatırlatarak ense ağrısı tedavisinde öncelikle altta yatan etkenlerin araştırılması gerektiğini söyledi.

Ağrının kaynağı tansiyon olabilir

Tansiyon yüksekliğinin, ensede ağrı yaratan ve zaman kaybedilmemesi gereken etkenlerden olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Şen, tansiyona işaret eden ense ağrılarını hakkında şunları kaydetti:

"Hasta, enseden başlayarak başın tepe noktasına kadar ilerleyen bir ağrıdan söz eder ve ağrı bölgesine masaj yapma ihtiyacı duyar. Ağrıyla birlikte hasta kulaklarda çınlamadan da şikayet eder. Böyle bir durumda yüksek tansiyondan şüphelenmek ve hastanın tansiyonun takip edilerek değişikliklerin izlenmesi gerekir. Takiplerde yüksek tansiyon tespit edilmesi durumunda ise mutlaka kardiyoloji ve nefroloji uzmanından görüş alınması gerekmektedir."

Kas spazmı da ense ağrısına neden olur

Ense ağrısını, kolunda herhangi bir ağrı şikayeti olmadan, sadece boynunu sağa veya sola çevirirken yaşayan hastalarda ayırıcı tanı için bazı kontrollerin yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Orhan Şen, böyle bir hastada tansiyon normal seviyelerde ise ve nörolojik muayenesinde kuvvet ve duyu kaybı yaşanmıyorsa ağrının kas spazmı kaynaklı olduğunu kabul ederek tedaviye başlanabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Orhan Şen, uygulanacak tedaviyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu hastalarda, öncelikle ağrı kesici ve kas gevşeticileri içeren ilaç tedavisine başlanır ve ağrının birkaç gün içerisinde geçmesi beklenir. Bu süre sonunda hasta boyun hareketlerini rahatlıkla yapabilmesi gerekir. Ağrı geçtikten sonra da tekrarlanmasını engellemek için hastanın düzenli boyun egzersizleri yapmasını öneririz. Tüm bunlara rağmen ağrısı geçmeyen hastalarda ileri tetkik yaptırmak gerekir."

Kalbe bağlı bir sorun olabilir

Ağrının şiddeti hasta yürüdüğünde, koştuğunda ya da herhangi bir efor sarf ettiğinde artıyorsa mutlaka kardiyolojik muayene yapılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Şen, bu sayede kalbe bağlı yaşanabilecek herhangi bir tehlikeli durumun da önüne geçilebileceğini söyledi.

Ense ağrısında en çok şüphe duyulan boyun fıtığının varlığı durumunda hastanın yaşayabileceği sıkıntılar ve izlenecek yol konusunda Prof. Dr. Orhan Şen, şunları belirtti:

"Hastanın enseden gelen ve kola vuran bir ağrısı varsa ve bu ağrıya kuvvet ve duyu kaybı eşlik ediyorsa boyun fıtığı söz konusu olabilir. Böyle bir durumda, hastanın boyun fıtığı veya boyun bölgesinde spinal kanal darlığı, spinal tümör olabileceği düşünülerek servikal MRyapılması, MR bulgusunda tanı netleştiğinde ise tedaviye bu doğrultuda devam edilmesi gerekiyor."

Ensede ağrı, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları belirtisi

Ensede ağrı, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları belirtisi

Ensede ağrı, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları belirtisi

Ensede ağrı, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları belirtisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim