• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Enerji Bakanı Albayrak, elektrik faturalarında alınan kalemleri açıkladı

Enerji Bakanı Albayrak, elektrik faturalarında alınan kalemleri açıkladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik faturalarında aktif enerji bedelinin yanında alınan bedelleri açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik faturalarında aktif enerji bedelinin yanında alınan bedelleri açıkladı. Perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, kayıp-kaçak bedeli, iletim bedeli, TRT payı ve dağıtım bedeli alındığını belirten Albayrak, "Tüm bunların hepsi iktidarımız döneminde değil, ülkemizde elektrik satışı başladığından bu yana alınan bedeller. Enerji fonu var 1986 yılında torba kanunla konulmuş bir bedel. TRT payı 1984 yılında 3093 sayılı kanunla oluşturulmuş bir bedel. 2003 yılında iktidarımız payından önce bu pay yüzde 3,5'tu bunu yüzde 2'ye düşürdük. sonuncusu elektrik ve hava gazı tüketim vergisi 1981 yılında oluşturulan bedel. Bugün olan geçtiğimiz yasama noktasında hayata geçirilen yasama kapsamında bu bedellerin hepsi sayaç okuma, kayıp-kaçak, iletim ve dağım bedelinin hepsinin bir kalemde birleştirilmesi noktasında yapılan bir düzenleme." diye konuştu.

TBMM Genel Kurulunda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçelerinin görüşülmesine başlandı. Genel Kurul, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. 2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin altıncı turunda Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik Ve Arama Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü bütçeleri de görüşülüyor.

Parti grupları ve şahısların bütçeler üzerine görüşlerini dile getirmesinin ardından bakanların sunumuna geçildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2016 bütçesi üzerine sunum yaptı. Türkiye'nin arzu ettiği büyümeyi yakalaması için ihtiyacı olan enerji alanındaki büyüme hedeflerinden vazgeçmediklerinin belirten Albayrak, "Bu büyümeyi, dışa bağımlılığı azaltarak, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan azami ölçüde yararlanarak, rekabetçi, şeffaf, tüketiciyi koruyan ve çevresel sürdürülebilirliği dikkate alan bir yaklaşımla karşılamayı hedefliyoruz." dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA 100 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMA İHTİYACIMIZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının ihtiyaç duyulan enerji arzının sağlanması için gerekli stratejiyi belirlerken, bu strateji çerçevesinde ilgili kurumların ve özel sektör işbirliğiyle enerji alanında önemli proje ve yatırımların hayata geçmesi için uğraş verdiğini belirten Albayrak, "Ülkemizin enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke olmadığı hepinizin malumudur. Önümüzdeki on yılda, Türkiye'nin büyümesi için en fazla yatırım yapılması gereken alan da enerji alanıdır. Sanayinin bir numaralı hammaddesi olan enerjiyi ne kadar ucuza alabilirsek, yatırımların da buna bağlı büyümenin de hızlanacağına inanıyoruz. Bu kapsamda arzu edilen büyüme rakamlarının karşılanması, Türkiye'nin orta vadede hedeflerine ulaşması için önümüzdeki 10 yılda asgari 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. İşte bu yatırımları sağlamak için ulusal ve uluslararası iş dünyasına enerji alanında güvenilir, şeffaf bir yatırım ortamı sağlamamız elzemdir. 2002 yılından bu yana yaptığımız düzenlemeler, teşvik ettiğimiz yatırımlar ve hayata geçirdiğimiz projelerle Türkiye'nin enerji kapasitesini kat kat büyüttük." şeklinde konuştu.

Kamuoyunda ve medyada elektrik dağıtımı ile ilgili alınan bedellerin sıkça gündeme geldiğini anlatan Albayrak, şöyle konuştu: "EPDK'nın internet sitesinde hesaplamayı görmek çok basit. Türkiye'de aktif enerji bedelinin yanında alınan bedeller var. Perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, kayıp-kaçak bedeli, iletim bedeli ve dağıtım bedeli. Tüm bunların hepsi iktidarımız döneminde değil ülkemizde elektrik satışı başladığından bu yana alınan bedeller. Enerji fonu var 1986 yılında torba kanunla konulmuş bir bedel. TRT payı var. TRT payı 1984 yılında 3093 sayılı kanunla oluşturulmuş bir bedel. 2003 yılında iktidarımız payından önce bu pay yüzde 3,5'tu bunu yüzde 2'ye düşürdük. sonuncusu elektrik ve hava gazı tüketim vergisi 1981 yılında oluşturulan bedel. Bugün olan geçtiğimiz yasama noktasında hayata geçirilen yasama kapsamında bu bedellerin hepsi sayaç okuma, kayıp-kaçak, iletim ve dağım bedelinin hepsinin bir kalemde birleştirilmesi noktasında yapılan bir düzenleme. Bugün Türkiye'de 2002 yılında asgari ücretli bir hane halkının 200 kilowatt elektrik tüketen ailenin elektrik faturasına ödediği oran yüzde 20. Bugün bu oran yüzde 6,3'tür. Doğalgazın asgari ücretlinin payı 2002 yılında asgari ücrette payı yüzde 32,2 iken bugün 11,5. Türkiye hem altyapısı yenilemekte hem de artan elektrik ve doğalgaz enerjisi yatırımlarını yapmakta."

Dünya üzerinde 442 adet nükleer santral olduğunu ve 100'den fazla inşaatın devam ettiğini anlatan Albayrak, "Fransa enerjisinin yüzde 70'ten fazlasını nükleerden karşılıyor. Paris'in 60-70 km dibinde nükleer santral var. Bilgi sahibi olacağızki fikir sahibi olalım. Kömür santralleri yapılacak, hidro elektrik santralleri yapacağız." dedi.

Cihan

Enerji Bakanı Albayrak, elektrik faturalarında alınan kalemleri açıkladı

Enerji Bakanı Albayrak, elektrik faturalarında alınan kalemleri açıkladı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim