• BIST 9745.02
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Elektriği Tasarruflu Kullanmanın Yolları

Elektriği Tasarruflu Kullanmanın Yolları
Samsun Elektronik Teknisyenleri Odası Başkanı Osman Saka, elektriği tasarruflu kullanmanın yollarından bahsederek, cihazların kullanılmadığı zaman mutlaka...

Samsun Elektronik Teknisyenleri Odası Başkanı Osman Saka, elektriği tasarruflu kullanmanın yollarından bahsederek, cihazların kullanılmadığı zaman mutlaka prizden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Samsun Elektrik, Elektronik, Telefon, Bilgisayar, Fotoğraf ve Benzeri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Osman Saka, elektrik tasarrufu sağlayacak hususlar ve elektronik eşyaların kullanımıyla alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Cihazların kullanımı ve konumlandırılmasının elektrik kullanımında çok önemli olduğunun altını çizen Osman Saka, vatandaşları özellikle elektrikli battaniye kullanırken dikkatli olmaya davet etti.

"ELEKTRİKLİ BATTANİYE SABAHA KADAR AÇIK KALMAMALI"

Elektrikli battaniyelerin sabaha kadar açık kalmaması gerektiğini ifade eden Oda Başkanı Osman Saka, "Elektrik, çok iyi ama bazen de çok zararlı olan bir şeydir. İnsanlar elektriği kullanırken kesinlikle dikkatli olmayı ihmal etmemelidir. Özellikle kışın kullanılan elektrikli battaniyeler, kesinlikle devamlı elektrikte kullanılmamalıdır. Belirli bir ısıya ulaştığı zaman prizden çekilmesi lazım. Takılı kalıp uyuduğunuz zaman yangın çıkartma ihtimali vardır. Piyasada satılan çok ucuz ara kabloları kullanılmamalıdır. Kolay ısınan bu ara kablolar gece çok ısınarak yangına sebebiyet verebilir. Elektronik aletlerde, kabloları kesinlikle sarılı halde kullanmamak gerekiyor. Kabloları açıp soğuması sağlanacak şekilde kullanılması gerekiyor. Bu tedbirlere uymadığınız takdirde her türlü tehlikeyle baş başa kalabilirsiniz" dedi.

"CEP TELEFONUNU ŞARJA TAKIP UYUMAK ÇOK TEHLİKELİ"

Cep telefonunu şarja takıp sabaha kadar uyuyanlar için uyarılarda bulunan Osman Saka, "Cep telefonu dahil bütün şarj olabilecek veya sürekli çalışabilecek cihazların gece kullanılmadığı zaman kapatılması veya fişten çekilmesi gerekiyor. Sürekli çalışan elektronik aletlerin de 2-3 saatte bir kapatılıp yarım saat dinlendirilmesi gerekiyor. Elektronik aletleri günlerce kapatmadan ve dinlendirmeden kullanmak bir insanın sırtına 10 kişiyi bindirip çektirmek anlamına gelir. Elektronik eşyaların içerisindeki bazı malzemeler ısınıp kızarak sınır derecelerinin üstüne çıkıyor. Durum böyle olunca da tehlikeyle karşı karşıya gelmek zorunda kalınıyor. Bir cep telefonu şarjda en fazla 2-3 saat kalabilir. Onun haricinde prizden çıkarılması gerekiyor. Bazı telefonlar şarj olduktan sonra şarj olmayı kesiyor ama her telefon için bu geçerli değil. Telefonlar devamlı şarjda kaldığında ısınma yapabilir. Bu da çok tehlikeli sonuçları ortaya çıkartabilir" diye konuştu.

"ÇALIŞAN EŞYALAR İLE DUVAR ARASINDA EN AZ 30 SANTİM BOŞLUK OLMASI LAZIM"

Çalışan eşyaların daha az elektrik harcaması için eşyalar ile duvar arasında hava boşluğu olması gerektiğini söyleyen Saka, elektrik tasarrufu yapılabilecek durumları şu sözlerle ifade etti: "Şarjda olan cihazları, doldukları andan itibaren prizden çekilmemiz gerekir. Buzdolabından bir şey alınacağı zaman dolabın kapağını sonuna kadar değil, ihtiyacınız kadar açıp kapağı tekrar kapatmamız gerekir. Dolabın içerisindeki soğuk havanın dışarıya kaçmaması gerekir. Teknolojik ve elektronik ürünleri kullanmadığımız zamanlarda fişlerini prizden çekmemiz gerekir. Buzdolabı, diğer beyaz eşyalar ve teknolojik aletler genelde duvara yaslanarak ya da çok yakın bir konumda kullanılıyor. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Eşyaların, duvardan en az 30 santim açıkta olması gerekiyor. Bunun nedeni de oradaki hava sirkülasyonunun yapılabilmesidir. Çok kapalı ve sıkışık mutfaklar da var. Buralarda çok hava dolaşımı gerçekleşemiyor. Öyle olunca da eşyalar çok ısınıp, daha fazla çalışıp daha çok elektrik harcıyor. Elektrik tasarrufu için çalışan tüm eşyalar ile duvar arasında en az 30 santim boşluk bırakılması şarttır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim