• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Ebulfeyz Elçibey dualarla anıldı

Azerbaycan'ın bağımsızlıktan sonraki ilk devlet başkanı, Azerbaycan Türklüğünün büyük ismi Elçibey, vefatının yıldönümünde törenlerle anıldı.
Azerbaycan eski devlet başkanı Ebülfeyz Elçibey ölüm yıldönümünde Azerbaycan Türklerinin siyasetçi ve aydınları tarafından düzenlenen törenle anıldı. Törene İctimai Palata, Musavat, Azerbaycan Halk Cephesi, Klasik Halk Cephesi partisi üyeleri ve çok sayıda Azerbaycan Türk'ü katıldı.
 
Tören Elçibey'in Fahri Hiyaban'da bulunan mezarını ziyaretle başladı. Ziyarette konuşan siyasiler onun bağımsızlık mücadelesinden, siyasi ve ideolojik faaliyetinden bahsetti. Musavat başkanı İsa Kamber "bey" diye isimlendirilen Elçibey'in Azerbaycan Türkleri tarafından hiçbir zaman unutulmayacağını vurguladı. Kamber şu ifadeleri kulandı:
 
"Ebülfeyz bey ömrünün tamamını halkına hizmet ederek geçirdi. Gençlik döneminde bağımsızlık mücadelesine başladı. Mücadele sırasında etrafına milyonlarca insanı toplamayı başardı ve Azerbaycan'ın bağımsızlık kazanmasına önderlik etti. Sadece hayatı ile değil ölümü ile de halkına hizmet etti. Yüzbinlerce insan bir araya gelerek ona veda etti. Onun hayatını kaybettiği gün milletimizin birlik ve beraberlik günü oldu. Bugün gençlerimiz Resulzade-Elçibey yolunu tercih ediyor."
 
Kamber kısa süre içerisinde Elçibey düşüncelerinin gerçekleştirileceğine inandığını söyledi.
 
Ebülfeyz Elçibey Yirminci yüzyılda Azerbaycan siyasi tarihini en fazla etkileyen, düşünce ve ideolojisini oluşturan iki önemli politikacıdan birisi oldu.
 
1918-1920 yılları arasında kurulan milli cumhuriyet lideri Memmed Emin Resulzade'den sonra milli düşüncenin yaşanmasına hizmet eden en önemli devlet adamı olarak tarihe geçti. Gerçek ismi Ebülfeyz Aliyev olan Elçibey, Nahçivan'ın Keleki köyünde doğdu. Erken yaşlarda babasını kaybetti. Babası Kadırkulu Bey ikinci dünya savaşına katılmış ve kendisinden bir daha haber alınamamıştı. İlk eğitimini Nahçivan'da tamamladıktan sonra Azerbaycan Devlet Üniversitesi'ni kazanarak  Arapça bölümünde eğitim aldı. Üniversite yıllarında bağımsızlık düşüncelerini savundu ve bu düşünceleri öğrenci arkadaşları ile kurduğu derneklerde yaygınlaştırmaya çalışmıştı.
 
Bir dönem Mısır'da tercüman olarak görev yapan Elçibey yetmişli yıllarda KGB tarafından gözaltına alınmış ve 18 ay hapis yatmıştı. Hapis hayatından sonra Azerbaycan Milli İlimler Akademisinde görev yaptı ve 1989 yılında kendisi tarafından kurulan Azerbaycan Halk Cephesinin başkanı seçildi. SSCB'nin 1991 yılında dağılmasından sonra 1992 yılının 7 Haziran tarihinde devlet başkanı seçildi. Başkanlık süresi bir yıl sürdü. Dönemin askeri komutanlarından Süret Hüseynov'un isyanı nedeniyle ülkeyi bölünme tehlikesinden kurtarmak için Haydar Aliyev'i Bakü'ye davet etti. Haydar Aliyev ile yaptığı sekiz saatlik görüşme sonrasında doğduğu Keleki kentine giderek yönetimi Aliyev'e bıraktı.
 
Hayatının ve Azerbaycan siyasi tarihinin en büyük hatasına imza attığını anladıktan sonra Bakü'ye dönme kararı aldı. 1997 yılında Bakü'ye gelerek Haydar Aliyev karşıtlarını bir çatı altında birleştirmeyi başardı. 1998 yılında çok önemli muhalif gösteriler düzenlendi ve Aliyev iktidarını korku sardı. Ancak gösterilere yüzbinlerce vatandaşın katılmasına rağmen beklenmedik bir şekilde muhalifler seçime katılmama kararı aldı. Böylece Haydar Aliyev tekrar devlet başkanı seçilmiş oldu.
 
Ebülfeyz Elçibey 2000 yılında yakalanmış olduğu hastalığa yenik düşerek Ankara'da hayatını kaybetti.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim