• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Dünya'nın yeni korkusu: Maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Dünya'nın yeni korkusu: Maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?
Avrupa'da art arda gelen ölüm haberleri üzerine Dünya Sağlık Örgütü'nde maymun çiçeği virüsü alarmı başladı. Vaka sayısının artması üzerine açıklama yapan yetkililer yeni bir pandemiye neden olmadan durdurulması gerektiğini belirtti.

Seyahat virüsü sınıflandırmasına giren maymun çiçeği virüsü özellikle Orta Afrika ülkelerinde yaygın olarak görülür. Maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? İşte detaylar...

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Geçtiğimiz hafta İngiltere'de 9 kişi de tespit edilen maymun çiçeği virüsünün seyahatle yayıldığını bilim insanları tarafından açıklandı. Henüz tespit edilmeyen daha 100'den fazla vakanın olabileceğini duyuran İngilter'e Sağlık Güvenliği Ajansı, bireylere bulaşma yolunun hızlandığının altını çizdi.

whatsapp-image-2022-05-20-at-15.27.43.jpeg

İlk kez 1958 yıllarında Afrika ülkelerinde tespit edilen virüsün kemirgenlerden bulaştığı söyleniyor

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Yüz yüze temas ile bulaşan maymun çiçeği virüsü bir metre sonrası buluşma riskini azaltır. Yakın temasla özellikle cinsel yolla ve vücut sıvısıyla bulaşır.

whatsapp-image-2022-05-20-at-15.27.43-(1).jpeg

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Grip belirtilerinin yanı sıra lenf bezlerinde şişmeler de yaşanır. Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni bir alarma neden olmadan karanti sürecinin belirlendiği söylendi. Virüse enfekte olan insanlar üzerinde yapılan çalışamalar sonucunda ateş, kas ağrısı, titreme ve yorgunluk gibi belirtiler yaşandığı tespit edildi.

İlerleyen süreçte ise cilt yüzeyinde döküntü ve kızarıklıklara neden olan virüs vücutta neden olduğu ani ısı nedeniyle beyne de zarar verdiği düşünülüyor. Hastalık yaklaşık 15 gün sürüyor.

virus.jpg

İLK VAKALAR İNGİLTERE'DE GÖRÜLDÜ

En son Kasım 2021'de ABD'de görülmesinin ardından aylar sonra yeniden Afrika dışına çıkan maymun çiçeği virüsü ilk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de, bundan önce Nijerya'ya seyahat etmiş bir kişide tespit edildi.

İlerleyen günlerde ülkedeki maymun çiçeği vakaları artarken 18 Mayıs itibarıyla toplam vaka sayısı 9'a çıktı.

ÇİÇEK AŞILARI VİRÜSE KARŞI YÜZDE 85'E KADAR ETKİLİ

Maymun çiçeği vakalarının başka ülkelere yayılarak küresel salgına dönüşme ihtimali tartışılırken, virüsün ölüm riskine karşı etkili bir aşının olup olmadığı da merak ediliyor.

Konuya ilişkin İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı olmadığını, ancak çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını belirterek, ihtiyaç duyulanlara aşının teklif edildiği bilgisini paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri de çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85'e kadar etkili olduğunu gösteriyor.

İstanbul Haber Ajansı

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim