• BIST 9474.94
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Dünyanın en büyük organik çay havzası

Dünyanın en büyük organik çay havzası
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Şu an fiilen 10 bin dekar alanda organik alanda çay üretimi yapıyoruz. Gelecek sene bu 30 bin dekara çıkacak. Bir sonraki sene ise 38 bin dekar seviyesine çıkacak” dedi.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Organik Çay Tarımı Projesi yaşama geçtiğinde dünyanın en büyük organik çay havzasını da oluşturacaklarını belirterek, “Aynı zamanda en yüksek oranda organik çay üreten memleket konumuna geleceğiz” dedi.

Sütlüoğlu, Rize’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Organik Çay Tarımı Projesi’nin, ÇAYKUR’un mühim projelerinden biri olduğunu söyledi.

Organik çay tarımını gönüllük esasında yürüttüklerini ifade eden Sütlüoğlu, “Bir mecburiyet yok. Vatandaş istek ederse ve isterse organik çaya geçebiliyoruz.

Organik havzalarımızda da mühim artış mevcut. Şu an fiilen 10 bin dekar alanda organik alanda çay üretimi yapıyoruz. Gelecek sene bu 30 bin dekara yaklaşacak. Bir sonraki sene ise 38 bin dekar seviyesine çıkacak” diye konuştu.

PROJE ADIM ADIM İLERLİYOR

Sütlüoğlu, çok hızlı şekilde organik havzaları genişlettiklerine dikkati çekerek, “Gönlümüz istek ediyor ki çaylıkların tamamı organik olsun. Yoğun kimyasal gübre kullanımı çevrenin tabii dengesini bozmuştur. Toprağın yapısını bozmuştur. Canlıları menfi yönde etkilemiştir. Canlı türleri azalmıştır. Yeraltı sularımız kirlenmiştir.

Bütün bu olumsuzlukların giderilmesi, çevrenin yine kendisini restore etmesi ve tabii haline dönüşmesi için organik çaya geçmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı. Proje yaşama geçtiğinde ve bölge tamamen organik olduğunda dünyanın en büyük organik havzasını da oluşturmuş olacaklarını vurguladı.

Projenin yaşama geçmesiyle Türkiye’nin, dünyanın en yüksek oranda organik çayını üreten ülkesi durumuna geleceğini belirten Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu, “Bu konuda rakipsiz durumdayız. Çok büyük avantajlarımız mevcut.

Çayımızın üzerine kar yağıyor. Onun için haşere yok. Dünyanın en sağlıklı çayı bizde. Çayımızın tamamen organik olma kabiliyeti var” şeklinde konuştu.

Dünyada hiçbir ülkede böyle bir imkanın olmadığını belirten Sütlüğüoğlu, “Bu iş gönüllülük üzerinden yürüyor. Bundan ötürü da olabildiği kadar ve vatandaşın kabul ettiği oranda alanlarımızı genişletebiliyoruz. Bu projeyi toplumsal mutabakat halinde hep birlikte yürütmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Sütlüoğlu, kimyasal gübre kullanımını bazı ülkelerin yasakladığını, bazı ülkelerin ise yüzde 15 sınırladığını belirterek, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında da bu konuda bir çalışmanın olduğunu bildiklerini söyledi.

Türkiye’de ağırbaşlı tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Sütlüoğlu, “Biz çay bölgemizi ilgilendiren bölümüyle ilgili çalışıyoruz” dedi. Sütlüoğlu, organik tarıma geçildiği vakit gübre sıkıntısı olmayacağına işaret etti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim