• BIST 9764.17
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Dünyada Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 82 bini aştı

Dünyada Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 82 bini aştı
Çin'i de ortaya çıkan koronavirüsü can almaya devam ediyor. Dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 804 olarak tespit edildi. Avrupa'da Danimarka ve Estonya ilk vakaların tespit edildiğini duyurdu. Türkiye'nin sınır komşusu Gürcistan'da da korona virüsü görüldü.

Dünyanın son yıllarda karşı karşıya kaldığı en ciddi salgınlardan biri olan koronavirüsü (Covid-19), Türkiye’nin dört bir yanını çevirmiş durumda…

Kara sınırı bulunan Türkiye’nin batısında Yunanistan, kuzeydoğusunda Gürcistan ve güneydoğusunda Irak ve İran’da korona virüsü görüldü. İran, Çin dışında en çok ölümlü vakanın yaşandığı ülke oldu. İran’da ölü sayısı 22’ye ulaştı.

Türkiye ile deniz sınırı olan Rusya’da ise şimdiye kadar iki koronavirüsü vakasına rastlandı. Hastaların ikisinin de iyileştiği bildirildi.

cqvo8xxf0k2hyjw708jxka.jpg

Can kaybı 2 bin 804'e ulaştı 

Dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 804 olarak tespit edildi. Toplam 82 bin 186 vakadan 32 bin 906’sı iyileşti.

Çin'de yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 744'e çıktı.

Tespit edilen toplam vaka sayısı ise 78 bin 497'ye ulaştı.

İstatistik sitesi ‘worldometers’ın verilerine göre; corona virüsüyle enfekte güncel hasta sayısı ise 46 bin 476. Bunlardan 8 bin 469’unun durumu “ciddi” ya da “kritik” olarak sınıflandırılıyor.

ccmrqtqaa0ewvsvydlldpg-001.jpg

Wuhanlı hemşirelerden yardım çağırısı

Koronavirüsünün ilk kez görüldüğü Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde sağlık çalışanları gece gündüz aralıksız mesai yapıyor.

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde görevli 2 hemşire, yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele için diğer ülkelerin sağlık çalışanlarından yardım talep etti.

dslnitlsbu2rh9xuph9t0a.jpg

The Guardian'da yer alan habere göre, Guangzou Hastanesinden Yingçun Zıng ve Sun Yet-sen Hastanesinden Yan Cın, tıp dergisi The Lancet'de yayımlanan mektuplarında ruhsal ve fiziksel yorgunluklarından bahsederek, yardım talebinde bulundu. Mektuplarında, Covid-19 ile mücadelede sağlık çalışanlarına yardım etmek amacıyla ocak ayında Wuhan'a geldiklerini anlatan hemşireler, "Daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Diğer ülkelerden hemşire ve sağlık çalışanlarının Çin'e gelerek bu mücadelede yanımızda olmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

-bmxwoor80o5e5wfnwywyq.jpg

Wuhan'daki koşullar ve ortamın düşündüklerinden çok daha zor olduğunu dile getiren 2 hemşire, önlük, N95 maske, gözlük, yüz koruyucusu ve eldiven gibi ekipmanlarda eksiklerinin olduğunu belirtti.

Mektupta, sağlık çalışanlarının uzun saatler bir şey yiyemediğini, bazılarının bu nedenle bayıldığını dile getiren hemşireler, "İşimizde iyi olsak da biz de insanız. Diğer herkes gibi bazen çaresiz hissediyoruz. Kaygı ve korkularımız var. Burada ne kadar süre kalacağımızı bilmiyoruz ve büyük risk altındayız." şeklinde durum değerlendirmesi yaptı.

Wuhanlı hemşireler geçen ayın başında hstalarıyla daha çok ilgilenmek için saçlarını kesmişti.

 

qtrzrn1gjeqxn_024bdbvg-001.jpg

Koronavirüsü nedir? 

Koronavirüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları korona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

Koronavirüsü belirtileri 

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı koronavirüsleri olduğu biliniyor.

Korona virüsü nasıl yayılıyor? 

Koronavirüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor. Çinli bir virolog, virüsün kaynağının muhtemelen yarasalar olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı.

Koronavirisü tedavisi 

Koronavirüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim