• BIST 9456.53
  • Altın 2496.393
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8183
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Dünya çapında pamuk talebi, üretimi geçti

Dünya çapında pamuk talebi, üretimi geçti
Dünya genelinde pamuk üretimi, beş yıl aradan sonra talep rakamlarının gerisinde kalacak.

Dünya genelinde pamuk üretimi, beş yıl aradan sonra talep rakamlarının gerisinde kalacak. 2015/16 sezonunda üretim 23 milyon 150 bin ton öngörülürken talebinse 24 milyon 360 bin ton olması bekleniyor. Dünya genelinde 22 milyon tonu bulan pamuk stokları ise üretimin önünde tehdit olmaya devam ediyor.

Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun kaderinin tayin edildiği Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu (ICAC), bu yıl Hindistan'da toplandı. Toplantıya 28 üye ülke, dokuz uluslararası kuruluş ve 13 üye olmayan ülkeden toplam 398 kişi katıldı. Bu yılki toplantının ana teması, "Tarladan Kumaşa: Pamuğun Çeşitli Yüzleri" olarak belirlendi. ICAC Genel Kurulu toplantısına katılan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 2015/16 sezonunda dünya genelinde pamuk talebinin üretimden fazla beklenmesinin güzel bir gelişme olduğunu, buna rağmen polyester ve sentetik elyaf fiyatlarının avantajından dolayı pamuk stoklarındaki fazlalığın eritilebilmesinin kısa vadede mümkün görünmediğini söyledi. Hükümetlerin pamuğa verdiği destek sonucunda 2012/15 döneminde stokların ciddi miktarda arttığını belirten Ünlütürk, "Pamuk üreticisine 2014/15 sezonunda dünya genelinde 10,4 milyar dolar destek verildi. Bu desteklerin pamuk stoklarını arttırmaması için pamuğa yönelik talebi arttıracak tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi fikri benimsendi." dedi. Pamuğa yönelik dünya genelinde talebin arttırılması için tanıtım faaliyetleri yürütülmesi konusunun, geçen yılki ICAC Genel Kurulu toplantısında olduğu gibi bu yıl da gündeme geldiğini aktaran Ünlütürk, şöyle devam etti: "Nihai üründe kullanılan etiketlerde elyaf içeriğinin daha görünür hale getirilmesi, böylece tüketicinin daha bilinçli tercih yapmaya yönlendirilmesi ve değer zincirinin daha şeffaf hale getirilmesinin özendirilmesi, ICAC Genel Kurulu'nda tavsiye edildi."

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PAMUK ÜRETİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

ICAC Genel Kurulu'nda, pamukta sürdürülebilirliğin hem müşteriler hem de perakendeciler nezdinde artan bir biçimde önem kazandığını ifade edilirken şu görüşler öne çıktı: "Moda, hazır giyim ve ev tekstili sektörleri, sürdürülebilir tedarik konusunda gün geçtikçe artan oranda kararlı hedefler ortaya koyarken tüketiciler, satın aldıkları ürünlerin sürdürülebilir kaynaklardan temin edildiğine dair perakendecilerden gittikçe artan oranda bilgi talep etmekteler. Önümüzdeki yıllarda, şeffaflık ve izlenebilirlik de dahil olmak üzere sürdürülebilirlik konusundaki endişelerin artacağı öngörülmektedir."

İklim değişikliğinin pamuk üretimini etkilediği hususu da toplantıda dile getirilen diğer bir önemli başlık oldu. İklim değişikliğinin sebep olduğu, hava durumunda alışılagelmiş davranış kalıplarındaki değişikliklerinin pamuk üretimini doğrudan etkilediği hususuna, birkaç üye ülke tarafından dikkat çekildi.

İTHALAT 1 MİLYON TONA ULAŞACAK

Türkiye, 1995/96 pamuk üretim sezonunda dünya genelinde ithalatta yüzde 2 pay alırken 2014/15 sezonunda yüzde 11 pay alması bekleniyor. Türkiye, 2014 yılında 924 bin ton pamuk ithal etti, 2015 yılında bu rakamın 1 milyon tona ulaşması bekleniyor. Çin, Bangladeş ve Vietnam'dan sonra dödüncü büyük pamuk ithalatçısı ülke konumunda. 2015/16 sezonunda dünya geneli pamuk üretim rakamı 23,2 milyon ton öngörülürken Hindistan, yüzde 27'lik payla en büyük üretici ülke konumunda. Onu, sırasıyla Çin ve ABD takip ediyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim