• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Dr. Kemik: “Grip Hastalığında Antibiyotik Kullanılmaz”

Dr. Kemik: “Grip Hastalığında Antibiyotik Kullanılmaz”
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, toplumda antibiyotik kullanımının gribi iyileştirdiği yönünde yaygın bir kanı olduğunu belirterek,...

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, toplumda antibiyotik kullanımının gribi iyileştirdiği yönünde yaygın bir kanı olduğunu belirterek, "Bu çok yanlıştır, çünkü antibiyotikler virüse etki etmezler. Ayrıca sıklıkla antibiyotik kullanmak, bakterilerin direnç kazanmasına neden olur. Bu sebeple grip hastalığında antibiyotik kullanılmaz" dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Kemik, yazılı bir açıklama yaparak, gribe karşı halkı uyardı. Grip hastalığının, özellikle ateş/titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ciddi halsizlik ve vücut ağrıları gibi bulgularla kendini gösterdiğini ifade eden Dr. Kemik, "Grip nezleden daha şiddetli bir hastalığa neden olur. Bazen pnömoni (zatürre) gibi hastalıkları beraberinde getirerek hayatı tehdit eden ve ölümle sonuçlanan şiddete ulaşabilir. Grip vakalarının çoğu ciddi değildir ve tedaviye yanıt verir. Fakat yaşlılar ve uzun süredir devam eden hastalıklara sahip olanlarda bağışıklık sistemi kuvvetli olmadığı için grip, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle çocuklarda sinüzit ve kulak enfeksiyonları ortaya çıkarabilir" ifadelerini kullandı.

Dr. Kemik, grip açısından risk altındaki kişileri ise şöyle sıraladı: "65 yaşın üzerindekiler, bebekler ve küçük çocuklar, hamileler, kalp veya kardiyovasküler hastalığı (konjestif kalp yetmezliği gibi) olanlar, astım veya bronşit gibi göğüs hastalığı olanlar, böbrek rahatsızlığı olanlar, diyabet hastaları, steroid kullananlar, kanser tedavisi görenler, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ile 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar ve sağlık çalışanları."

Grip tedavisinde, virüsün neden olduğu bulguları ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulandığına işaret eden Kemik, tedaviye belirtiler ortaya çıktıktan hemen sonra başlanmasının çok önemli olduğunun altını çizdi. Böylece hastalığın süresinin kısaltıldığını ve belirtiler şiddetlenmeden ortadan kaldırıldığını dile getiren Kemik, gribin en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde geçtiğini kaydetti.

"ANTİBİYOTİK GRİBİ İYİLEŞTİRMEZ"

Vatandaşları grip hastalığında antibiyotik kullanımı konusunda da uyaran Dr. Kemik, "Toplumda antibiyotik kullanımının gribi iyileştirdiği düşüncesi vardır. Bu çok yanlıştır, çünkü antibiyotikler virüse etki etmezler. Ayrıca sıklıkla antibiyotik kullanmak, bakterilerin direnç kazanmasına neden olur. Bu sebeple grip hastalığında antibiyotik kullanılmaz" dedi.

Vatandaşlara, gribi hafif atlamak için hastalık süresince evde kalmayı tercih etmelerini öneren Kemik, ayrıca şu önerilerde bulundu: "İnsanlarla çok fazla temasa geçmekten kaçının. Sıcak ortamlarda bulunun ve dinlenin. Yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olun. Yeterli ve dengeli, bol sulu besinlerle beslenmek iyileşmeyi hızlandırır. Alkol tüketmeyin. Eğer sigara içiyorsanız bırakın ya da azaltın."

Gripten korunmak için hasta kişiler ile yakın temastan kaçınması gerektiğini vurgulayan Kemik, şöyle devam etti: "Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır. Ülkemizde, kronik hastalığı bulunanlara ve yaşlılara grip aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır. 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar ile gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde olanlar ise grip aşısı yaptırmamalıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim