• BIST 9071.89
  • Altın 2325.249
  • Dolar 32.3748
  • Euro 35.032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Doktorlar ’Emeğe Saygı’, Hastalar ’Tedaviyle İlgili Yeterli Bilgi’ İstiyor

Doktorlar ’Emeğe Saygı’, Hastalar ’Tedaviyle İlgili Yeterli Bilgi’ İstiyor
Türkiye'nin en büyük sağlık platformu Doktorsitesi.com, Tıp Bayramı kapsamında 29 Şubat-8 Mart tarihleri arasında site üyeleri içerisinden 445 hekim...

Türkiye'nin en büyük sağlık platformu Doktorsitesi.com, Tıp Bayramı kapsamında 29 Şubat-8 Mart tarihleri arasında site üyeleri içerisinden 445 hekim ve 2.850 kullanıcının katılımıyla gerçekleştirdiği online araştırmayla sağlık sektörüne ışık tuttu.

Türkiye'nin en büyük sağlık platformu Doktorsitesi.com, yaptığı bu çalışmayla hekimlerin mesleklerine yönelik görüş ve beklentilerini ortaya çıkarırken kullanıcı üyelerinin sağlıkları ile ilgili durum ve düşüncelerini tespit etti.

HEKİM OLMAYI NEDEN TERCİH ETTİLER?

Hekimlerle yapılan araştırma sonuçlarına göre, "topluma faydalı olmak", hekim olmayı istemekte yüzde 61 ile en önemli etmen olurken, araştırmaya katılan her iki hekimden 1'i "iyi bir kariyer /statü sahibi olmak" için bu mesleği seçtiğini belirtiyor. Erkek hekimlerin meslek seçiminde kariyer ve geliri daha çok önemsemesi dikkat çekiyor.

HEKİMLERDE MESLEKİ MEMNUNİYET YÜZDE 65

Hekimlerin yüzde 65'i mesleğinden "çok memnun/memnun" olduğunu belirtirken her 4 hekimden 1'i "çok memnun" olduğunu dile getiriyor. "Manevi tatminin yüksek olması" (yüzde 71) ve "saygın bir meslek olması (yüzde 55) ve "çaresiz insanlara umut vermek" (yüzde 46) en çok belirtilen yanıtlar arasında yer alıyor.

Öte yandan "sağlık politikaları" (yüzde 75) hekimlerdeki mesleki memnuniyetsizlikte en çok öne çıkan konu olarak dikkat çekiyor. "Stres"(yüzde 66), "yıpratıcılık"(yüzde 61), "hak edilen kazancın alınamaması" (yüzde 60) da memnuniyetsizlik sebepleri arasında ilk sıralarda yerini alıyor.

Her iki hekimden 1'i özel hayata zaman ayıramadığı" ve "iş yükünün çok olması"ndan memnuniyetsizlik duyuyor. Kadın hekimlerde, "iş yükünün çok olması" ve "yıpratıcılık" memnuniyetsizlikte daha büyük rol oynuyor. yüzde 34'lük bir kesim de şiddeti memnuniyetsizlik duyduğu konular arasında sayıyor.

HEKİMLER HASTADAN EMEĞE SAYGI VE KARŞILIKLI GÜVEN BEKLİYOR

Hekimler hastalarından en çok "emeğe saygı duymalarını" (yüzde 74) ve "karşılıklı güven" (yüzde 73) bekliyor. "Anlayış ve işbirliği" (yüzde 67), "her olumsuz durumda hekimi suçlamama" (yüzde 63), "kulaktan dolma bilgilere itaat etmeme" (yüzde 60) en çok öne çıkan beklentiler arasında yer alıyor. Kadın hekimlerin "anlayış ve işbirliği" ile "emeğe saygı" konusunda beklentileri ise erkek hekimlere göre daha yüksek.

Hekimlerin ilaç firmalarından beklentileri incelendiğinde ise "ürünlerin bulunurluğu" ve "uygun fiyat" öne çıkıyor.

KADINLAR, ÖZEL HASTANE VE MUAYENEHANELERİ ERKEKLERE GÖRE DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR

Katılımcıların yüzde 5'i araştırmaya katıldıkları gün doktora gittiğini belirtirken, her iki kişiden biri son 1 ay içerisinde doktora gittiğini ifade ediyor. Son 1 yıl içerisinde doktora gitme oranı yüzde 92 gözüküyor.

En son muayeneye gidilen yer incelendiğinde ilk sırada "devlet hastanesi / sağlık ocağı / aile hekimliği" (yüzde 52) gelirken, ardından sırasıyla "özel hastane" (yüzde 29), "üniversite hastanesi"(yüzde 14) ve "özel muayenehane" (yüzde 5) geliyor.

Kadınlar erkeklere göre özel hastane ve muayenehaneleri, erkekler kadınlara göre devlet hastanelerini daha yüksek oranda tercih ediyor.

İNTERNET, KADINLARIN SAĞLIK KONUSUNDA EN ÇOK BAŞVURDUĞU BİLGİ KAYNAĞI

Sağlıkla ilgili bir konuda bilgiye ihtiyaç duyulduğunda katılımcılar en çok "direkt hastaneye / muayeneye gittiklerini" (yüzde 59) ve "internette arama motorlarında araştırma yaptıklarını" (yüzde 56) belirtiyor. Arama motorları özellikle kadınlar (yüzde 61) tarafından erkeklere (yüzde 52) göre daha çok tercih ediliyor ve başvurulan kaynaklar arasında ilk sırada yerini alıyor. Her 3 kişiden biri internetteki forumlara, bloglara, soru-cevaplara baktığını ifade ederken yüzde 19'luk kesim doktorlara internetten soru sormayı tercih ediyor. Aile, eş, dost, arkadaş (yüzde 19) da sağlıkla ilgili başvurulan bilgi kaynakları arasında yer alıyor.

Katılımcıların yüzde 56'sı hastane ve doktor seçiminde internetin etkili veya çok etkili olduğunu belirtiyor.

KADINLAR DAHA ÇOK BİLGİ, ERKEKLER DAHA ÇOK İLGİ BEKLİYOR

Doktordan beklentilerde yüzde 75 ile "tedavimin tam olarak açıklanması" ilk sırada yer alıyor. Kadınlarda ikincil olarak "yapılan test sonuçlarıyla ilgili bilgi" isterken erkekler "samimi davranış" bekliyor. Genel olarak karşılaştırıldığında ise kadınlarda tedavi, test sonuçları, rahatsızlığın seyri ve ilaçların kullanımıyla ilgili bilgi beklentisi erkeklere göre daha yüksekken, erkeklerde kadınlara göre hekimden samimi davranış ve kişisel ilgi beklentisi daha yüksek oranda seyrediyor.

ÇOĞUNLUK KENDİNİ SAĞLIKLI BULUYOR VE GEÇEN YILA GÖRE BİR DEĞİŞİM HİSSETMİYOR

Her iki katılımcıdan 1'i genel sağlık durumunu "iyi" olarak nitelendirirken yüzde 7 sağlığını "mükemmel" buluyor. Sağlığını "kötü" bulanların oranı ise yüzde 5.

Bir yıl öncesiyle karşılaştırıldığında katılımcıların yarıdan fazlası genel sağlık durumlarını "hemen hemen aynı" olarak değerlendirirken yüzde 23 sağlığını "çok daha iyi / biraz daha iyi", yüzde 21 ise "çok daha kötü / biraz daha kötü" buluyor.

SAĞLIKLI OLMAK İÇİN İLK ŞEY YENİLEN İÇİLENLERE DİKKAT ETMEK

Sağlıklı olmak için yapılan şeyler arasında ilk sırada "yenilen / içilenlere dikkat etmek" (yüzde 69) geliyor. "Kişisel bakım / temizlik" (yüzde 60) ikinci sırada yer alıyor ve kadınların (yüzde 65) erkeklere (yüzde 54) göre daha yüksek oranda dikkat ettiği görülüyor.

Sağlıklı hissetme düzeyine göre sağlıklı olmak için yapılanlar incelendiğinde, sağlığını mükemmel veya iyi hissedenlerde "yediklerime/ içtiklerime dikkat ederim", "yürüyüş/spor yaparım", "kişisel bakıma dikkat ederim" diyenlerin oranının sağlığını orta veya kötü hissedenlere göre daha yüksek olduğu gözlemleniyor.

Geçen yıla göre, kendini çok daha iyi hissedenler daha çok yürüyüş / spor yaptığını belirtirken, kendini çok daha kötü hissedenlerde bitkisel kür kullanımı daha yüksek.

Araştırma Künyesi

Araştırma Doktorsitesi.com'a üye hekim ve kullanıcılarla online araştırma yöntemiyle 29 Şubat-8 Mart tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmaya Doktorsitesi.com'un üyeleri arasından 445 hekim ile 2.850 kullanıcı katılmıştır.

Doktorsitesi.com hakkında

2008 yılında kurulan Doktorsitesi.com, Türkiye'nin en büyük sağlık platformu olarak hekim, hasta ve sağlık çalışanlarını bir araya getiren sosyal bir platformdur. Veri tabanında 18.000'den fazla kayıtlı hekim ve 2,5 milyondan fazla kayıtlı kullanıcı üyesi bulunmaktadır.

Doktorlar ’Emeğe Saygı’, Hastalar ’Tedaviyle İlgili Yeterli Bilgi’ İstiyor

Doktorlar ’Emeğe Saygı’, Hastalar ’Tedaviyle İlgili Yeterli Bilgi’ İstiyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim