• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Doğurganlığı korumanın 6 yolu

Yumurta kalitenizi artırarak doğurganlığınızın yıllara meydana okumasını sağlayabilirsiniz.
KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI BIRAKIN
 
Sigara içmiyorsanız şanslısınız çünkü sigara yumurtalarınızı zehirliyor ve erken menopoza neden olabiliyor. Dünyada kısırlık vakalarının yüzde 13'ünün nedeni olan sigarayı tüketenlerin tüp bebek tedavisinde iki kat daha fazla denemeye ihtiyacı oluyor. Sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız bir uzmandan yardım almanız gerekiyor.
 
Eğer alkol tüketiyorsanız bunu asgari düzeyde tutun ve mümkünse tüketimi tamamen bırakın.
 
Düşüklere neden olabildiği bilinen kafeinin tüketimini sıfıra indirmekte de fayda var. Eğer çok ihtiyaç duyuyorsanız bunu kafeinsiz kahve ile karşılayın.
 
FAZLA KİLOLARLA MÜCADE EDİN
 
Aşırı kilolu olmak da çok zayıf olmak da kısırlığı tetikliyor. Vücut yağları erkeklik hormonu androjenin östrojene dönüşmesini sağladığı için çok zayıf ve yağsız olmak adet döngüsünü bozarak kısırlığa neden olabiliyor. Aşırı kilo ise insülin direncine ve leptin hormonunun aşırı salınımına neden olarak düzensiz yumurtlamayı tetikliyor.
 
BESLENMENİZİ GÖZDEN GEÇİRİN
 
Sağlıklı bir bedenin altyapısını beslenme şekliniz oluşturuyor. Katkı maddelerini, abur cuburları, şekeri ve beyaz unu günlük beslenmenizden çıkarın. Yapabildiğiniz kadar doğal ve mevsime uygun beslenin. Ancak doğal beslenmeyi takıntı haline getirip kendinizi huzursuz da etmeyin.
 
STRESE DİKKAT EDİN
 
Tıpkı kilonuz ve uykunuz gibi stres seviyeniz de hormonlarınızı etkiliyor. Araştırmalar yüksek stres altında olan kadınların, doğurgan günlerinde dahi hamile kalma ihtimallerinin düştüğünü gösteriyor. Stresle savaşmak için farkındalık meditasyonu yapabilirsiniz. Evinizin en sessiz köşesinde oturun ve burnunuzdan düzenli nefes almaya odaklanın, düşüncelerin zihninizden gelip gidişini izleyin. Dilerseniz meditasyon konusunda uzman desteği alın.
 
EGZERSİZ YAPIN
 
Egzersiz yapmak kilo vermek ve stresi atmak için birebir... Tabii aşırıya kaçmamak kaydıyla... Yürüyün, yüzün ya da bir salonda antrenör eşliğinde bilinçli çalışmalar yapın.
 
BEREKETLİ GIDALARA YÖNELİN
 
Yeterince vitamin, mineral, lif ve antioksidan alabilmek için taze meyve ve sebze tüketin. Kuru yemişler, avokado ve balığın en iyi yağ asitlerini içerdiğini, hücrelerinizi besleyeceğini ve hormonlarınızı dengeleyeceğini unutmayın. Mercimek, kuru fasulye gibi baklagilleri de yine hormon seviyelerinizin dengelenmesi için tüketin. Kan şekerinizi dengelemek ve gerçek enerji sağlamak için tam tahıllardan yararlanın. Doğurganlığınızı artırmak için besin takviyesi almak istiyorsanız önce doktorunuza danışın.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim