• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Doğrudan satış 3 milyar TL sınırına dayandı

Doğrudan satış 3 milyar TL sınırına dayandı
Tüm dünyada 180 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan doğrudan satış sektörü, pandemi döneminde artan bağımsız girişimci sayısının da etkisi ile bu yılı büyüme ile kapatan nadir sektörlerden biri olmaya hazırlanıyor.

2019’u 2.7 milyar TL ile kapattıklarını belirten Doğrudan Satış Derneği (DSD) Başkanı Orkun Gül, “Bu yıl pandemi nedeni ile birçok kişi bağımsız girişimci olarak doğrudan satış sektörüne yöneldi. Sektörün bu ilgiyle bu yılı 3 milyar TL büyüklükle kapatacağını öngörüyoruz” dedi. Doğrudan satış sektörü 2019 yılı itibariyle dünyada 180 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı.

Ciro bazlı büyüme yüzde 85

Pandemi döneminde sektörün pozitif ayrıştığını anlatan Gül, “Ipsos Hane Paneli verilerine göre Mart-Temmuz 2020 dönemini geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda doğrudan satış pazarının ciro bazlı yüzde 85 büyüdüğünü görüyoruz. Doğrudan satışın içindeki kişisel bakım kategorisi ise yüzde 59 büyüdü. Doğrudan satıştaki toplam harcama artışının yüzde 64’ü kişisel bakımdan geldi” dedi. Sektör olarak bu dönemde sadece satışları artırmakla kalmadıklarını, dijital bir dönüşümü de hayata geçirdiklerini dile getiren Gül, “Zaten esnek çalışma prensipleri üzerine kurulu olan doğrudan satış, bu dönemde herkesin dijital kanal ve araçları kullanarak evlerinden rahatlıkla çalışabileceği ve kazanç sağlayabileceği bir fırsat olarak ilgi gördü. DSD üyesi çoğu şirket de bu dönemde Bağımsız Girişimcilerinin hayatlarını kolaylaştıracak pekçok dijital araç, sistem ve dijital eğitimler sunarak destek oldu. Ayrıca sosyal medya kanallarının Bağımsız Girişimcilerimiz tarafından çok daha aktif ve efektif kullanıldığına da şahit olduk” diye konuştu.

Kadın girişimci sayısı düştü

Doğrudan satış sektöründe dünyada yaklaşık 120 milyon, Türkiye’de ise 1,3 milyon serbest girişimci bulunuyor. Bu girişimcilerin önemli bir kısmını ise kadınlar oluşturuyor. Orkun Gül, sektörün özellikle kadınların iş hayatına katılımını desteklemesi açısından çok önemli yeri bulunduğuna dikkat çekerek, esnek çalışma koşulları ve kendi işine sahip olma özgürlüğü gibi avantajları bulunduğuna deyindi. Gül’ün verdiği bilgilere göre, dünyada doğrudan satış sistemine dahil olan bağımsız girişimcilerin yüzde 74’ünü kadınlar, yüzde 26’sını ise erkekler oluşturuyor. ancak son dönemde erkek girişimci sayısı az da olsa artmaya başlamış. Gül, geride bıraktığımız yıl kadın girişimci oranında az bir düşüş ve erkek girişimci oranında küçük bir yükselme (% 0,2) gözlemlediklerini belirtti. (Dünya)

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim