• BIST 8718.11
  • Altın 2241.916
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1537
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Diyetisyen Karabağ: "Taze et tüketmek sağlık sorunlarına yol açabiliyor"

Diyetisyen Karabağ: "Taze et tüketmek sağlık sorunlarına yol açabiliyor"
Diyetisyen Özge Karabağ, etlerin çok fazla taze olarak tüketilmesinin sağlık açısından uygun olmadığını, mide ve sindirim sisteminde problemlere yol...

Diyetisyen Özge Karabağ, etlerin çok fazla taze olarak tüketilmesinin sağlık açısından uygun olmadığını, mide ve sindirim sisteminde problemlere yol açtığını söyledi.

Medicana Sivas Hastanesinde görevli Diyetisyen Özge Karabağ, hayvanlardan insanlara bulaşan 100'den fazla hastalık olduğunu vurgulayarak, "Bu hastalıklar Kurban Bayramı'nda daha fazla olabilir. Uygun olmayan ortamlarda kesimlerin yapılmaması, hijyenik olmayan ortamlar da etlerin saklanması ve çözdürülmesi ile bunlardan korunabilmek için mümkün olduğu kadar hijyenik kesim yapılmalı ve gıda güvenliğine dikkat edilmeli" dedi.

"Eti 1-2 gün buzdolabında dinlendirin"

Diyetisyen Karabağ, eti bir iki gün eti buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Etlerin çok fazla taze olarak tüketilmesini önermiyoruz. Sağlık açısından uygun olmadığı için, çünkü mide ve sindirim sisteminde problemlere yol açıyor. Bu yüzden 1-2 gün arasında buzdolabında bekletilerek dinlendirilerek tüketilmesi çok daha uygun ama illaki kesimi yapıldığı gün tüketim yapalım dersek de mümkün olduğu kadar iyice pişirilmeli, çiğnenmeli ve mümkün olduğu kadar çok fazla tüketilmemesinde fayda var." ifadelerini kullandı.

"Sütlü tatlılar tüketilmeli"

Diyetisyen Karabağ, bayramda hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmesi önerisinde bulunarak, "Yanlış tüketimde; kabızlık problemleri, ishal problemi, mide bağırsak problemi yaşayan hastalarda problem olabilir, hastalık açısından riskli olan grupların özellikle, kolesterol, kalp hastalığı, tansiyon, şeker ve böbrek hastalıklarında etlerin çok fazla tüketilmesi sağlık açsından risk oluşturuyor. Kötü bir bayram geçirmek istemiyorsak özellikle Kurban Bayramı'nda tüketilen gıdalara dikkat etmemiz gerekiyor. Mümkün olduğu kadar etleri dinlendirerek ve az miktarda tüketmeliyiz. Özellikle bayramların tadı olan tatlıların tüketimine de çok dikkat etmemiz gerekir. Özellikle hamur işi tatlılar yerine daha sütlü tatlılar tüketilmeli. Ama misafirliklerde ikramdan dolayı yenilmek zorundaysa da mümkün olduğu kadar öğlen yemeklerinde gündüz saatlerinde az miktarda tüketilmeli dikkat edilmeli" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim