• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

Diyet Sendromları’na Dikkat !

Diyet Sendromları’na Dikkat !
Tutar, kilo almanın temelinde çoğu zaman psikolojik etmenlerin yattığını belirterek şu bilgilere verdi:

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, diyet sendromuna dikkat çekti.

Tutar, kilo almanın temelinde çoğu zaman psikolojik etmenlerin yattığını belirterek şu bilgilere verdi:

"Mutsuz olduğunuz dönemde seratonin adı verilen mutluluk hormonunun vücutta salgılanma seviyesi düşer. Bu durumda sizi çok mutsuz eder ve besin tüketmeye yöneltir. Sonuç ise istenmeyen bir vücuda sahip olmaktır. Fazla yemenize neden olan sendromları incelediğimizde.

KARBONHİDRAT AÇLIĞI SENDROMU

Evet, toplum olarak karbonhidrat çılgınlığımız olduğu kesin. Mutfağımız oldukça zengin olmasının yanı sıra temelini karbonhidratlar oluşturmaktadır. Hepimiz tatlı, kısır, börek, mantı, poğaça, patates ile hazırlanan kızartma ve salataları tüketmekten keyif alırız. Bunun temel nedeni vücudunuzu mutlu eden besinlerin temelini bunlar oluşturur. Son yapılan bilimsel çalışmalar karbonhidrat içeriği yüksek olan (%80'i) diyetlerin mutluluk hormonu seviyesini %447 oranında arttırdığını göstermiştir. Şimdi mutsuz olan birinin karbonhidrat tüketmemesi mümkün mü?

Karbonhidrat gün içerisinde alınan kalori içeriğinin %50'sini içermektedir. Yani siz günde 2000 kalori alıyorsanız bunun 1000 kalorisinin karbonhidrat içeriği olan besinlerden gelmesi istenir. Karbonhidrat sendromu ise bir anda almanız gereken karbonhidratın 1-2 öğünde tamamının alınması anlamına gelmektedir.

Kişilerin karbonhidrat sendromunu yaşamasının diğer bir nedeni de uzun süre karbonhidratlı besinleri diyetlerinde bulundurmamalarıdır. Eğer siz beslenme programınızda ekmek, çorba, pilav, makarna, meyve, kuru meyve gibi besinleri bulundurmazsanız bir noktadan sonra vücudunuz buna isyan eder ve kendinizi şuursuzca karbonhidratlı besin tüketirken bulursunuz.

KONTROLSÜZ YEME SENDROMU

Kontrolsüz yemenin birçok nedeni vardır. Yoğun çalışan bireylerin uzun süre aç kalması sonucu bir anda yemeğe saldırma durumu söz konusu olur. Ayrıca bu bireyler yemeği çok hızlı yerler ve midede reflü gibi sağlık problemlerini de tetiklerler. Gün içerisinde önemli olan tek nokta kan şekerinizin düşmemesidir. Eğer açlık hissettiğinizde birşeyler hala tüketmiyorsanız her geçen gün durum daha da sağlıksız bir noktaya gittiğini unutmayın. Kontrolsüz yemek yemeği engellemenin en basit yolu gün içerisinde ara öğünler yapmaktır. Bu sayede hem bir sonraki öğünde daha az besin tüketirsiniz hem de kan şekeriniz dengede kaldığı için yemeğe saldırmazsınız.

GECE YEME SENDROMU

Genelde psikolojinizin bozuk olduğu bir dönemde başlar. Dikkat edin hep aynı saatte saat kurulmuş gibi uyanırsınız ve besin tüketirsiniz. Bunu genelde beslenme bozukluğu olarak düşünülse de aslında psikolojinin bozulmasının gece yemek yeme olarak yansımasıdır. Nasıl geçer peki diyorsanız biraz sabretmelisiniz. Gece uyandığınızda yatağınızdan kalkmayacaksınız. Bir avuç leblebi yiyorum, bir meyve ile geçiştiriyorum diyorsanız sıkıntıyı sadece geçiştirmeye çalışıyorsunuz demektir. Başınıza su koyup uyuyun ve gece kalkmayın, zaten vücudunuzda bir hafta sonrasında size karşı direnç göstermeyecektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim