• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Diyabete karşı şeker gibi reçete

Diyabet, bir diğer adıyla şeker sık görülen hastalıkların başında geliyor. Dr. Müjdat Kara, egzersiz yaparak, vücudunuzu tanıyarak, bilinçli beslenerek ve ideal kiloda kalarak bu zor hastalıktan azami derecede uzak kalmanın mümkün olduğunu söylüyor.
Tüm dünyada diyabetli hasta sayısı her geçen gün artıyor. Günümüzde tüm dünyada yaklaşık 246 milyon diyabetli bulunurken bu sayının 2025’te 380 milyona ulaşması öngörülüyor. Türkiye’de de son yapılan çalışmalara göre 10 milyon civarında diyabetli olduğu belirtiliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Müjdat Kara, başlıca nedenlerini genetik faktörler, hareketsiz yaşam tarzı, fast-food türü sağlıksız beslenme ve obezite olarak sıraladığı hastalıktan korunmak için şu önerileri sıraladı: 
 
VÜCUDUNUZU İYİ TANIYIN
 
Sağlıklı bile olsanız yılda bir yapılacak sağlık kontrollerinde, bazı testler önemli ipuçları verebiliyor ve hastalıkların erken fark edilmesini sağlıyor. Erken tanı ve tedavi diyabetten korunmanızı sağlar. 
 
EGZERSİZ YAPIN
 
Egzersiz, kilo kontrolünü ve şeker metabolizmasının sağlıklı çalışmasını sağlayarak diyabetten korur. Yürümek, fiziksel aktivitenizi arttırıyor, metabolizmanızı hızlandırır ve sağlığınıza katkı sağlar. Haftada 3 saat egzersize (yürüyüş, bisiklet, yüzme, step gibi) vakit ayırın. 
 
BİLİNÇLİ BESLENMEYİ ÖĞRENİN
 
Hazır meyve suları, rafine şekerlerden, beyaz pirinç ve patates gibi kan şekerini hızlı yükselten gıdalardan uzak durmak, hem kilo kontrolü hem de şeker metabolizmasının sağlıklı çalışmasını sağlar. Bu konuda şunlara dikkat edin: 
- Çaya kahveye atılan rafine şekerden ve şekerle yapılmış şerbetli tatlılar ya da pastalar gibi unlu mamullerden uzak durun. 
- Üç ana öğün muhakkak yemek yiyin. Her ana öğünden 2 saat sonra kalorisi düşük bir ara öğün yapın. Az ve sık yiyerek pankreasın sağlıklı çalışmasını sağlarsınız. 
- Tatlandırıcı olarak tarçını tercih edin. 
 
ŞİŞMANLAMAKTAN KAÇININ
 
Beslenme tarzı ve egzersiz değişiklikleriyle boyunuza göre ideal kilonuza ulaştığınızda diyabetten korunmak adına elinizden geleni yapmışsınızdır demektir. Bunun için de VKİ (vücut kitle indeksi) kriter alınır. VKİ= Kg/ Boy VKİ<25 olmalıdır. Örneğin 165 cm boyunda, 63 kilo ağırlığında biri için VKİ= 63/ 1.65=63/2.72=23 yani boya göre ideal kiloda denebilir. VKİ’si 25’ten yüksek olanlar kilolu, 30’dan yüksek olanlar obez grubuna girer. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim