• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

DİSK Başkanı Kani Beko'dan sert tepki!

DİSK Başkanı Kani Beko'dan sert tepki!
DİSK Başkanı Kani Beko, "CHP'nin reddedilen Soma önergesinden sonra yaşanan facia nedeniyle Çalışma Bakanı ve Enerji Bakanı istifa etmeli" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, CHP'nin TBMM'de reddedilen Soma madenleri önergesinden 15 gün sonra ilçede meydana gelen kömür madeni faciası nedeniyle Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPILACAK

Beko, olayın Özelleştirme, taşeronlaşma ve iş güvenliğini hiçe saymanın sonucu olduğunu, bu nedenle DİSK, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 15 Mayıs'ta 1 günlük iş bırakma eylemi yapacağını açıkladı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TÜRK-İŞ ortak basın toplantısı düzenledi. Kaza gecesini Soma'da geçiren DİSK Genel Başkan Kani Beko, devletin açtığı daha sonra özelleştirilen ocakta taşeron işçilerin çalıştığını söyledi.

"SON ADIMI AKP HAZIRLADI"

Profesyonel madenciler tarafından ocak ömrünün tamamlanmaya yakın olduğu bilgisini aldıklarını belirten Beko, "Kimse bu saaten sonra bu yaşananlara 'kader, takdiri ilahi' diyerek kamuoyunu yanıltmaya çalışmasın. Katliamın faili, daha önce madenlerde yaşanan iş cinayetleri sonrası, 'Güzel öldüler', 'Bu mesleğin fıtratında ölüm vardır' diyerek yeni katliamları meşrulaştıran AKP Hükümeti'dir. Çünkü çok geç değil, bugünden 16 gün önce Mecliste grubu bulunan partiler Soma'daki madenlerin incelenmesi için komisyon oluşması konusunda önerge sunmuşlardır. AKP'nin her zamanki bildik tutumuyla bu reddedilmiş ve bugünkü son adım hazırlanmıştır." dedi.

"KADER DEĞİL KAZA"

Kani Beko, Soma olayının bir kader, alınyazısı değil, ihmal olduğunu söyledi. Adeta bir katliam yaşandığını belirten Beko, "Dünyada sorunlara bilim ve teknolojiyle çare bulunduğunu söyledi. Beko,Soma madenlerinin incelenmesi önergesinin reddedilmesinin hemen ardından bu kadar ölümün meydana gelmesindan sonra Çalışma Bakanı da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da istifa etmelidir. Düşünebiliyor musunuz, Soma'da araştırma yapılması için, komisyon kurulması için önerge veriliyor. Buna ihtiyaç yoktur diye önergeyi reddediyorsunuz. 15 gün sonra bu madenlerde 200'ün üzerinde işçi ölüyor." dedi.

"ÖZELLEŞME SONRASI İŞ KAZALARINDA Avrupa'DA 1'İNCİ SIRADAYIZ"

Araştırmaların açık ve net şekilde; özelleştirmeler, taşeronlaşmalar başladığı günden bu yana Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Kani Beko Türkiye'nin kesinlikle taşeron sistemi yasaklanması gerekiyor. AKP, CHP, MHP ve BDP'ye taşeronlaşmaya karşı dosyalarımızı verdik. Torba yasayla bu sorunu çözebilirler dedi.

Beko, DİSK, KESK ve TTB'nin 15 Mayıs'ta 1 günlük iş bırakma eylemi yapacağını açıkladı.

YALÇIN: BEDELİNİ İŞÇİLER ÖDEDİ

TMMOB Dönem Sözcüsü makina mühendisi Melih Yalçın ise Soma'daki olayın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanan en büyük iş cinayeti olduğunu söyledi. Yalçın, "Soma'da devletin 10 dolara mal ettiği kömürü taşeronlar 3 dolara, 2.5 dolara maledebilmektedir. Bu nasıl oluyor Bir mucizedir. Ama bilimde mucize olmaz, bilim insanı olarak mucizeye inanmayız. Bu ancak işçiyi sömürmekle, güvenlik önlemlerinden fedakarlık etmekle, işçi güenliği malzemelerini kısmakla olur. Sonucu da budur. Uzman kadro çalıştırmaz, güvenlik önlemi almazsınız, yeterli denetim yapmaz, bunlara para harcamazsınız, kömürü de ucuzu maledebilirsiniz. Ama bunun bedelini işçiler öder. Türkiye'de sistem budur. Mümkün olduğu kada ucuza mal et, istediğin karı et! Kimse sana karışmaz." dedi.

KURTARMA OPERASYONUNDA ACEMİLİK İDDİASI

Yalçın, hiçbir ülkede yüzlerce işçinin bir günde, birkaç saat içinde ölebileceğinin, böyle bir risk olduğunun anlatılamayacağını, önlem alınmayacak bir riskin hiçbir yerde olmadığını söyledi. Bu durum kader diye açıklanıyorsa kaderin uzman olmayan kadroların, acemilerin, insan hayatını hiçe saydığı bir çalışma zinciri olduğunu belirten Yalçın, "Bu sadece işyerinin insan hayatını hiçe sayması değil, aynı zamada devletin kurtarma operasyonun da acemiliğidir. Hem devlet içindeki, hem de işletmedeki kadrolar uzman değildir. Düşük ücretlere çalıştırılmaktıdır. Bu arkadaşların suçu değildir. TMMOB'un Soma'da olabilecek olaylarla ilgili raporunu dayanak alan ana muhalefet partisinin önergesi Ak Parti tarafından reddedildi. Sorun gözardı edeldi." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim