• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Digiturk için büyük kapışma

Digiturk için Türkiye ve yurtdışından gelen teklifler sonrası TMSF ihale planı yapıyor.
Devlete olan borçlarına karşılık Çukurova Grubu'nun medya şirketlerinin yönetimine el koyan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) grubun en değerli markası Digiturk için ihaleye çıkmayı planladığı öğrenildi. Milliyet'ten Eylem Türk'ün haberine göre; İşadamı Mehmet Emin Karamehmet'in sahibi olduğu Çukurova'ya yapılan son TMSF operasyonu sonrasında bir grup şirket ihalesiz olarak hızla elden çıkarılırken, "yabancı ortaklı" Digitürk tarafında süreç uzamıştı.
 
CANAL PLUS VE FOX İLGİSİ
 
TMSF'yi ihale noktasına getiren gelişmeye gelince. Digiturk için hem yerli hem yabancı pek çok talibin olması. Ve fiyat tekliflerinin birbirine yakın seyretmesi. Markaya teklif veren yabancılar arasında Amerikan Fox ve Fransız Canal Plus'un olduğu belirtiliyor. Türk Telekom'un da 1 milyar dolarlık teklifle talip olduğu grubun yaptığı resmi açıklamadan hatırlanabilir. Yerlilerden ise Doğan Grubu, Ciner Grubu, Doğuş Grubu platformu almaya istekli gruplar arasında yer alıyor.
 
Satılacak malın değeri, isteklilerinin çokluğu ve daha evvel aynı grubun satışları üzerinden yapılan tartışmalar TMSF'yi ihale yapalım noktasına getirmiş durumda. Bununla ilgili Karamehmet, dolayısıyla Çukurova Grubu ile de görüş birliğine varıldığı, konuyla ilgili açıklamanın yakında yapılabileceği söyleniyor.
 
6 YIL ÖNCEKİ DEĞERİ 1.5 MİLYAR DOLARDI
 
Çukurova Grubu, 2007 yılının haziran ayında daha önce Turkcell'le altına imza attığı ABD'de borsaya açılma operasyonunun bir benzerini grubun bir diğer şirketi Digitürk tarafında gerçekleştirmeyi planlıyordu. O dönemde iş çevrelerinin etkili gazetesi İngiliz Financial Times'ta (FT) yayımlanan konuyla ilgili haberde grubun yüzde 25'lik hisseyi halka arz etmeyi planladığı belirtiliyor ve şirketin toplam değerinin 1.5 milyar doları bulacağı hesaplanıyordu.
 
2006 yılındaki Providence Equity Partners yatırımı sonrası planlanan bu halka arz operasyonu satış için gerekli şartların oluşmamasından dolayı Ağustos 2007 tarihinde iptal edilmişti.
 
TMSF BAŞKANI: EN ÖNEMLİ ŞİRKET
 
TMSF'nin son operasyonun ardından, medya grubunun elinde bulunan Show TV'nin, Ciner medya grubuna satış işlemi gerçekleşmişti. 402 milyon dolara satılan kanalla ilgili "hızlı satıldığı, ihaleye çıkılması gerektiği" tartışmaları yaşanmıştı.
 
Öte yandan grubun diğer şirketleri Skytürk 360, Akşam Gazetesi, radyolar ve dergiler de Cengiz-Kolin-Limak ortaklığına 60 milyon dolara satılmıştı.
 
300 MİLYON DOLARLIK BORÇ
 
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, "satış konusunda kendilerinin gözlemci ve onay makamı, esas görüşmeleri götürenin ise Karamehmet'in yöneticileri olduğunu" söylemişti. Gül kısa bir süre önce yaptığı başka bir değerlendirmede de "Digiturk'ü, Çukurova Grubu'nun borçlarının ödenmesinde en önemli şirket olarak görüyoruz" demişti.
 
Karamehmet'in Show TV ve diğer televizyon ile yazılı medyasının satılmasına karşılık halen Fon'a 300 milyon dolar borcu olduğu belirtiliyor.
 
DIGITURK'ÜN YABANCI ORTAĞI KİM
 
ABD'li Providence Equity Partners, elinde tuttuğu milyarlarca dolarlık fonu dünyada pek çok farklı ülkede 130'un üzerindeki şirkete yatıran bir girişim ve risk sermayesi şirketi. 1989 yılında kurulan şirketin merkezi ABD'de bulunmasına karşılık Londra, Hong Kong, Çin ve Yeni Delhi'de ofisleriyle faaliyet gösteriyor.
 
Digiturk'ün yüzde 47'lik hissesini elinde bulunduran grup, 2006 yılının başında Türkiye pazarında bu yatırıma imza attı. Grubun 2014 yılında çıkış stratejisi gereği Digiturk'teki hisselerini satmayı planladığı biliniyordu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim