• BIST 9752.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Devlet Bahçeli'nin referandum konuşması

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP'nin 'Hayır' kampanyasını anlatıyor...

MHP lideri Devlet Bahçeli her hafta parti grubunda yaptığı konuşmayı bugün yapmadı. Referandum kampnayasının startını veren Bahçeli MHP'nin referandum öncesi izleyeceği yol haritasını açıkladı. Bahçeli, MHP'nin "Hayır" kampanyası öncesi Ülkücüleri de uyardı. Geçmişte Ülkücüye kurşun sıkanlarla Başbakan Erdoğan'ı bir tutan Bahçeli, bu süreçte MHP'nin önemine de dikkat çekti. Konuşmasını promterdan oyuyan Bahçeli son dönemin en hararetli konuşmalarından birini yaptı. Konuşması salonda alkış topladı.

ERDOĞAN ÜLKEYİ 36'YA BÖLECEK

İşte Bahçeli'nin Balgat Anadolu Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirdiği konuşmasından satır başları:

Bugün masum olarak gösterilen talepler ayrılığı getirir

Türk tarihimiz açısından önemimiz büyüktür. Bugün Türkiye'yi 36'ya bölmek isteyen Recep Tayyip Erdoğan karşımızdadır. Mücadelemiz yıkıcı ve bölücü faaliyetlerdir. Hainler varsa karşısında da MHP vardır.

Bizler ağaçlara tek tek bakarken ormanı yok saymayacağız. Küresel güçlerin kanlı tuzaklarını yıkacağız. Bize düşen görev budur. MHP'nin tarihi sorumluluğu buradadır.

ZEMZEMLE ZEHİR AYNI KASEDE

Zemzemle zehiri aynı kasede birleştirip sunulanı içmeyeceğiz.

Milletini parçalayan bir anayasa baştan yanlıştır. Anayasa eğer devlet ve millet varsa uygulanabilir. Tarihi ve toplumu dışlayarak bir çalışma yapamazsınız. Bunun adı olsa olsa devriliştir.

MHP, 21. yüzyılda geniş bir uzlaşıyla hazırlanan yeni bir anayasa arzulamaktadır.

Kamplaşmayı değil kucaklaşmayı sağlayacak bir anayasaya ulaşacak mıyız...

Sorduğumuz sorulara cevap veremeyeceklerse kimsenin bizi bu oyuna dahil etmeye hakkı da yoktur, hadleri de değildir.

PKK'NIN VE AKP'NİN TALEPLERİ

Siyasi emellerini sinsice paragraf aralarına koymak haince bir plandır. Bu derin ve ağır husumetin tohumlarını atmaktır. Terör örgütü zemin kazanarak bölünme anlayışı zemin kazanmıştır. Etnik temelde ayrışma hızlanmıştır. AKP, projelerini kabul ettirmek için çok tehlikeli bir yol izlemeye başlamıştır. Kendi gündemini harekete geçirmek için Anayasa paketini getirmiştir.

PKK'nın ve AKP'nin talepleri 5 ana başlıkta toplanmıştır

Hesaplanan bu değişmelerin şimdiki paket içerisinde olmaması kimseyi yanıltmasın. Yeni anayasa çalışmasında bunlar da ortaya çıkacaktır. Yıkım projesi sonraki taslakta ortaya çıkacaktır. Hiç kimse MHP'den bağlılığımızın kaynağı olan milletimizin parçalanmasını bizden isteyemez.

2007 yılı Eylül ayında Meclis Başkanlığı'na yasa ve yasa değişikliği konusunda girişimlerde bulunduk. ancak bunlar görmezden gelindi. Kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlığın kaldırılmasını istedik. ancak bu yöndeki çağrılarımız karşılıksız kalmıştır.

Bugün karşımıza Anayasa Paketi olarak karşımıza çıkan metin sonrası MHP bir yol ve yöntem teklifinde bulunmuştur. TBMM'deki partilerden oluşan bir Anayasa Komisyonu oluşturulması ve tartışılarak oluşturulması gerektiğini söylemiştik. Ne var ki bu taleplerimizin hiç birine dahi cevap verilmemiştir. El çabukluğunda kendi hazırladıkları paket TBMM'ye dayatılmıştır.

O gün olduğu gibi bugün de biz namusumuzu, şerefimizi, prensibimizi korumak için buradayız.

MADDE MADDE REFERANDUMA NEDEN HAYIR

Referandum takvimine uygun süreç başlamıştır. 60 günlük sürede milletimizin aydınlatılması kaçınılmaz hale gelmiştir. MHP gerekçelerini defalarca halkıyla paylaşmıştır. Kararımız Hayır olacaktır. Gerekçelerimiz şunlardır:

1- Anayasa metinleri kutsal metin değildir. Değiştirilebilir. 82 anayasası da değişme yolundadır. Ancak bu değişiklik toplumun iç dinamiğinden doğması esas olmalıdır. Oysaki son anayasa değişikliği milletin talebinden ziyade yabancıların talepleri ve istekleridir. Geniş ve toplumsal bir yapıya oturtulmadığı zaman uzun soluklu bir anlaşma olmayacaktır. Milletin taleplerine cevap vermeyen dışardan sipariş edilen anayasa değişikliğine hayır oyu verecektir.

2- Anayasalar demokratik tartışma üslubuyla hazırlanmak zorundadır. Uzlaşma arayışları ahlakı ve ortamı ile yapılacak ittifak anayasaların etik kaynağı olmak zorundadır. Bu süreçte ise partimizin ve diğer aktörlerin görüşlerine itibar edilmemiştir. Tek taraflı bir karar alınarak yapılmıştır. Beğenen beğendi beğenmeyen beğenmedi anlayışı kafalarda başka hesapların olduğunu göstemriştir. Partimizin önerileri de görmezden gelinmiştir. Dayatılmış düşüncelere MHP hyaır oyu verecektir.

3- Anayasalar siyasal ve toplumsal huzurun hiç değilse asgari düzeyde sağlanmasını amaçlamıştır. Bir anayasayı TBMM'de çoğunluğu olan mbir siyasi poartinin hazırlanması anayasanın sivilleştiği anlamını taşımamaktadır. 1982 anayasasını sivil bir komisyon hazırlanmıştır. Tek başına iktidar gücünün yetkilerini başına buyruk kullanan bir iktidar iş başındadır. Devlet kurumları arasında ağır suçlamalar var. Yasama yürütme ve yargı alanlarında bir birlerinin görev alanlarına müdahale vardır. Kutuplaşma ve cepheleşme süreci yaşanmıştır. Türkiye'yi yönetme kabiliyetini yitirmiş bir partinin hazırladığı paket doğru değildir. Bu süreçte sağlıklı sonuç alınamayacağı için anayasa değişikliğine hayır oyu verecektir.

4- Anayasanın değişmesi için uygun ortam, nisbi bir denge ortamına ihtiyaç vardır. Toplumsal dinamiklerin kışkırtıldığı bakidir. Bu haliyle aslında toplumsal uzlaşmayı sağlaması gereken anayasa şimdiden kutuplaşmanın nedeni olmuştur. Bu tartışmalar barışa değil çatışmaya kapı aralayacaktır. MHP yeni kutuplaşmaların önüne geçmek için Anayasa değişikliklerine hayır oyu verecektir.

5- Anayasaların değişme yeri TBMM'dir. Anayasayı değiştirecek ahlak ve olgunluğa sahip olmak zorundadır. Anayasa lekelenmiş zihniyetlerin değiştirebileceği bir metin değildir. bu beyhude bir hevestir. Başbakan ve arkadaşların uzlaşmaz tavırlarına, dayatmacı anlayışına, bölücü terörle girdiği sıcak ilişkilere, yıkıcı projelere, uluslararası dayatmalara karşı teslimiyetine, onların demokrat olduğu iddialarına da inancımız kalmamıştır. Bu tarz bir anlayışın hazırladığı metine elbette hayır oyu vereceğiz. MHP 8 yıla yaklaşan şaibeli ilişkilerin odağı olmuş bir partinin hazırladığı anayasa değişikliğine hayır oyu verecektir.

6- Anayasalar hükümet beyanı değildir. Anayasaları değiştirecek iradelerin demokratik hassasiyeti taşıması gerekmektedir. Oysa bugüne kadar millet yararına hiç bir adım atılmamıştır. Temiz toplum temiz siyaset tekliflerini reddetmiş bir siyaset anlayışıyla karşı karşıyayız. MHP ve AKP arasında bir emir-komuta ilişkisi olamayacağı gibi dayatmalara asla boyun eğmeyecek ve asla açıktan destek vermeyecektir. Tek taraflı anayasa değişikliklerine hayır oyu verecektir.

7- Mevcut anayasa AKP anayasıdır, dayatmadır. İş birliği adı altında onayımız istenmiştir. MHP'nin siyaset ahlakına aykırıdır. AKP'nin zihniyetinin tekliflerimize yönelik muhalif tutumu bellidir. TCK'da Türklüğün tanımını değiştirmeye çalışırken söylediklerimizi ciddiye almayan zihniyetin varlığı bilinmektedir. MHP uyarı ve önerilerine kulaklarını tıkayan zihniyetin hazırladığı Anayasa paketine HAYIR diyecektir.

8- Samimiyet ve güvenirlirlik çok önemlidir. AKP'nin partimize tavrı bilinmektedir. 22 Temmuz tavrı ortadadır. Faşist, kafatasçı diyerek iftirada bulunan hergün hakaret eden zihniyetle buluşma şansı kalmamıştır. Bu nedenle gıybet yapan zihniyetin Anayasa paketine hayır diyecektir.

9- AKP'nin mevcut değişiklik talebi gündemi değiştirmek ve siyasi çıkar sağlamak için hazırlanmıştır. MHP iflasına bahane arayan hükümetin Anayasa değişikliğine hayır diyecektir.

10- AKP samimi ve dürüst değil, içten pazarlıklıdır. Özgürlükleri kısıtlayan şeffaflıktan kaçan, medyayı sindiren zihniyetin demokrasi istediğini söylemek tam bir garabettir. Anayasa paketi AKP'nin özel ihtiyaçlarıyla gizli gündemi ışığında şekillenmiştir. Özellikle bölücülüğün aldığı yeni boyut Erdoğan'ın eseridir. Gizli gündeminin olduğu ise açıktır. MHP ülkemizi bölünmeye götüreek sürecin ilk adımı olan Anayasa değişikliğine hayır diyecektir.

11- Anayasa değişikliği ahlak ve erdemle yapılmalıdır. Biz değişiklikleri uzlaşma alanı olarak görmekteyiz. Siyaset ahlakı olmadıkça sonuç alınamaz. AKP anayasası vekiller tarafından sulandırmıştır. MHP siyasi namustan uzak Anayasa değişikliğine hayır diyecektir.

12- Anayasa milli bekadan ayrı düşünülemez. Erdoğan ve kadrolarının icraatları kuşku yaratmıştır. AKP asırlık bölünme projelerini PKK'dan devralınmıştır. Başbakan'ın hayali olacak 36'ya bölme hedefi ortadardır. MHP bu zihniyetin önünü açmamak millletin kardeşliğini sürdürmek için HAYIR diyecektir.

13- AKP'nin demokrasiden ne anladığıu 8 yılda açığa çıkmıştır. MHP bölünmeyi maruz gören zihniyete yenik düşmeyecek ve hayır diyecektir.

14- Anayasa Özgürlük getirecek iddiaları yalandır. AKP'ye göre parçalanma sürecindeki engellerin kaldırılması da özgürlük demektir. Milleti parçalara bölmekte özgürlüktür. Bu yüzden MHP hayır diyecektir.

Güncel haberler için AksiyonHaber'i takip edin.

www.AksiyonHaber.com

İSTANBULHABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim