• BIST 9679.8
  • Altın 2487.785
  • Dolar 32.4252
  • Euro 34.4243
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 18 °C

Dev iki şirket barışıyor!

Dev iki şirket barışıyor!
Apple ve Samsung Amerika Birleşik Devletleri sınırları dışındaki bütün davalarından vazgeçiyor.

Apple ve Samsung ABD dışında barışıyor. Gece saatlerinde duyurulan bu ani gelişme çerçevesinde iki şirket Amerika Birleşik Devletleri sınırları dışındaki bütün hukuk davalarında vazgeçiyor. Her iki şirketten The Verge sitesine yapılan ortak açıklamada, Samsung ve Apple’ın ABD dışında aralarında var olan bütün davaları düşürme konusunda anlaştığı belirtiliyor. Şirketler ABD mahkemelerinde süren davaları ise devam ettirecek.

ABD mahkemelerinde görülen davalar her iki şirket arasında yaklaşık üç yıldır sürmekte olan uluslararası hukuk savaşının en önemli ve maliyetli ayaklarını oluşturuyor. Apple iki şirket arasındaki ilk davada zararları karşılığında 1 milyar dolar tazminat almayı haketmişti. Mayıs ayında karara varılan ikinci davada ise daha düşük rakamlar ortaya çıkmıştı. Jüri her iki şirketin de birbirlerinin patentlerini ihlâl ettiğine karar vererek Samsung’u 119.6 milyon dolar, Apple’ı ise 158 bin 400 dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Ayrıca bu duruşmaların hiçbiri piyasaya çıkan son ürünlere ihtiyati tedbir kararı çıkarılmasıyla sonuçlanmadı. Çünkü akıllı telefon ve tabletlerin hızı yasaların hızının önüne geçmiş, duruşmalar başladığında dava konusu olan cihazların piyasadaki hacimleri sıfıra yaklaşmış ve sıfırlanmıştı.

İki şirket arasındaki anlaşma Almanya, Avustralya, Fransa, İtalya, Japonya, Hollanda, Güney Kore ve Birleşik Krallık’ta açılan davaları etkiliyor. Aralarında Almanya, Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Hollanda’dakilerin bulunduğu davalardan bazıları Apple tarafından açılmış, diğerleriyse Samsung tarafından misilleme hamlesi olarak öne sürülmüştü. ABD’deki davalar mali açıdan daha büyük önem arz etse de, ABD dışındaki bazı davalar da etkide bulunmuştu. Örneğin Almanya’daki dava kapsamında Apple kazanmış ve Samsung’un, satış yasağının önüne geçmek amacıyla Galaxy tabletlerinden birinin tasarımını değiştirmesine neden olmuştu.

Şirketler birkaç kez masaya oturup muhtemel bir uzlaşma için görüşmeler yürütmüş, ancak bunlar herhangi bir sonuca ulaşmamıştı. Mayıs ayında Apple ve Motorola Mobility’nin patent reformu için birlikte çalışma konusunda anlaşmaları ve benzeri ipuçları, Apple ve Samsung’un da anlaşmazlıklarına bir son verebileceğine yönelik işaretler arasında sayılmıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim