• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Depreme karşı yeni önlemler geliyor

AFAD'ın koordinasyonunda yürütülen çalışmayla, deprem yönetmeliği, günün koşulları ve yaşanan depremlerden çıkarılan dersler de dikkate alınarak güncelleniyor.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda çalışmaları yürütülen yeni deprem yönetmeliğiyle, özellikle kritik tesisler olmak üzere yeni yapılacak kamu binalarına, deprem anında yapının çoğunlukla esneyerek az hasar görmesini sağlayan sismik izolasyon şartı getirilecek.
 
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, AA muhabirine, mevcut deprem yönetmeliğinin günün ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi.
 
Bu çerçevede 2012-2023 Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'nda yer alan deprem yönetmeliğini güncelleme çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Nurlu, haziranda yapılan çalıştayda, yaklaşık 300 bilim adamı ve sivil toplum kuruluşuyla görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Nurlu, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda oluşturulan 100 kişilik uzman ekibin yönetmelik çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
 
Kritik tesisler depremden izole edilecek
 
Yönetmeliğin, günün koşulları ve yaşanan depremlerden çıkarılan dersler de dikkate alınarak güncelleneceğini ifade eden Nurlu, deprem zararlarının azaltılmasında önemli bir faktör olan sismik izolasyonun Türkiye'de giderek yaygınlaştığını ancak bu konudaki teknik mevzuatların yeterli olmadığını bildirdi.
 
Sismik izolasyonun, yapısal ve yapısal olmayan unsurların daha az hasar görmesini sağladığını, yapının sadece sağa sola kontrollü şekilde salınımıyla deprem zararını azaltabildiğini anlatan Nurlu, yönetmelikle, özellikle kritik tesisler olmak üzere yeni yapılacak kamu binalarına sismik izolasyon getirilmesinin planlandığını söyledi.
 
İyi tasarlanmış ahşap yapıların, daha hafif olmaları nedeniyle geleneksel yapı türlerine göre depremde daha az hasar görebildiğini vurgulayan Nurlu, yönetmelikle, özellikle kırsal bölgelerde can ve mal kayıplarını önlemek amacıyla ahşap yapıların özendirilmesinin amaçlandığını bildirdi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim