• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Demirtaş: Bütün ahlaki değerleri unutmuş kör duvar var karşımızda

Demirtaş: Bütün ahlaki değerleri unutmuş kör duvar var karşımızda
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Cizre ilçesinde bir binanın bodrum katında mahsur kalan yaralıların kurtarılmasının "güvenlik...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Cizre ilçesinde bir binanın bodrum katında mahsur kalan yaralıların kurtarılmasının "güvenlik senaryoları" ile engellendiğini ileri sürdü. Demirtaş; hükümetin, yönetimi güvenlik güçlerine devrederek darbe ile devrildiğini ancak hükmetin bunun farkında olmadığını savundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mardin Kızıltepe Belediyesi'nde basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, "İçişleri Bakanlığı koordinesinde ambulanslar binaya kadar gidecek, yaralıları alacaktı. Dün yine aynı senaryo tekrarlandı. Ambulanslar ana caddeye kadar gittiler, orada durduruldu. Sokağa tank atışlarıyla birlikte çatışma görüntüsü ve mizansen yaratıldı. "Güvenliğinizi sağlamamız mümkün değil" diyerek ambulansları engellediler." şeklinde konuştu.

Cizre'de bir başka binada bulunan ve burada çıkan yangından dolayı 9 kişinin yanarak can verdiği şeklinde bilgileri olduğunu kaydeden Demirtaş, "Oradan bize ulaşan bilgilere göre, o binada yangın çıktığı ve insanların öldüğü şeklindedir." ifadelerini kullandı.

Demirtaş, "Her yeni seferde daha fazla vahşi olmayı başarıyorlar, biz de şaşırıyoruz. İnsanlığın en dibe vurduğu dönemi yaşıyor AKP. 5 kişilik grupla sağlık ekiplerini alacağız diyoruz, gitmeye hazırız diyoruz, günlerdir izin verilmiyor. Şırnak Valisi dahil hepsi çok iyi biliyorlar ki orada sivil insanlar var. İki binada bulunan yaralılar da dışarı çıkamıyor. Onlar neden çıkamıyor? Çünkü keskin nişancılar ateş ediyor. Ambulansların gelmesine izin vermiyorlar. Çok sayıda çürümüş cenaze var." dedi.

"GİDİŞATA MÜDAHALE EDİLMESE TÜRKİYE UÇURUMDAN ATILACAK"

Yaşanan vahşete karşı tüm halkı duyarlı olmaya çağıran HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, dün halka yaptığı "gidişata müdahale etme" çağrısını yineledi. Demirtaş, şöyle dedi: "Buradan tekrarlıyoruz, halk bu gidişata müdahale etmezse, aklını yitirmişler, sadece Kürtleri değil, Türkiye'nin tamamını uçurumdan aşağı atacak. Tehlikeyi görüyoruz. Ortada terörle mücadele yok. AKP'nin herkesi teslim aldığı operasyon var. Terörden kurtarılacak kimse yok. Kurtarılacaksa Kürtler, AKP'nin barbar anlayışından kurtarılması lazım. Bu nedenle çağrımızı tekrarlıyorum; "Zulme karşı ses yükselt, barışa ses ver" diyoruz. Her yerde "Ben ne yapabilirim" demeyin. Yaptığımız çağrının çok kıymetli bir eylem çağrısı olduğunu herkes anlamalı. Sat 19.00 olduğunda savaşı yükseltmek isteyenler barış çığlığından utanmalı. Her yerde "Bu halk AKP'nin savaşından yanadır, yürüttüğümüz savaşı Kürtler destekliyor" diyenlere karşı, "Biz kirli savaşınızı desteklemiyoruz" diyenlerin sesi yükselmeli. Cizre duymalı, Sur duymalı, Başbakan duymalı. Buraya gelip, açıkça Kürt halkını hasta, rehabilite edilmesi gereken bir ucube olarak tanımlayan anlayış sizin sesinizi duymalı."

"BÜTÜN AHLAKİ DEĞERLERİ UNUTMUŞ KÖR DUVAR VAR KARŞIMIZDA"

Konuşmasının devamında siyasi iktidarın, karşılarında kör bir duvar olarak durduğunu ve hiçbir ahlaki değeri umursamadığını kaydeden Demirtaş, Başbakan Davutuğlu'na verilen tek görevin ise katliamların üzerini örtmek olduğunu savundu. Demirtaş, "Öylesine büyük korku ve panikle hareket ediyorlar ki hiçbir ahlaki, kitaba dair ne varsa, kanuna dair ne varsa unutmuş durumda. Onların tek korkusu iktidarı kaybetmek. Kaybetmemek için yapmayacakları ahlaksızlık yok. Yaralılara yapılanları görüyorsunuz. Davutoğlu'na verilen tek görev, "Bütün bu suçları örtmekle görevlisin" diyorlar. Bütün kanunsuzlukları örtmekte görevli Başbakan. Cizre'deki bir polise emir verecek gücü yok. Özel harekât polisi sağlık görevlilerine "Sen git Başbakan gelsin" diyor. Davutoğlu da ortada Başbakan gibi geziniyor."

"HÜKÜMET DARBE İLE DEVRİLMİŞ HABERİ YOK"

Güvenlik bürokrasisi ve ordunun bölgede inisiyatifi ele geçirmiş durumda olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Hükümet bir darbeyle devrilmiş haberleri yok. Ordu inisiyatifi ele almış durumda. "Çık" dese de çıkmıyor, "dur" dese de durmuyor. "Başbakan Mardin'e geldiğinde mutlaka sokağa çıkma yasağının kalkması gerekir" denildi, kalkmıyor. O'nu takan yok. Biz uyarı yaptığımızda anlamıyorlardı. Bak inisiyatifi sıfıra geldi." diye konuştu.

Yine HDP'nin, "Siyasetçiler olarak devrede olmamız gerek" şeklindeki çağrılarını Başbakan'ın ciddiye almadığını söyleyen Demirtaş, bölgede görev verilen birimlere dair şunları dile getirdi: "Saray'ın, Genelkurmay'ın başında olduğu Gladyo devrede. Psikolojisi bozuk, herkesi tehdit olarak gören güvenlik gücünü göndermişler. Herkesi öldürmek isteyen bir ekiple operasyon yapıyorlar."

"ANCAK HALK DURDURUR"

Demirtaş, bu tabloya rağmen bugün yaşananları Başbakan'ın değil, sadece halkın durdurabileceğini kaydetti. Demirtaş, şunları ifade etti: "Her akşam çıkaracağınız ses elbette büyüyecek. Kulakları sağır edene kadar bu barış sesi kesintisiz sürecek. Her gün büyütülmesini istiyoruz. Dün bir başlangıçtı, saat 19.00'da herkes barışa kilitlendi. Bu akşam daha da büyütülmeli, yarın daha fazla büyütülmeli. Cizre ablukasının, Sur ablukasının bir an önce kaldırılması, hiçbir yerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmemesi için şehirlerimizin yakılıp yıkılmaması için barış sesini yükseltelim. Hükümetin açıkladığı savaş dayatmasına karşı halk gücünü gösterirse başarabiliriz. Gençlere, kadınlara güveniyoruz, Türkiye'nin vicdanlı halkına, aydınlarına güveniyoruz. Eminiz ki sizin barış çığlığınıza yanıt gelecektir."

"KİMSE KİMSENİN KANATLARI ALTINDA OLMAYACAK, EŞİT KANATLAR OLACAĞIZ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Mardin'de yaptığı açıklamada 10 Maddelik "Terörle Mücadele Eylem Planı" açıklaması ile ilgili yöneltilen soruya yanıt veren Demirtaş, Başbakan'ın konuşmasını dinleyemediğini, bu konudaki kapsamlı değerlendirmeyi daha sonra yapacaklarını belirtti.

"Ancak bu zihniyeti dinlemeden de önceden yapılmış açıklamalardan aşağı yukarı tahmin edebiliyoruz. Ortada kimse AKP'yi öyle kurtarıcı olarak görmüyor. Hayal dünyasında yaşıyorsunuz. Ayaklarınız yere basmıyor. Yeni bir AKP dini yarattınız. Bu din üzerinden gelin kanatlarımız altına girin diyorsunuz. Ortadoğu'da kimse sizin kanatlarınız altına girmez. Olacaksa kanatlarımız yan yana olacak, eşit olacak. Kimse kimsenin kanatları altında olmayacak." diyen Demirtaş, AKP hükümetinin açıkladığı pakette Kürt halkının, "rehabilite edilmesi gereken hastalar" olarak görüldüğünü savundu.

Demirtaş, "Öyle görünüyor ki pakette böyle şeyler var. Bir düzeltme yapmak istiyorum. Bir bölge halkı yok, rehabilite edilmesi gereken sizin zihniyetinizdir." dedi.

"YENİ ANAYASA ÇIKMAYACAĞINI DAVUTOĞLU DA BİLİYOR"

Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına ilişkin de bir soru yöneltilen Demirtaş, "Halifenin yeni anayasa yapma durumu yok, yeni bir anayasa çıkma ihtimali yok biliyoruz. Darbe anayasasını istemediğimizi göstermek için oradayız. Davutoğlu, özgürlükçü anayasa yapılacağına inanıyor mu?" şeklinde yanıt verdi.

Demirtaş: Bütün ahlaki değerleri unutmuş kör duvar var karşımızda

Demirtaş: Bütün ahlaki değerleri unutmuş kör duvar var karşımızda

Demirtaş: Bütün ahlaki değerleri unutmuş kör duvar var karşımızda

Demirtaş: Bütün ahlaki değerleri unutmuş kör duvar var karşımızda

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim