• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Darbede idam edilenler mezarı başında anıldı

Darbede idam edilenler mezarı başında anıldı
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında 29 Ocak 1983'te idam edilen Erdoğan Yazgan, Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan ve Mehmet Kanbur, Hasdal Mezarlığı'nda anıldı.

12 Eylül 1980 darbesi sonrasında 29 Ocak 1983'te idam edilen Erdoğan Yazgan, Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan ve Mehmet Kanbur, Hasdal Mezarlığı'nda anıldı. Yukarıgöz'ün mezarı başında yapılan anmaya idam edilenlerin yakınları ve 78'ler Federasyonu üyeleri katıldı. Gözyaşlarını tutamayan Ramazan Yukarıgöz'ün annesi Aysel Yukarıgöz, "Ona doyamadım. Çok iyilikseverdi ama sonu böyle oldu." dedi.

Darbe sonrasında askeri cezaevlerinde idam edilen ya da gözaltına alındıktan sonra kaybolanlar için ilk defa mezar başında bir anma düzenlendi. 78'ler Federasyonu'nun yaptığı anma etkinliğinde basın metnini okuyan Leyla Alp, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmalarıyla ilgili, "Yalandan yargılanmış, cezaları bile onanmamış, sumen altı edilmiş, yaşlılıktan ölmeleri beklenmiştir. 29 Ocak idamları, devletin işlediği ne ilk katliamdı ne de son. 12 Eylül, aradan geçen 35 yıla rağmen halen uygulanan anayasası ve kurumlarıyla devam etmekte, vahşeti ve barbarlığı artan ivmesiyle sürmektedir. Devletin ilk görevlerinden biri vatandaşına yaşam hakkı sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

20 Kasım 1980'de Saraçhane Haşim İşcan geçidinden alınarak gözaltındayken kaybolan Hayrettin Yarıcı'nın kız kardeşi ve aynı zamanda Devrimci 78'ler Federasyonu üyesi İkbal Eren Yarıcı, "Bu etkinliği federasyon adına düzenledik. Geç kalınmış bir eylemdi. İdam edilen 4 yiğit insanı anmasıyla başladık. Kaybettiğimiz insanların unutulmaması adına ve bize bıraktıkları mirasa sahip çıkmak adına böyle bir etkinlik düzenledik. Kitlesel anlamda ilk defa böyle bir anma yapıldı. Yapabilirsek her ay kaybettiğimiz insanların mezarları başından onları geleceğe taşımak istiyoruz." diye konuştu.

'OĞLUM İYİLİKSEVERDİ AMA SONU BÖYLE OLDU'

Ramazan Yukarıgöz'ün annesi Aysel Yukarıgöz, duygularını şöyle dile getirdi: "Çok üzgünüm. Aynı anda mutluyum da. Çünkü anıldı. İsmi unutulmadı. Çok özledim. Çok seviyordum o da ailesini seviyordu. Çok güzel anıları vardı. İnandığı davanın uğruna gitti. İnanmıştı, bizi de inandırdı. Doymadım ona. Çok çalışkan ve iyilikseverdi. Ama işte sonu böyle oldu."

Yukarıgöz'ün kardeşi Yılmaz Yukarıgöz de, "Daha önce salonlarda falan anma etkinlikleri düzenlemiştik ama kitlesel olarak mezarlıkta ilk defa anma düzenledik. Bu anma sadece ağabeyim için değildi. Ocak ayında kaybedilen diğer değerler içindi aynı zamanda." şeklinde konuştu.

Darbede idam edilenler mezarı başında anıldı

Darbede idam edilenler mezarı başında anıldı

Darbede idam edilenler mezarı başında anıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim