• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Daily Telegraph: Rüzgar terse esiyor

Daily Telegraph gazetesi, Recep Tayyip Erdoğan'ı yazdı. Gazete Eerdoğan için, "paranoyak diktatör" dedi.
Gazetenin ifadesiyle Erdoğan bir zamanlar Türkiye'yi on yılı aşkın süre engel tanımadan yönetmiş bir halk adamı, kelimenin tam anlamıyla bir popülist bir liderdi.
 
Ancak şimdi Tayyip Erdoğan'ın ''otokratik iktidarına karşı kendi kalesinde bir başkaldırıyla karşı karşıya olduğunu'' yazan Daily Telegraph, İstanbul Kasımpaşa'da -Başbakan'ın doğup büyüdüğü semtte- 65 yaşındaki bir AKP yandaşının şu sözlerini aktarıyor:
 
''Erdoğan mükemmel bir liderdi. Ama yeni birine ihtiyacımız var. Hala partide kalabilir, ama artık lideri olmasını istemiyorum.''
 
Gazete soruyor; Başbakan Erdoğan kendine en sadık seçmenlerle bile arasının açılmasına neden olaca ne yaptı?
 
ÖYLE BİR FOTOĞRAF KULLANDILAR Kİ
 
Cevabın Tayyip Erdoğan'ın oğluna kadar uzanan yolsuzluk skandalında aranması gerektiğini yazan Daily Telegraph, hükümetin yargıçları, polisi ve savcıları görevden alarak verdiği öfkeli tepkinin de seçmenleri soğuttuğunu düşünüyor.
 
Habere eşlik eden fotoğrafta, üzerine boya atılmış, iki adamın yırtmakta olduğu bir Erdoğan posteri yer alıyor.
 
PARANOYAKLAŞAN DİKTATÖR
 
İngiltere'nin siyasi ağırlıklı gazeteleri arasında en yüksek tiraja sahip olan muhafazakar eğilimli Daily Telegraph, Başbakan Erdoğan'ın yolsuzluk suçlamalarına verdiği tepki nedeniyle giderek paranoyaklaşan ve diktatörce davranan bir lider görüntüsü çizdiği yorumlarına hedef olduğunu bildiriyor.
 
Gazete, durumun vehametinin bazı gözlemcilerin Türkiye'de demokrasinin kendisinin tehdit altında olup olmadığını sorgulamasından anlaşılabileceğini yazıyor.
 
Daily Telegrap, ismini vermediği bir Avrupa Birliği ülkesinden bir diplomatın şu sözleriyle devam ediyor:
 
''Türkiye'nin AB'ye girmesini destekliyoruz. Fakat şu anki durum, bunun gerçekleşmesini sağlayacak ivmeyi kaybetme riskini doğurdu.''
 
KOZMETİK MODERNLEŞME
 
Geride bıraktığımız hafta Türkiye'de 96 yargıcın görevine son verildiğini ya da atandığını yazan ve bunlardan bazılarının yolsuzluk soruşturmasıyla alakalı hukukçular olduğunu vurgulan Daily Telegraph, Türkiye tarihinde yargının bu derece büyük bir yeniden düzenlemeden geçmediğini hatırlatıyor.
 
Gazete, Türkiye'deki siyasi karmaşanın arkasında, Tayyip Erdoğan'ın eski müttefikiyken şu an Başbakan'ın baş rakibi olan Fethullah Gülen'le arasındaki iktidar kavgasının yattığını anlatıyor.
 
Fakat, diyor Daily Telegraph, yolsuzluk soruşturmasını Başbakan'ı devirmeyi amaçlayan siyasi bir komplo olarak değerlendiren AKP'liler gerçeği söylüyor olsun ya da olmasın, bu karmaşa bir şeyi açığa çıkardı:
 
''Tayyip Erdoğan'a Türkiye'yi modernleştiren lider itibarı kazandıran reformların birçoğunun sadece kozmetik olduğu gün ışığına çıktı.''
 
Gazete, Türkiye'nin AB'ye giriş kriterlerine daha yakın ve yabancı yatırımcılarda daha çok güven uyandıran bir ülke konumuna gelmesine karşın, yolsuzluk skandalının yargı ve polis teşkilatı siyasi rakipler arasında bölünmüş bir devlet tablosunu gözler önüne serdiğini bildiriyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim