• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Dadan: "Sanayileşme Tehdidinin Çekirdeği Kimya Ve Ağır Sanayidir"

Dadan: "Sanayileşme Tehdidinin Çekirdeği Kimya Ve Ağır Sanayidir"
Erdek Körfezi Dayanışma Platformu adına konuşan Dr. Kadir Dadan, sanayileşme tehdidinin çekirdeğinin kimya ve ağır sanayi olduğunu söyledi.

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu adına konuşan Dr. Kadir Dadan, sanayileşme tehdidinin çekirdeğinin kimya ve ağır sanayi olduğunu söyledi.

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Erdek Körfezi için yapılması düşünülen liman ve sanayileşme projesi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu adına konuşan Dr. Kadir Dadan, "'Mücadele açısından tarihi bir dönemeçte bulunduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bu sorumluluk, kişisel olduğu kadar ait oldukları siyasi partinin de sorumluluğudur. Bu çerçevede ilgili siyasi partilerin bölgemizdeki üyelerinin de bu tercihleri sorgulaması ve yön vermesi beklentimizdir. Bölgemizde sanayileşmenin önünü açacak anahtar limandır ve içinde bulunduğumuz zaman diliminde siyasiler tarafından şekillendirilmeye çalışılan konu, bu limanın büyüklüğü, nasıl yapılacağı kimin işleteceği konularıdır. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur ve Bandırma Belediyesi temsilcilerinin de katılımıyla Ocak ayı sonunda Rotterdam limanına bir gezi düzenlenmiştir. Basına yansıyan görüşlerine göre Dursun Mirza da bu taleplere itiraz etmemektedir. Bölgemizdeki sanayileşme tehdidinin çekirdeği kimya ve ağır sanayidir. Bu sanayiler, örneği Dilovası'nda açıkça görüldüğü gibi çevre dostu bir sanayi değildir. Büyük liman ve enerji santralleri, bu büyüklükteki kimya ve ağır sanayi için elzemdir. Dolayısıyla birbirini gerektiren ve Erdek Körfezinde geri dönüşsüz bir yıkım oluşturacak bu tehditlere bütünüyle karşı çıkılmalıdır. Platformumuzun ileri sürdüğü Sanayiniz Batsın söyleminin temelinde yatan gerçeklik budur" dedi.

Dünya'da çevre dostu bir liman işletmesi olmadığını dile getiren Dadan, "Kabul edilebilir kirlilik düzeyi vardır. Erdek Körfezi'nde yaşayanlar için bu düzey sıfırdır. Erdek Körfezi'nde kurulacak bir limanın bu büyüklükteki gemilerin hizmetinde tam verimde işletilmesi mümkün görünmemektedir. Rotterdam uyuşturucu ve fuhuşun serbest olduğu bölgelerdir. Suç, pahalılık ve işsizlik oranları çok yüksektir. Tüm bunların kökeninde çok uluslu bir liman şehri olması yatmaktadır. Biz, bölgenin ekolojisi, toplumsal yapısı ve mevcut ekonomisi göz önüne alındığında, bu bölgede tarımsal amaçlı ve kamusal nitelikte Dünya çapında bir araştırma enstitüsünün kurulmasının daha doğru olduğunu savunuyoruz. Dolayısıyla hükümetimizi bölgemizdeki sanayileşme kararını gözden geçirmeye, geleceğimizi karartacak kimya ve ağır metal sanayi taleplerini geri çevirmeye, tarım ve hayvancılığı desteklemeye çağırıyoruz. Bu nedenle Güney Marmara batacağına, Sanayiniz batsın diyoruz" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim