• BIST 9067.58
  • Altın 2324.725
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9574
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Cumhurbaşkanı Mahmud: Somali'ye herkesten önce Türkler geldi

Cumhurbaşkanı Mahmud: Somali'ye herkesten önce Türkler geldi
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Uludağ Üniversitesi'ni (UÜ) ziyaret etti.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Uludağ Üniversitesi'ni (UÜ) ziyaret etti. UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay'ın makamında karşıladığı Somali Cumhurbaşkanı ardından Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'ne geçti. Cumhurbaşkanı Mahmud protokol üyeleri, üniversite yöneticileri ve öğrencilere yaptığı konuşmada ülkesine herkesten önce Türklerin geldiğini söyledi.

Türkiye'nin kendileri için ayrı bir yeri ve önemi olduğunu belirten Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somali'ye gelen Türklerin belediyecilik işinin nasıl yapılacağını kendilerine öğrettiklerini anlattı. Ülkesinde bugün bir aydınlatma sisteminin varlığından Türkiye sayesinde bahsedilebildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Mahmud, şu ifadeleri kullandı: "Sayın Erdoğan ziyaret ettiğinde bunlar yoktu. Caddeler artık aydınlık, Mogadişu artık temiz bir yer, belediyenin bütün ihtiyaç duyduğu modern ekipman sağlandı ve bir rehabilitasyon ve yeniden yapılanma sağlandı Mogadişu'da. Türkiye'nin oraya sağlamış olduğu kaynak neredeyse 500 milyon dolarlık bir rakamdı.

Ancak bütün bunlardan daha fazla bir rakam harcandı ve bu paranın etkisi de miktarından çok daha fazla oldu. Sadece para vermek yeterli değil, ciddi miktarda fon aktarmak çatışma sonrası yaşayan bölgelere yeterli değil. İşleri yapmak ta tek başına yeterli değil, daha ılımlı miktarda bir fon ayırıp da yerel kişiler ile birlikte çalışarak onların gerekli gördüğü şeyleri yapmak daha mantıklı, onların yerine çalışmak değil."

KİMSE GELEMEZKEN TÜRKLER GELDİ

Türk firmalarının Somali'de önemli noktalarda işletmecilik yaptığını açıklayan Mahmud, "Havalimanımız bir Türk firması tarafından yönetilmekte ve en büyük spor tesisimiz, en büyük, en modern hastanemiz de yine Türk şirketi tarafından işletiyor. Somali ile Türkiye arasındaki ilişkilerin mahiyeti, Türk özel sektörünün Somali'ye gelmesine yol açtı. Diğer özel şirketler hala korkup gelemezken, Türklerin gelmesini sağladı. Bu da bizim için şunu gösteriyor ki bu insanlar bizim için öncelikli insanlar ve tabii ki böyle bir ilişkimiz sürecek." dedi.

AFRİKA İLE İLGİLİ KAFALARINIZDAKİ ÖN YARGILARI YIKIN

Uzun yıllar Afrika'da bir yardım kuruluşunda doktor olarak çalıştığını söyleyen AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Cemalettin Kani Torun ise Somali'nin açlık ve kıtlıkla boğuşan bir ülke olmasına rağmen aynı zamanda büyük potansiyelleri de içerisinde barındıran bir ülke olduğunu vurguladı. İç savaşın Somali'nin başına gelen en büyük felaketlerden birisi olduğunun altını çizen Milletvekili Kani Torun, şöyle konuştu: "Öncelikle şunu belirtmek isterim. Kafanızdaki Somali veya Afrika ile ilgili tüm ön yargıları yıkın. Afrika kıtası 21. Yüzyılın hem nüfus olarak hem de kalkınma hızı olarak en hızlı gelişen ülkesidir. En yüksek potansiyel besleyen kıtasıdır. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Çin ve batı ülkeleri oradalar. Dolayısı ile bizim de bu ülke ile daha yakın ilişkiler kurarak kazan kazan formülü ile iki tarafın da kazanacağı ekonomik ortaklıklar kurabiliriz. Buna kültürel ve sosyal bağları da ekleyebiliriz. Burada bulunan öğrenci kardeşlerimiz de bizim ile Afrika ülkeleri arasında köprü vaziyeti göreceklerdir."

REKTÖR ULCAY: AKADEMİK VE İDARİ DESTEĞE HAZIRIZ

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da Somali Cumhurbaşkanı'nın üniversitelerini ziyaretinden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ve üniversite olarak kendilerinin bilimsel ve akademik deneyimlerini Somali yetkilileri ile paylaşmaya hazır olduklarını kaydetti. Üniversite yöneticilerinin bu amaçla Somali'ye giderek çeşitli temaslarda bulunduklarını hatırlatan Rektör Ulcay, "Türkiye'de yaklaşık 2 bin 500 Somalili öğrenci bulunuyor. Bizim üniversitemizde de 21 adet Somalili öğrenci var. Bu rakamı daha da arttırmak istiyoruz. Böylelikle iki ülke arasındaki dostluğun güçlendirilmesini sağlayabiliriz. Akademik ve idari olarak Somali'deki üniversitelerin kurulmasına ve yeniden yapılanmasına destek vermeye hazırız." diye konuştu.

Cihan

Cumhurbaşkanı Mahmud: Somali'ye herkesten önce Türkler geldi

Cumhurbaşkanı Mahmud: Somali'ye herkesten önce Türkler geldi

Cumhurbaşkanı Mahmud: Somali'ye herkesten önce Türkler geldi

Cumhurbaşkanı Mahmud: Somali'ye herkesten önce Türkler geldi

Cumhurbaşkanı Mahmud: Somali'ye herkesten önce Türkler geldi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim