• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan SUBÜ’ye topluma hizmet ödülü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan SUBÜ’ye topluma hizmet ödülü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kanser tedavisinde uygulanmak üzere Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) akademisyenleri tarafından geliştirilen...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kanser tedavisinde uygulanmak üzere Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) akademisyenleri tarafından geliştirilen ve milli imkanlarla üretilen lazer sistemi nedeniyle Rektör Mehmet Sarıbıyık'a ödül takdim etti.

2019-2020 Yükseköğretim akademik yılı açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet erkanının yanı sıra bakanlar, YÖK üyeleri, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler, üniversite rektörleri ile üniversiteleri temsilen akademisyen ve öğrenciler olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Rektör Yardımcıları ve Senato üyeleri de törende hazır bulundu.

YÖK üstün başarı ödülü

Akademik yıl açılış töreninde farklı konu başlıklarında ödül almaya hak kazanan üniversitelere de ödülleri taktim edildi. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi geliştirdiği cihaz ile "Topluma Hizmet Ödülü" almaya hak kazandı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim üyeleri, TUBITAK tarafından Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmiş olan proje ile kanser tedavisinde kullanılmak üzere, Cok Isınlama Modlu Fotodinamik Terapi Lazer Sistemi geliştirmiş ve prototipini ürettiler. Geleneksel kanser tedavi yöntemlerine göre çok daha düşük maliyetli ve yan etkileri sıfıra yakın olan sistem, dünyada birkaç ülkede birçok kanser tipinde başarıyla uygulanmaya başlandı.

Dünyada çok fonksiyonlu ilk kanser tedavi sistemi

Projede geliştirilen Lazer sistemi ile, kanserli dokuya saniyeler içinde uygulanabilen ışınların birçok vakada tümör dokusunu birkaç seansta yok ettiği, sağlıklı dokuya ise zarar vermediği görülüyor. Güney Kore'den gelen ve 5 yıldır tam zamanlı olarak Teknoloji Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Hyun Soo Lim'in yürütücülüğündeki projede teknoloji transferi benimsenmiş, daha sonra tamamen yerli mühendislik imkanları ile çok modlu ışıma özelliği kazandırılmış cihazla, geliştirilen modlar, tedavi edilen dokunun ısınmamasını, sağlıklı dokunun zarar görmemesini ve tedavi süresinin kısalmasını sağlıyor.

2 yılda prototip hazırlandı

Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Zahid Yıldız, Dr. Öğretim Üyesi Halil Arslan, Öğretim Görevlisi Ali Furkan Kamanlı, Kocaeli Üniversitesi Fizik Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Necla Kenar Lim, Biyomedikal Araştırma Laboratuvarı Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin 2 yıllık yoğun çalışmaları sonucunda prototip cihaz tamamlandı. Rektör Mehmet Sarıbıyık, yeni akademik yılının hayırlı ve başarılı olmasını dileyerek projeyi hayata geçiren akademisyenleri tebrik etti.

Proje hakkında konuşan Rektör Mehmet Sarıbıyık, "Üniversiteler sadece bilim üreten merkezler değildir, aynı zamanda topluma hizmet gibi sorumlulukları da vardır. Bu projeyle hem bilim ürettik, hem de topluma hizmet etme imkanını yaşadık. Teknoloji transferi ile kısa sürede yüksek teknoloji lazer cihazının üretim aşamasına gelmesinden dolayı son derece mutlu oldum. Kanser gibi bir hastalıkta çok daha hassas bir çalışma imkanı sunan bu cihazın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu tür cihazların ülkemizde üretilmesinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Medikal cihazlarda yerli ve milli imkanlar ile üretilmiş orta ve yüksek teknoloji medikal cihazları hızla üretmeliyiz. Bu tür çalışmaların desteklenmesi ve ödüllendirilmesi bizler için büyük heyecan olmaktadır. Bu vesileyle bizleri onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, YÖK Başkanımız Sayın Yekta Saraç'a ve yarışma kuruluna, Prof. Dr. Hyun Soo Lim ve akademisyenlerimize şükranlarımı sunarım" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim