• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçimle başa gelmiş, hesabını millete verenden tek adam da çıkmaz, diktatör de

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçimle başa gelmiş, hesabını millete verenden tek adam da çıkmaz, diktatör de
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başkanlık sistemi tartışmaları üzerinden yapılan "tek adamlık" ve "diktatörlük" eleştirilerine ilişkin olarak, "Seçimle başa gelmiş, hesabını millete verenden tek adam da çıkmaz, diktatör de" diye konuştu.

Erdoğan, ATO Congresium'da, Türkiye Pazarcılar, Meyveciler ve Sebzeciler Federasyonu üyeleriyle bir araya geldi.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Sözlerimin hemen başında vefatının altıncı yılına ulaştığımız merhum Muhsin Yazıcıoğlu kardeşime Allah’tan rahmet diliyorum. Savunduğu değerler ve mücadelesiyle örnek bir şahsiyet olarak gördüğüm Yazıcıoğlu’nun vefatı milletimiz için büyük bir kayıp olmuştur. Yine geçtiğimiz ay vefat eden annesi Fidan Yazıcıoğlu’na da rahmet diliyorum.

Uçak kazasında ölenleri andı

Dün Fransa’da bir alman havayolu şirketine ait yolcu uçağı düştü. Uçaktaki 144 yolcudan kurtulan olmadığı açıklandı. Bu kazada hayatını kaybeden yolcular için ülkelerine ve ailelerine başsağlığı diliyorum. Aynı kazada şu ana kadar alman uyruklu bir kardeşimizin de hayatını kaybettiği tespit edildi. Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum.

Pazarcılık insanların toplu olarak yaşamaya başladıkları dönemden beri var olan, dünyanın en eski ve muteber mesleklerinden biridir. Peygamberimizin ‘hiçbir kimse kendi elinin emeğinden daha hayırlı bir lokma yememiştir’ diye ifade ettiği meslek de sizin mesleğinizdir. Pazarcı esnafımız sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine, pazardaki bütün her şeyini topladığı ana kadar yaz kış demeden yağmur çamur demeden alın teriyle emeğiyle çalışır. Siz pazarcı esnafının reklamı olmayabilir, gösterişli binaları, şatafatlı vitrinleri olmayabilir. Ama sizin milletimizin gönlündeki yeriniz inanın bunların hiçbiriyle mukayese edilmez.

‘Gönlümdeki pazar yerleri artık sokak arası değil’

Bunun için pazar kültürünü mutlaka yaşatmalıyız. Tabi benim gönlümdeki pazar yerleri artık geçmişte olduğu gibi öyle sokak arasında, araçların arasında, tozun kirin içinde tezgah kurulan yerler değildir. Ben haftanın diğer günlerinde de farklı amaçlar için de kullanılabilecek, çatısıyla, otoparkıyla, hem esnafımıza hem milletimize yakışan pazar yerleri arzu ediyorum.

‘Herkes üçe satarken beşe satarsan olmaz’

Ölçüde tartıyla hileyle kazanılan paranın bereketi olmayacağı gibi, bu tür davranışlar itibarı yani asıl sermayeyi de kısa sürede bitirir. Aynı malı herkes üç satarken, sen onlardan haberi olmayan müşteriye beşe verirsen bu da olmaz. Velinimetin olan müşteriye kötü davranırsan kendi elinle sonunu hazırlamış olursun. Emrolunduğun gibi dosdoğru olacaksın. Böyle durumlarla karşılaşan müşteri, bir süre sonra istikametini süpermarkete çevirir, sende güneşin yağmurun altında akşama kadar bekler durursun.

Devletin esnafımızın arkasında olması yetmez, esnafımızın da ahilik kültürüne sıkı sıkıya sarılarak milletimizle olan gönül bağlarını güçlendirmeleri gerekir.

Sizlerden beklentim varsa aranızdaki çürük elmaları ayıklayıp yolunuza devam etmenizdir. Bu şekilde hareket ettiğinizde inanın bu millet sizleri el üstünde tutar, size daha çok sahip çıkar. Bu defa markete değil AVM’ye değil pazar yerine gelir.

‘Çocuk yaşımda anacığım takardı beni koluna…’

Başbakan olduktan sonra, belediye başkanı olduktan sonra tabi ben Pazar yerin gidemiyorum. Ama ondan önceleri Kasımpaşa’da Cuma pazarındaydım. Çocuk yaşımda anacığım takardı beni koluna, tabi fileyi ben taşıyacağım, pazar yerine gider, sebze meyve alır koyardık fileye eve öyle giderdik.

12 yılda insanımız her alanda sınıf atladı. Türkiye şimdi yeni bir dönemin eşiğinde. Başlattığımız değişim sürecini yeni bir alana taşımak zorundayız. Bu yüzden yeni Anayasa ve başkanlık sistemi diyoruz. Çok başlılık ortadan kalkacak, çok hızla koşan bir Türkiye olacaktır.

İktidara geldiğimiz ana kadar 16 ayda bir hükümet değişmiştir. Böyle bir ülkede istikrar bulamazsınız.

Hedefimiz 2023'e kadar kişi başına geliri 25 bin dolara çıkarmak. Bizim duraksamaya vaktimiz yok. 10 yılda arıza veren sistemden bıktık. Ama artık bu sistemle yolumuza devam edemeyiz. Başkanlık sistemini Türkiye'ye taşımaya çalışmamız lazım.

Seçimle başa gelmiş, hesabını millete verenden tek adam da çıkmaz, diktatör de bu böyle bilinsin.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim