• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat
Acıbadem Eskişehir Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, kış aylarında çocuklarda en sık üst solunum yolu enfeksiyonu görüldüğünü söyledi.

Acıbadem Eskişehir Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, kış aylarında çocuklarda en sık üst solunum yolu enfeksiyonu görüldüğünü söyledi.

Kış aylarının gelmesiyle çocuklarda üst solunum enfeksiyonlarında da artış gözlendi. Özellikle toplu alanlarda daha çabuk yaygınlaşan hastalıklar hapşırma ve öksürük yoluyla yayılıyor. Okul, kreş gibi öğrencilerin toplu olarak bulunmaları birbirlerine yayılmasına da neden olabiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma ve tedavileri hakkında konuşan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, üst solunum enfeksiyonuna virüslerin neden olduğunu belirtti.

Hastalıkta bulaşmanın kişiden kişiye hapşırık ve öksürükle ortama yayılan tükürük parçaları geçtiğini dile getiren Kuşku, "Ortama yayılan solunum damlacıklarının eller ve eşyalar üzerine konması ve bunların daha sonra göz ya da burna iletilmesi ile vücuda girmektedir. Virüs vücuda girdikten 12-36 saat sonra belirti vermeye başlar. Bunlar burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateştir.Ayrıca gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık görülebilmektedir" dedi.

Hastalıkta Aspirinin kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Kuşku, sözlerini bir bölümüne şöyle devam etti:

"Özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateşi varsa paresetamol içeren şuruplar kullanılabilirken, Aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Burun akıntı ve tıkanıklığa yönelik serum fizyolojik damla ya da spreyler, antihistaminik ve dekonjestan etkili ilaçlar verilebilir. En önemlisi bol sıvı alınmalı ve istirahat etmelidir. Antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Ancak orta kulak ve sinüzit gibi hastalıklara neden olmuşsa kullanılabilir. Genel olarak soğuk hava üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaz. Kışın bu hastalıkların daha sık görülmesi zamanın büyük kısmını açık havada değil toplu olarak yaşanılan kapalı ortamlarda geçirilmesidir.Hastalık solunum damlacıkları ile bulaştığı için kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Bu ortamlar sık havalandırılmalıdır. Eller sık yıkanmalı, kâğıt mendil kullanılmalı ve sık sık değiştirilmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim