• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Çocuklarda ateş pek çok hastalığın habercisi olabilir

Çocuklarda ateş pek çok hastalığın habercisi olabilir
SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Almacıoğlu, çocuklarda ateşin pek çok hastalığın habercisi olabileceğini söyledi.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Dr. Öğr. Üyesi Almacıoğlu, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte anne ve babaları en çok tedirgin eden durumlardan biri olan çocuklarda ateş yükselmesinin farklı nedenleri olabileceğine dikkat çekti.

Özellikle küçük yaştaki çocukların dikkatli takip edilmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Almacıoğlu, "Çocuklarda sık karşılaşılan enfeksiyona bağlı bakteri, parazit, virüs, vb. hastalıklar, mikroorganizmalara vücudun direnmesi sonucu ortaya çıkmaktadır" dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Almacıoğlu, "Özellikle kış mevsiminde çocuklarda çok karşılaştığımız kimi zaman da önemli sağlık sorunlarının göstergesi olan yüksek ateşe zamanında müdahale edebilmek önemlidir" şeklinde konuştu.

Çocuklarda ateş ölçümü konusunda da uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Almacıoğlu, "El ile hissedilen ateş genellikle güvenilir değildir. Bu konuda hassas ateş ölçerler gerçek vücut ısısını gösterecektir. Ateş ölçümünde koltuk altından 37,2 0C, kulaktan ise 37,8 0C'ye kadar normal sınırlar içindedir" ifadelerine yer verdi.

"Ancak ateş ölçerken oda sıcaklığı ile çocuğun kıyafetlerinin kalın olması vücut ısısını artıran unsurlar arasında olduğu göz ardı edilmemelidir" diyen Dr. Öğr. Üyesi Almacıoğlu, şöyle devam etti:

"Enfeksiyon hastalıklarının ilk belirtisi genellikle ateştir. Küçük yaş gruplarında diş çıkarmak ateşe yol açabilir, ancak özellikle beş yaşına kadar viral enfeksiyona bağlı orta kulak iltihabı, alt-üst solunum yolu enfeksiyonları kaynaklı hastalıklar, genellikle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonları, zatürree vb. ateşli hastalıkların görülme oranı yüksektir."

Dikkat edilmesi gerekenler

Ateşi yüksek olan özellikle küçük yaşlardaki çocukların hızlı su kaybı yaşayabileceklerine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Almacıoğlu, şu uyarılarda bulundu:

"Bu durumda çocuğu susuz bırakmamak gerekir, mümkünse çorba, taze meyve suyu tüketmesi sağlanmalıdır. Alnına, koltukaltı, kasık gibi bölgelere ıslak bezle kompres yapmak ateşin düşürülmesinde etkili olabilir. Çocuğun kalın giydirilmemesi gerekir. Ancak öncelikle çocuğun durumuyla ilgili doktoruyla görüşülmesi ve ilaçların doktor kontrollüyle verilmesi büyük önem taşır."

Doktora mutlaka ulaşılması gereken durumlar

Dr. Öğr. Üyesi Almacıoğlu, mutlaka doktora ulaşılması gereken durumları ise şöyle sıraladı:

"Üç aylığa kadar ateş görülen tüm çocuklar ne olursa olsun mutlaka doktor tarafından görülmelidir. İki yaşından küçük çocuklarda 24 saatten, iki yaşından büyük çocuklarda ise üç günden fazla süren ateş varsa ve ateşe ciltte döküntüler eşlik ediyorsa, ateşin düşmesine rağmen çocukta huzursuzluk, ağlama, sürekli uyku hali görülüyorsa, nefes almada güçlük yaşıyorsa, öksürük, hırıltı, kulakta, boğazda, karında ağrı, sürekli kusma, besin tüketiminde zorluk, daha önceden yaşanan havale öyküsü, bıngıldakta çökme veya şişlik, eklemlerde kızarıklık, vb. durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim