• BIST 9524.59
  • Altın 2489.209
  • Dolar 32.5088
  • Euro 34.7215
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Çocuklar yarınlara kodlama öğrenerek hazırlanıyor

Çocuklar yarınlara kodlama öğrenerek hazırlanıyor
Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği ortaklığında genç nesillere kodlama eğitimi verilerek dijital dönüşümüne katkı sunmak adına oluşturulan...

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği ortaklığında genç nesillere kodlama eğitimi verilerek dijital dönüşümüne katkı sunmak adına oluşturulan "Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı'nın bu seferki durağı Trabzon oldu.

"Yarını Kodlayanlar" projesi ile Ağustos 2016'dan bu yana 30 ilde 12 bini aşkın çocuğa kodlama eğitimi verilirken, Trabzon'nun Araklı ilçesinde bulunan Bereketli İmam Hatip Ortaokulu'nda kurulan kodlama eğitim tırında toplamda 705 çocuk eğitim alacak.

Projenin açılış törenine katılan Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Araklı Kaymakamı Ömer Övünç Koşansu ve Trabzon İl Milli Eğitim AR-GE Birimi Şube Müdürü Mesut Kaş kodlama eğitimi alan çocuklarla sohbet ederek onlara sorular sordu.

Çocuklarda kodlama bilincinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen projeyle yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi verilecek. Nisan 2019'da sona erecek proje sonunda Türkiye genelinde 60 ilde 30 binin üzerinde çocuk kodlamanın nasıl yapıldığını öğrenmiş olacak.

Çocuklara teknoloji tüketicisi olmayıp yeni teknolojiler ortaya çıkarmanın yollarının öğretilmesi amaçlanan proje ile hayal et, tasarla, yap, paylaş gibi 4 temel değer öğretilerek 4 saat boyunca "Scratch" programlama dili eğitimleri verilecek. Bu eğitimler sayesinde çocuklar yaratıcı düşünme becerileri ile algoritmaya ve kodlamaya giriş yapacak.

"Teknolojiyi bilen bir toplum olmamız lazım"

Teknolojinin dünyanın geleceğini belirleyen en önemli faktörlerden bir tanesi olduğunu söyleyen Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, "En büyük atılımlar teknoloji ile gerçekleşiyor. Bizim Vodafone olarak sunduğumuz teknolojilerde bunun kalbinde yatıyor. Dolayısıyla teknolojiyi bilen bir toplum olmamız lazım. Tüketen değilde üreten bir toplum olmamız lazım. Geleceği bugünden tasarlamamız lazım" dedi.

"Teknolojinin dini, dili, ırkı, yaşı yok"

Türkiye Vodafone Vakfı'nın sadece bügün yaptığı etkinliğin değil, bu zamana kadar yaptıklarının ana amacının eğitim olduğunu belirten Hasan Süel, "Biz doğru zamanlarda, doğru yaştaki kişilere, doğru tohumları attığımız zaman zekaları en iyi şekilde konumlandırılıp sonuç alabiliriz. Bugün geldiğimiz noktada yıl sonuna kadar 60 ilde 30 bin çocuğumuza bu eğitimi aldıracağız. Biz dedik ki çocuklar gelemiyorsa biz çocukların ayağına gidelim. Bu eğitimi verdiğimiz sınıfın altına tekerlek koyarak onlara ulaşalım ve bir tırı sınıf haline çevirdik. İlk etapta bu sene 12 ilimizde 42 köyümüzde 2500 tane köy öğrencimizin ayağına gidelim. Çünkü teknolojinin dini, dili, ırkı, yaşı yok. O ufukları açtıktan sonra mekanın hiçbir önemi yok" diye konuştu.

"Türkiye endüstri 4.0 ile yeni dönemi yakalamak zorunda"

"Bugün artık internetin köyümüze gelmediğini ve daha fazla yaygınlaşması gerektiğini konuşuyoruz" diyen Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır "10 yıl sonra bugünkü mesleklerin yüzde 60'ı olmayacak. Daha doğrusu bu meslekleri yapan insan gücü olmayacak. Yeni meslekler ortaya çıkacak. 10 yıl önce sosyal medya uzmanı diye bir kavram yoktu. Yazılımcılık vardı ama bu kadar mesleki bir beceri haline gelmemişti. Eskiden iki siyasal kutuplu dünyadan bahsederdik şimdi ise teknoloji üretenler ve tüketenler dünyasından bahsediliyor. Çünkü dünya da 5 şirketin karı 60 ülkenin cari hesabından fazla. Onun için Türkiye endüstri 4.0 ile beraber yeni dönemi yakalamak zorunda. Yani neslelerin interneti ile birlikte bu dönüşümü yakalamak zorunda. Bunun yolu da eğitimden geçiyor. Eğitim konusunda özel sektör ciddi yatırımlar yapıyor. Kamu kuruluşları son 5 yıldan beri ciddi bir atak içerisinde ama henüz istenilen düzeyde değiliz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim