• BIST 9548.09
  • Altın 2491.609
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.5514
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Çocuğunuz horluyor mu

Çocuğun horlaması uyku apnesi ya da geniz eti büyüklüğü gibi hastalıkların belirtilerinden biri olabilir...
Çocuklardaki uyku bozuklarının yetişkinlere oranla büyüme ve kilo kaybına neden olduğunu belirten uzmanlar, anne babaların bu konuda daha hassas olması gerektiğine dikkat çekti. Uykusunda horlayan, sürekli burnu tıkanan, gece uykusundan sık sık uyanan ya da yatma zorluğu çeken ve akranlarına göre daha fazla hasta olan çocuğu olan ebeveynlerin, bu belirtilerin uyku apnesi ya da geniz eti problemi olabileceğini unutmaması gerektiği belirtildi.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tayfun Demirel, özellikle çocukların gelişim bozukluklarında önemli bir yeri olan uyku apnesi konusunda uyarılarda bulundu. Geniz eti ile birlikte değerlendirildiğinde yetişme çağında bulunan çocuklar için önemli bir sorun olan uyku apnesine karşı dikkatli olunması tavsiyesinde bulunan Demirel, asıl sorunun geniz etinin büyümesiyle başladığını söyledi. Op. Dr. Demirel, "Çocuğunuzun çok sık geçirdiği enfeksiyonlar geniz etinin büyümesine yol açar. Özellikle sigara dumanına maruz kalan çocuklarda geniz eti büyümesi daha çok görülür. Kronik geniz eti ve bademciklerin büyümesi çocuklarda çeşitli derecelerde üst solunum yolu tıkanıklığına sebep olur. Ciddi tıkanıklıklarda kalp büyümesi, pulmoner vasküler hipertansiyon ve akciğerlerin az havalanması bile görülebilir. Bunların sonucu uzun vadede kalp yetmezliğidir. Fakat erken dönemde yapılan cerrahi ile durum tersine çevrilebilir." dedi.
 
Geniz eti ya da bademcik büyümesi uyku apnesi yapıyor
 
Geniz eti ve beraberinde bademcik büyümesi olan çocuklarda tıkayıcı uyku apne sendromunun çok sık görüldüğünü belirten Demirel, "Yetişkinlerde görülen uykuda nefes durması sendromuna zıt olarak kilo fazlalığı çocuklarda geniz eti-bademcik büyümesine bağlı oluşan uykuda nefes durması sendromunda bir faktör değildir. Geniz eti büyümesi, burun tıkanıklığı, uyku bozuklukları, ağız, diş ve yüz yapısında bozuklukların yanı sıra orta kulakta sıvı birikmesi, sık orta kulak enfeksiyonları, bunlara bağlı olarak işitme kaybı, kronik orta kulak enfeksiyonları ve burun drenajını bozarak veya sık enfeksiyonlara bağlı olarak çocuklarda kronik sinüzite sebep olabilir." diyerek ebeveynlerin dikkatli olmasını istedi.
 
Geniz eti müdahale edilmeden küçülmez
 
Ciddi tıkanıklık bulguları olan çocuklara geniz etinin zamanla küçülerek kaybolacağını söylemenin olumsuz sonuçları olacağının altını çizen Demirel, erken müdahalenin önemine dikkat çekti. Demirel, "Bu nedenle şikâyetleri olan çocuğun öncelikle burun veya ağız içinden açılı endoskop veya yumuşak fleksible endoskop ile geniz bölgesi muayenesi yapılarak tıkanmanın oranı tespit edilir. Sınırlı oranda ilaç tedavisinin ardından cerrahi tedavi yapılır." ifadelerini kullandı.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim