• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Çka, Undp İşbirliğiyle "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" Projesini Yürütüyor

Çka, Undp İşbirliğiyle "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" Projesini Yürütüyor
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" projesini yürütmeye başladı.

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" projesini yürütmeye başladı.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, UNDP ile toplumsal cinsiyet eşitliği kapasitesinin artırılmasına yönelik bir işbirliği içine girdiklerini belirterek, "Hali hazırda proje çalışmaları devam ediyor. UNDP ortaklığında yürüteceği bu proje ile ÇKA'nın toplumsal cinsiyeti ana akımlaştırmaya ilişkin mevcut kapasitesini belirlemeyi ve gelişmeye açık alanları tespit ederek bu konudaki kurumsal kapasitemizi geliştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Projenin Türkiye'deki kalkınma ajansları içerisinde ilk defa uygulanacak pilot bir niteliğe sahip olması açısından ayrı bir önem taşıdığına dikkat çeken Altunsu, bu proje sonucunda elde edilecek çıktıların ve kazanımların ilerleyen süreçte ülkemizdeki diğer kalkınma ajansları ile de paylaşılması ve yaygınlaştırılmasının planlandığını ifade etti.

Genel Sekreter Altunsu, projenin özellikle bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında ajansın işlevleri göz önüne alındığında, ajans işleyişinde toplumsal cinsiyet eşitliğini tüm süreç ve uygulamalarında merkeze alan bir yaklaşımın alt yapısının oluşturulması cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını destekleyeceğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Her ne kadar proje ajans kurumsal kapasitesinin artırılmasına yönelik gözükse de ilerleyen süreçte bölgeye önemli yansımaları olacaktır. Proje kapsamında öncelikle, 2014-2023 Bölge Planı, Çalışma Programları, Faaliyet Raporları ve Ajansın ürettiği analizler toplumsal cinsiyet ana akımlaştırma perspektifinden incelenerek bu ve benzeri çalışmaların toplumsal cinsiyet eşitsizliğine daha duyarlı hale getirilebilmesi sağlanacaktır. Ajansın kurumsal yapısı da değerlendirilerek, geliştirilmesi gereken yapısal unsurlar tespit edilecektir. Ayrıca personele verilecek gender analist eğitimi ile personelde cinsiyet ana akımlaştırmasına yönelik farkındalık geliştirilecek ve başta bölge kurumları olmak üzere, diğer ajanslara da bu konuda eğitim verebilecek bir ekip oluşturulacaktır. Bu proje ile 2014 - 2023 Çukurova Bölge Planı'nda yer alan "kamusal hizmet sunumunda toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışının geliştirilmesi" tedbirine yönelik ilk somut adımı kurum olarak attığımızı da belirtmek isterim."

ÇKA'NIN KADIN İSTİHDAMI MALİ DESTEK PROGRAMI

Çukurova Kalkınma Ajansı 2012 yılında kadın istihdamına katkı sağlayan "Kadın İstihdamının Arttırılması ve Mesleki Eğitimi Mali Destek Programını" açtı. Kadınların toplumsal yaşama daha fazla katılarak sosyal statülerini iyileştirmesine yönelik işgücüne katılımı teşvik etmek amacıyla açılan programda kadın girişimciliğinin geliştirilmesine yönelik 8, kadınların meslek edindirilmesine yönelik (aşçılık, grafik ve web tasarımı, hasta bakımı vb. alanlarda) 19 olmak üzere toplam 27 eğitim verilmiş, bu eğitimlerde bin 164 kişiye ulaşıldı. Verilen mesleki eğitimler sayesinde toplam 33 kişi istihdam edildi, 20 kadın girişimci kendine ait işletme açtı. 9 projede ortak ve iştirakçi olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, STK'lar ile meslek odalarından toplam 23 paydaş yer aldı. Paydaşlar eş-finansmanın sağlanması, eğitim programının hazırlanması ve eğitimcilerin görevlendirilmesi, kursiyerlere staj ya da iş imkanı sağlanması gibi konularda projelere katkı sağladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim