• BIST 9548.09
  • Altın 2492.474
  • Dolar 32.4886
  • Euro 34.4751
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Çitlembik Ağaçları Antep Fıstığı Verecek

Çitlembik Ağaçları Antep Fıstığı Verecek
Manisa'nın Selendi ilçesinde Kaymakamlık ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğünce "Yeşil Altın" Projesi Başlatıldı.

Manisa'nın Selendi ilçesinde Kaymakamlık ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğünce "Yeşil Altın" Projesi Başlatıldı. İlçedeki çitlembik ağaçlarının aşılanarak Antep fıstığı vermesinin sağlanacağı proje ile orman köylülerinin kalkındırılması amaçlanıyor.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve Selendi Kaymakamlığı iş birliği ile orman köylerinin kalkındırılması amacıyla başta Çortak Mahallesi olmak üzere, Yeşil, Akçakertil, Yağcı, Çansa, Dedeler ve Havaoğlu mahalleleri çevresindeki orman alanlarında bulunan Melengiç (çitlembik) ağaçlarının Antep Fıstığı aşılaması ve üreticiliği projesi başlatıyor. Bu amaçla pilot bölge olarak seçilen Selendi Çortak Mahallesinde hem proje hakkında bilgilendirme yapmak, hem de karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması amacıyla orman köylüleri ile birlikte Selendi Kaymakamlığı ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ortak bir toplantı düzenledi. Hava muhalefeti dolayısıyla Çortak Ömer Nimet Kahraman İlköğretim Kurumu Toplantı salonunda gerçekleşen ve çok sayıda vatandaşın katıldığı toplantıya Selendi Kaymakamı Tayfun Deli, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürü Mehmet Saruhan, Ağaçlandırma Şube Müdürü İlker Özdemir, Demirci Orman İşletme Müdürü Faruk Yeşil, Orman İşletme Şefleri, Köy Muhtarları ve konuya büyük ilgi gösteren 7 köyden yaklaşık 150 kadar orman köylüsü katıldı.

Toplantıda ilk söz alan ve ilçelerinde yaşayan vatandaşların ekonomik açıdan belli bir refah düzeyine ulaşmasını sağlamak, onların can ve mal güvenliğini sağlamak kadar önemli olduğunu belirten Selendi Kaymakamı Tayfun Deli, "Söz konusu orman köyleri olunca da bu konuda destek istenebilecek ve ortak çalışma yürütülebilecek tek yetkili teşkilatın da Orman ve Su İşleri Bakanlığı olduğu bilinci ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile çalışma yürüttük. Bu konuda zaten çalışmalar yürüten ve işin uzmanı olan İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal'ın bizzat kendilerinin toplantıya katılması da konuya verdikleri önemi gösteriyor. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyorum." dedi.

Toplantıda projeye ilişkin bilgilendirmede bulunan İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal ise şunları söyledi: "Melengiç ağacı fıstık aşılaması yapılıp Antep fıstığı yetişebilecek potansiyelde bir ağaç türü. Biz de ormanlarımızda var olan bu potansiyeli ormanlarımızla iç, içe yaşayan orman köylümüze faydalandırıp onlara yepyeni bir gelir kapısı açmak istiyoruz. Badem, Ceviz, Çamfıstığı, Keçiboynuzu, Sakız gibi gelir getirici ağaçlandırmalara destek verdiğimiz gibi aşılı Menengiç ağaçlandırma çalışmalarına da her tür desteği vereceğiz. Nedir bu destek bu bölgede yaklaşık 100 hektarlık potansiyel bir menengiç ormanı var. Bu saha devlet ormanı ama aynı zamanda bu Milet'in ormanı . Biz Orman Teşkilatı olarak son 10 Yıldır söylediğimiz ve hayata geçirdiğimiz sloganımız var. "Devlet Ormanı Millet Ormanı" diye. Orman alanını değil ama alanın üzerindeki ağaçları köylünün aşılayıp fıstık yetiştirmesi için kullanımına sertifikalı belgeli olarak vereceğiz. Biz buna koruma kullanma dengesi diyoruz. Biz bunu Bergama Kozak'ta gerçekleştirdik. Kozak'ta gelir seviyesi arttı, fıstıkçamı dendiğinde bütün Türkiye biliyor ki ilk akla gelen bölge Kozak. Bu bölgede bir tane bile orman yangını ya da ormanda kesim olayı yaşanmamaktadır. Selendi de bu proje başarıyla hayata geçerse Antep fıstığı yetiştiriciliğinde Antep ilimize rakip olacak. Çünkü Selendi ilçemizde bağlı 7 köy bu yönden çok şanslı köyler. Çevrelerinde Menengiç ağaçları ile çevrili orman alanları var. Ama önce sahayı rehabilte edeceğiz bunu yaparken de yine orman köylümüzü işlendireceğiz, onlar buradan da ayrıca bir gelir elde edecekler. Rehabilte edilen saha üzerindeki ağaçlar sonra kura ile Selendi'de 7 orman köyünden bu işi yapmak isteyen köylülere 45 yıllığına kullanım hakkı olarak sertifikalı teslim edilecek. İlk önce Çortuk köyünde 26 hektarlık alanda bir pilot uygulama gerçekleştireceğiz. Köylülerimizin ilgisi ve desteği ile diğer sahaları da orman köylümüzün Antep fıstığı aşılama ve yetiştirme kullanımına açacağız. Çünkü biz insanı yaşat ki devlet yaşasın diyoruz."

Çortak Mahallesinden Hüseyin Kara ise 11 Dönümlük Antep fıstığı aşılanmış kendi özel sahası olduğunu belirtti ve 3 yılda 60 bin TL gelir elde ettiğini söyleyerek, "Eskiden tütün ve zeytin yetiştiriciliği yapardık ama çok zahmetli ve her yıl aynı oranda garanti sabit bir getirisi yoktu. Emeğimin karşılığını alamıyordum. Ama Antep fıstığı öyle değil artış var azalma yok." dedi.

Toplantının sonunda protokol ve orman köylüleri bu yöredeki potansiyeli fark eden ve Çortak Köyü'nde Antep fıstığı satın alma ve işleme fabrikası kuran girişimcilerden Cemil Kurt'un tesisini birlikte gezerek incelemelerde bulundular.

Çitlembik Ağaçları Antep Fıstığı Verecek

Çitlembik Ağaçları Antep Fıstığı Verecek

Çitlembik Ağaçları Antep Fıstığı Verecek

Çitlembik Ağaçları Antep Fıstığı Verecek

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim