• BIST 9705.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsü salgını dünya genelinde hızla yayılıyor.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsü salgını dünya genelinde hızla yayılıyor.
Corona virüsü son olarak İngiltere ve Rusya'ya sıçradı. İtalya'da ise hükümet corona virüsü nedeniyle OHAL ilan etti. Avrupa Birliği (AB), yeni tip corona virüs salgınının araştırılması için 10 milyon euro hibe edeceğini açıkladı

Çin'in Wuhan kentinde ilk kez aralık ayı ortalarında ortaya çıkan koronavirüsü nedeniyle can kayıpları her geçen gün artıyor.Çin'de, virüs salgını nedeniyle can kaybı 213'e yükselirken, virüs bulaşan kişi sayısı 9 bini aştı.

Hubei eyaletine bağlı 17 kentte, yaklaşık 50 milyon kişi karantina altında yaşıyor. 

thumbs_b_c_63dba7096729749d58f7b4b82d8764ec.jpg

Dünya genelinde hızla yayılıyor

Çin'den ABD'ye, Singapur'dan Finlandiya'ya, Nepal'den Avustralya'ya, Kamboçya'dan İngiltere'ye kadar  24 ülkeye yayılan koronavirüs son olarak Rusya'ya sıçradı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, 2 kişide yeni tip koronavirüs tespit edildiğini bildirdi.

Hastalardan birinin Tümen, ikinci hastanın ise Sibirya'nın güneyindeki Transbaykal bölgesinde bulunduğunu belirten Golikova, "İki hasta da Çin vatandaşı." dedi.

Rusya’nın salgına ilişkin ilave önlem kararı aldığına işaret eden Golikova, "Çin’in Hubey bölgesindeki Rus vatandaşlarını tahliye edeceğiz. Ayrıca Moğolistan sınırımızdaki giriş çıkışları sınırlandıracağız." diye konuştu.

Çin vatandaşlarına yönelik çalışma vizesi vermeyi de durdurma kararı aldıklarını anlatan Golikova, hastaların müşahede altına alındığı söyledi.

Rusya, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin’le sınırını kapatma kararı almıştı.

pjqjutmyf0yszmcdryk4ta.jpg

İtalya'da acil durum ilan edildi

İtalya'da iki Çinli turistte koronavirüse rastlandı Hükümet, olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini açıkladı. 

Başkent Roma'da Başbakan Giuseppe Conte başkanlığında bugün toplanan bakanlar kurulu, yeni tip corona virüs vakasıyla etkin mücadele edilebilmesi için ülke genelinde acil durum ilan etme kararı aldı.

Acil durum süresinin 6 ay olduğu ve bu süre için 5 milyon euroluk kaynak ayrıldığı kaydedildi. Söz konusu kaynakla, daha fazla özel tulum, eldiven ve maske gibi koruma sağlayan materyal temin edileceği belirtildi. Bu arada, İtalya'nın dün Çin'le karşılıklı uçuşları durdurma kararının ardından bu ülkeden gelen son uçakla Milano Malpensa Havaalanı'na inen yolcuların sıkı şekilde iki kez sağlık taramasından geçirildiği ifade edildi.

Diğer yandan, İtalyan basınında, koronavirüsüne rastlanan ve Roma'daki Lazzaro Spallanzani Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nde tedavi gören 2 Çinli turiste ilişkin yeni bilgiler paylaşıldı. Çinli çiftin, 23 Ocak'ta Milano'dan ülkeye girdiği, Parma ve civarındaki kentleri dolaştıktan sonra Roma'ya geldikleri, yetkililerin bu sürede Çinli çiftin temas ettikleri kişilere ulaşmaya çalıştığı aktarıldı.

dngtujfhbecgg-bvrm3fna.jpg

AB'den 10 milyon euro hibe

Avrupa Birliği (AB), yeni tip koronavirüs salgınının araştırılması için 10 milyon euro hibe edeceğini açıkladı. AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, hibenin AB'nin araştırma geliştirme programı olan Horizon 2020'den aktarılacağı belirtildi.

Desteğin virüs salgınını daha iyi anlamak için yürütülen araştırmalara verileceği kaydedilen açıklamada, aynı zamanda virüsle mücadele ve kamu hazırlık durumunun geliştirilmesinin amaçlandığına dikkat çekildi.  Açıklamada ifadelerine yer verilen AB Komisyonunun İnovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Mariya Gabriel, "Amacımız koronavirüs salgınının AB'de daha fazla yayılma ihtimalinin etkilerini azaltmak. Söz konusu hibe sayesinde bu salgın hakkında daha fazla bilgiye sahip olacağız." ifadelerini kullandı.

rbc98tg4puu2_meucbotyg.jpg

Bilim insanları koronavirüs aşısı için çalışıyor

Koronavirüsü aşısı için Fransa'dan bir açıklama geldi. Pasteur Enstitüsü’ndeki bilim insanları virüse karşı geliştirilmeye çalışılan aşı için tarih verdi. Araştırmada görevli Christophe D'Enfert, aşı için zamana ihtiyaçları olduğunu ve kullanabilecek duruma gelmesinin 20 ayı bulabileceğini söyledi.

Alman Araştırma Bakanı Anja Karliczek ise Fransızlara göre daha pozitif açıklamalarda bulundu. Karliczek net tarih vermekten kaçınsa da birkaç ay içinde aşının hazır olması beklediklerini ifade etti.

 

 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim