• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Çin: İran'la görüşmelerde uzlaşma sağlanmalı

Çin: İran'la görüşmelerde uzlaşma sağlanmalı
İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan İran'ın nükleer programı ile görüşmelerde yedinci güne girildi. Görüşmelere katılan Çin, uzlaşma sağlanması çağrısında bulundu.

İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan İran'ın nükleer programı ile görüşmelerde yedinci güne girildi. Görüşmelere katılan Çin, uzlaşma sağlanması çağrısında bulundu.

Tüm emeklerin boşa gitmemesini isteyen Çin Dışişleri Bakanı Wang Li, bakanlar düzeyinde yapılan toplantının yararlı olduğunu ve kapsamlı bir nihai anlaşmaya ulaşılmasında önemli bir adım oluşturduğunu kaydetti.

Wang, geriye kalan sorunların birbirine bağlı olduğunu, tüm katılımcı tarafların çözüm paketi sağlanması için yaratıcı düşünceler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Görüşmelere katılan taraflara sorumluluk ve yükümlülüklerini üstlenme çağrısında bulunan Çin Dışişleri Bakanı, "Çeşitli tarafların temel kaygılarına yanıt verilmeksizin hiçbir anlaşma mümkün olamaz" dedi.

Dün gece saat 22.00'de sona ermesi planlanan ancak gece boyunca ve sabah saatlerine dek süren müzakerelerin bugün de devamına karar verildi.

BM Güvenlik Konseyi üyesi beş ülke Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, ABD ve Almanya ile İran arasında yürütülen müzakereler, İran'ın nükleer programını kısıtlamayı amaçlıyor.
İran: Oldukça yol aldık

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif "Tüm heyetler için uzun bir gün oldu. Oldukça yol aldık ama insanlar biraz dinlenmeli ve yarın sabah erkenden yeniden başlamalı. Umuyorum ki çalışmamızı Çarşamba günü sonlandırabiliriz ve taslağa yarın geçebiliriz" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov kritik konuların hepsinde tüm tarafların ilke anlaşmasına vardığını söylerken, ABD, yeterli ilerleme sağlansa da, "bazı zor sorunların" halen ortada olduğunu belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da, görüşmelerde geniş bir anlaşma çerçevesi oluşturulduğunu ancak kimi temel sorunların hala çözüm beklediğini bildirdi.

Görüşmeleri izleyen BBC muhabiri Barbara Plett Usher, müzakerelerin uzatılmasının bir anlaşmaya varmanın ne kadar zor olduğunu gösterdiğini ama aynı zamanda tarafların bir şekilde anlaşabileceklerine dair de umut verdiğini söylüyor.
Obama'ya brifing

ABD Başkanı Barack Obama, görüşmelerle ilgili olarak ulusal güvenlik danışmanları ile video konferans toplantısı yaptı.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Bernadette Meehan "Bu gece Başkan ulusal güvenlik ekibi üyeleriyle bir video konferans gerçekleştirdi" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Enerji Bakanı Ernest Moniz de Obama'yı müzakereler hakkında bilgilendirdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim