• BIST 9539.57
  • Altın 2490.78
  • Dolar 32.5038
  • Euro 34.8197
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Cicim dokuma tekniği kadınların ellerinde hayat buluyor

Cicim dokuma tekniği kadınların ellerinde hayat buluyor
Yozgat'ta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Akşam Sanat Okulu tarafınca açılan dokuma kursuna katılan kadınlar, kentin yöresel dokuma tekniği olan "cicim...

Yozgat'ta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Akşam Sanat Okulu tarafınca açılan dokuma kursuna katılan kadınlar, kentin yöresel dokuma tekniği olan "cicim dokuma" tekniği ile keten ve ipeği ilmek ilmek işleyerek şal, fular ve masa örtüsü gibi ürünleri gün yüzüne çıkarıyor.

Yozgat'ta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan dokuma kursunda ev kadınları, geleneksel el sanatlarından biri olan ve Anadolu insanının günlük yaşamında vazgeçemediği "cicim dokuma" tekniğini yaşatmaya çalışıyor. Bu kapsamda usta öğretici Aynur Caner öncülüğünde 12 kursiyer, ipek ve keten ipleri büyük bir titizlikle işleyerek cicim dokuma tekniği ile şal, fular, masa örtüsü gibi ürünleri meydana getiriyorlar. Kursta vakitlerini değerlendirerek sanat öğrenen kadınlar aynı zamanda ortaya çıkardıkları ürünleri de satarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Dokuma kursuna katılan 55 yaşındaki Güldane Karaköseoğlu işini severek yaptığını söyleyerek, "Ketenden ipekten el dokuması yapıyorum. Masa örtüsü, şal, fular gibi ürünleri sipariş üzerine yapıyorum. Hem kursa katılıyorum hem de sipariş alıp dokuma yapıyorum ve satıyorum. Bir zaman sonra alışkanlık yapıyor ve zor olmuyor sevdiğimiz için de kursa geliyoruz. Hem spor yapıyoruz makinelerde elimiz ayağımız sürekli çalışıyor. Bedenen de iyi oluyor ruhen de rahatlamış oluyoruz" dedi.

Yozgat'ın yöresel tekniği olan cicim dokuma tekniği ile ipek ve ketenden birçok ürün elde ettiklerini anlatan usta öğretici Aynur Caner de, "Şu anda kursumuzda ipek yöresel bez dokuma yapıyoruz. İplerimiz, saf ipek, keten, floş hepsini değerlendiriyoruz. Genelde ipek dokuma yapmaya çalışıyoruz. Yozgat'ın yöresel tekniği olan cicim dokuma tekniği ile yapmaya çalışıyoruz ki geçmişi tekrardan canlandırabilir diye. Motiflerimizi, renklerimizi tamamen gün yüzüne çıkardık. Öğrencilerimiz çok keyif alıyorlar kursumuzdan. Hem spor yapıyorlar hem de büyük bir hevesle ürünlerini dokumaya çalışıyorlar. Kursumuzda kendileri için ürünler yapıyorlar, sipariş alıyorlar. Burada hem kursumuza katılarak zamanlarını değerlendiriyorlar hem de para kazanıyorlar ve ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim