• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

CHP'nin 3 koalisyon formülü

CHP'nin 3 koalisyon formülü
CHP liderinin 'koalisyon' seçeneği müzakerelerini sürdürdüğü kurmaylarına, Kartacalı Komutan Hannibal'ın "Ya bir yol bulacağız ya da yeni bir yol yapacağız" sözünü örnek gösterdiği belirtiliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’deki odasında çerçevelenmiş olarak duran Hannibal’ın sözüne atıfla, “CHP’nin içinde bulunduğu koalisyon seçeneklerinin zorluğunu biliyoruz. Ancak tüm koalisyon seçeneklerini ortak akılla ve soğukkanlılıkla değerlendireceğiz. Gerekirse kendi yolumuzu kendimiz yapacağız” dedi.
Hürriyet gazetesinden Okan Konuralp’in haberine göre, pazartesi günü toplanacak Parti Meclisi öncesi sık sık kurmayları, milletvekilleri ve bazı önemli partililerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun önünde CHP’nin de içinde bulunduğu 3 farklı hükümet senaryosu bulunuyor.

AKP – CHP

Kılıçdaroğlu’nun önündeki ilk senaryoda, AKP-CHP koalisyonuna kamuoyundan ve parti içinden gelebilecek destek ve tepkiler var. Destek ve tepkilerin karşılıklı sağlaması yapıldığında hangisinin daha avantajlı olacağını, AKP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili tavrının belirleyeceği savunuluyor. Kılıçdaroğlu ve ekibi, genel hatlarıyla “AKP yol ayrımında. Erdoğan’dan vazgeçerse ve özellikle de 17-25 Aralık sürecinin tüm yönleriyle yargıya taşınmasının önünü açacak bir tavır sergilerse CHP ile koalisyona yaklaşır. Bu durumda AKP içinde de bir çözülme söz konusu olabilir. Çözüm Süreci’nden vazgeçerse de MHP ile koalisyon kurar. Bu durumda da bölgeden kalıcı olarak çekilmiş olur” değerlendirmesi yapıyor.

CHP – MHP – HDP

Kılıçdaroğlu’nun önündeki ikinci senaryo ise CHP’nin MHP ve HDP’nin içinde olduğu bir koalisyon formülü. Bu formül ise ‘şimdilik’ MHP ve HDP’nin karşılıklı itirazları nedeniyle imkansız gibi görünüyor. Ancak CHP kurmayları, her şeye rağmen MHP ve HDP’nin, “CHP’nin içinde bulunacağı koalisyonun ilkeleri ve hedefleri” adlı metin çalışmasıyla ikna edilmesinin mümkün olabileceğini savunuyorlar. CHP’nin içinde bulunduğu bir hükümetin, en az 2 yıllık bir sürede 3 partinin onay vereceği şekilde Türkiye’nin restorasyonunu gerçekleştirmesi, 17-25 Aralık’ın tüm aktörlerinin yargılanması, yargı bağımsızlığının sağlanması gibi başlıkları yaşama geçirmesi hedefleniyor.

ERKEN SEÇİM HÜKÜMETİ

Kılıçdaroğlu’nun önündeki üçüncü senaryo ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘asıl niyeti’ olarak nitelendirilen erken seçimle ilgili. AKP ve CHP’nin hükümet kuramaması halinde Erdoğan’ın Türkiye’yi erken seçime götüreceğini savunan CHP kurmayları, MHP ve HDP’nin önüne üçüncü bir seçenekle çıkmaya hazırlanıyor. Bu seçeneğe göre “MHP ve HDP’nin, AKP’nin kuracağı erken seçim hükümeti yerine CHP’nin kuracağı erken seçim hükümetini desteklemesi” önerilecek. Bu seçenek kapsamında AKP’nin iktidar imkanlarından yararlanamaması, emekliye ikramiye, asgari ücretin arttırılması ve vergi dışı bırakılması, taşeronlara kadro verilmesi gibi üç partinin ortaklaştırılabilecek seçim vaatlerinin kısa sürede yasalaşması sağlanacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim