• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

CHP'li Yiğit, İzmir'in 'sağlık turizmi' konusunu Meclis'e taşıdı

CHP'li Yiğit, İzmir'in 'sağlık turizmi' konusunu Meclis'e taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, temel olarak sağlığı esas aldığı ve tedaviyle birlikte tatili de kapsadığı için gelecekte önemi hızla artacak olan...

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, temel olarak sağlığı esas aldığı ve tedaviyle birlikte tatili de kapsadığı için gelecekte önemi hızla artacak olan sağlık turizmi konusunda hükümetin hangi adımları attığını sordu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun cevaplaması talebiyle TBMM'ye bir soru önergesi takdim eden Yiğit, İzmir'in 300 gün güneşli iklimi, tarih ve kültür zenginliği, termal alanları, denizi ve gastronomisiyle sağlık turizminde cazibe merkezi olması konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu, hükümetin bu konuda acilen bir eylem planı oluşturması gerektiğini belirtti.

CHP Milletvekili Yiğit, önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Dünyada ve ülkemizde sağlık turizmi, son yıllarda hızla yükselen önemli bir turizm alanıdır. Temel olarak sağlığı esas aldığı ve tedaviyle birlikte tatili de kapsadığı için gelecekte de önemi hızla artacak olan sağlık turizmi konusunda ülkemiz, son derece avantajlı bir coğrafyadadır. Bu bağlamda ülkemizin her yanına dağılmış olan sağlık, termal, yayla, kış ve doğa sporlarının bir entegrasyon ve planlama çerçevesinde birlikte değerlendirilmesi, altyapısının oluşturulması ve yetişmiş insan gücü için bir an önce çalışmalara başlanması önem kazanmaktadır. Nitekim bu konu, 64. Hükümet programında da, "Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programımız'la Türkiye'nin dünyada yükselen pazar konumunda olduğu medikal turizm, termal sağlık turizmi ve ileri yaş–engelli turizmi alanlarındaki hizmet kalitesini yükselterek rekabet gücümüzü arttırmayı amaçlıyoruz." ifadeleriyle yer almıştır. Öte yandan doğası, denizi, kumu, güneşi, termali, ulaşımı, altyapısı, yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle İzmir, sağlık turizminin başkenti olma potansiyeline sahip bir şehirdir. Nitekim 2015 ve 2020 EXPO adaylık süreçlerinin teması, küresel bir konu olduğu için sağlık olarak belirlenmiş, bu alanda farkındalık sağlanmıştır. Her iki adaylık başvurusunda da konumu ve avantajları nedeniyle İnciraltı, EXPO alanı olarak belirlenmiştir."

Milletvekili Ali Yiğit, Bakan Müezzinoğlu'nun şu soruları cevaplamasını talep etti: "Ülkemizin, sağlık turizmi açısından dünyadaki yeri nedir? Son 10 yılda dünyada sağlık turizmi amaçlı seyahat istatistikleri ve bunun malî boyutu ne kadardır? Son 10 yılda ülkemize sağlık amaçlı gelen turist sayısı, yıllar itibarıyla ne kadardır? Yine aynı paralelde yıllar itibarıyla ülkemize bıraktıkları döviz ne kadardır? Bırakılan dövizin, turizm gelirleri içindeki payı nedir? Türkiye'nin coğrafi konumu, sahip olduğu sağlık kuruluşları, insan gücü, kaplıcaları ve doğal güzellikleriyle sağlık turizmi açısından bir cazibe merkezi haline dönüştürülmesi ve dünyada ilk sıralarda yer alması konusunda hangi adımlar atılmaktadır? 64. Hükümet programında da yer aldığı üzere, "Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı" çerçevesinde, önümüzdeki yıllara yönelik somut bir strateji geliştirilmiş midir? Bu stratejinin uygulanma takvimi nasıldır? 2015 ve 2020 EXPO adaylığı için başvuruda bulunan ve sağlık temasıyla yola çıkan İzmir'in, "sağlık turizminin başkenti" olması yolunda ulusal ve uluslararası ölçekte izlenecek bir eylem planınız var mıdır? Sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm ve sağlık turizminin geliştirilmesine yönelik öncelikli iller ve alanlar belirlenmiş midir? Bu doğrultuda, uluslararası rekabete karşı teşvik ve istisna benzeri bir vizyon oluşturulmuş mudur?"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim