• BIST 9079.97
  • Altın 2323.132
  • Dolar 32.3439
  • Euro 34.8631
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

CHP'li Gürsel Tekin: HDP'yle ittifak olmaz

CHP'li Gürsel Tekin: HDP'yle ittifak olmaz
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Kılıçdaroğlu'nun HDP ile ittifak için 'araladığı' kapıyı Radikal için yaptığı seçim değerlendirmesinde kapattı: CHP milletten başkasıyla ittifak yapmaz.'dedi.

Türkiye 2015 yılının haziran ayında tarihsel önemi büyük bir genel seçime hazırlanıyor. 2019 yılına kadar bir daha seçim olmayacağı için bu seçimin galipleri uzun bir süre galip olmanın keyfini yaşayacak. Hem liderler, hem de Türkiye tarihi açından önemli bir viraj olarak değerlendirilen bu seçimler için partiler şimdiden yoğun bir çalışmanın içine girdi. 2015 seçimleri, iktidar partisinde Recep Tayyip Erdoğan sonrasının yol haritasını belirleyecek, muhalefette ise bazı liderlerin belki de son kozu olacak. Türkiye’nin yönünü belirleyecek seçimlerin anahtarı ise projelerin yanı sıra ‘çözüm süreci’ ile Suriye ve IŞİD meselesi olacak. Biz de bugünden itibaren Radikal olarak seçimlere hazırlanan partilerin nabzını tutacağız. 
İlk olarak ana muhalefet partisi CHP’nin 2015 hedeflerini, ‘çözüm süreci’ne bakışını, Suriye ve IŞİD sorunlarını nasıl çözmeyi planladığını, HDP ile ittifak iddialarını Genel Sekreter Gürsel Tekin'le konuştuk. 

HDP’YE KAPIYI KAPATTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da STK’lar ile yaptığı toplantıda HDP ile olası bir seçim ittifakı yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, "Şu anda gündemimizde böyle bir ihtimal yok. Bu bağlamda HDP ile temasımız da yok. Ancak eski Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'in de dediği gibi siyasette 24 saat çok uzun bir süre" yanıtını vermiş bu da 'ittifaka kapı açtı' şeklinde yorumlanmıştı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ise bu ittifaka ilişkin, “CHP sadece milletle ittifak yapar, HDP ya da başka bir partiyle ittifak yapmayacak” diyerek bu kapıyı kapadı. CHP’nin seçim stratejisini, ekonomi , dış politika ve hukuk eksenine oturtacağı ve geçen seçimde olduğu gibi yoksul ve ezilen kesimlerin sesi olacaklarını dile getiren Tekin şunları anlattı: 

İKTİDAR PARTİSİ MEVSİMLİK PARTİLERDEN BİRİ

CHP’nin 2015 seçimlerinde hedeflediği oy oranı nedir? Seçim çalışmalarınızda nelere vurgu yapacaksınız? 

İster erken, ister geç, yapılacak seçimlere en hazır parti CHP’dir. CHP 91 yıldır ayaktaysa hep hazır olduğu için ayaktadır. CHP mevsimlik bir parti değil, mevsimlik partiler geliyor bir dönem iktidar oluyor sonra tarihe karışıp gidiyor. Bugünkü iktidar partisi dahil olmak üzere birçok parti mevsimlik partilerdir. Bir süre sonra bunlar da tarihe karışacak. CHP projeleri ve programı ve öngörüsüyle hep hazır olan bir siyasi partidir. Bugün Türkiye’nin sorunlarını projelendiren geçmiş yıllarda da tartıştıran tek parti var o da CHP’dir. Alevi meselesi, Kürt meselesi, sendika ve çalışanların sorunlarını CHP gündeme getirmiştir. Keşke CHP’nin öngörülerini iktidar partisi dinleseydi, Türkiye ekonomisi şu anda bu halde olmazdı. Dış politikada, Kürt meselesi konusunda bu durumda olmazdı. 1989 yılında insanlar ağzına Kürt kelimesini alamazken CHP rapor hazırlamıştır. Kürt sorununu cesur bir şekilde kamuoyunun gündemine getiren parti CHP’dir. CHP bunun bedelini de ağır ödemiştir ama hiç önemli değil. Türkiye’nin geleceği için bedel ödenecekse bu bedeller ödenebilir CHP olarak seçim stratejimizi üç ana eksene oturtuyoruz, ekonomi, dış politika ve hukuk sistemi. Bu üçü birbirine çok bağlı… Dış politikada sıkıntınız varsa ekonominizi güçlendiremezsiniz. Hukuk sisteminiz iyi işlemiyorsa yatırım gelmez. Ortadoğu coğrafyasında çok ciddi ticari ilişkilerimiz varken şu anda neredeyse sıfır noktasına geldik. Bizim temel hedefimiz ekonomi, dış politika ve adalet sistemini güçlü hale getirmektir. 

AİLE SİGORTASI PROGRAMDA OLACAK

Ekonomiden pay alamayan yoksul kesimin derdine geçen seçimde açıkladığımız aile sigortasıyla merhem olacağız. Köleleştirilmiş 2 milyon taşeron işçi için sosyal ve ekonomik projelerle sendikal haklar verip sıkıntılarını gidereceğiz. Milyonlarca emekli sıkıntı içinde yaşıyor. İkinci işte çalışan emekliler cezalandırılıyor. İntibak yasasıyla emeklilerin sorunlarını çözeceğiz. Küçük esnaf AKP iktidarıyla perişan edildi. Ortalama 12 yılda 200 binin üstünde esnaf kepenk kapattı. Aynı zamanda intihar eden çok sayıda esnafımız var. Türkiye’de her derde deva olacak projelerle halkın karşısına çıkacağız. 

PROJELERİMİZİ ANLATAMAMIŞIZ

2011 yılında da projelerimiz vardı. Bakın propaganda sürecine tek projeleri olan ve projelerle halkın karşısına çıkan parti CHP’dir. Geliştirdiğimiz 41 projemizin tamamını 50 yıllık öngörüye göre yapılan projelerdir, mevsimlik değil… 

Benzer projeleri 2011 yılında da açıkladınız ama bu projeler sizi iktidar yapmadı… 
2011 yılında projelerimizi anlatmakta bizim de eksikliğimiz oldu. Ama basın iletişim araçları projelerden çok polemiklerle meşgul olunca, projeler gölgede kaldı. Bizim projelerimizi iyi anlatmamız gerekiyor. Örgütlerimiz projelerimizi sokak sokak anlatmak zorunda. 

İKTİDAR HER GECE DARBE KABUSU GÖRÜYOR 

Şimdiden oy oranı tahmini yapmak çok kolay değil. İktidar yetkilileri ya da Başbakan danışmanlarının darbe sözcüklerini kullandığı bir ülkede evrensel hukukun işlemediği bir ülkede hiçbir şeyi kestiremezsiniz. İktidar darbeden korkuyor. Biz de diyoruz ki gelin el birliği ile bu korkulardan kurtulalım. 12 Eylül dönemindeki yasaların tamamı değiştirilerek bu korkuyu üzerimizden atabiliriz. Yoksa her gece bir iktidar darbe korkusuyla yatar mı? Buna can dayanmaz. 

Türkiye’de 2015 yılında bir iktidar değişim olacak. Şu anki AKP yükü taşıyamaz. 

AKP çok önemli bir oy kaybına uğradı. AKP’nin havuz medyası olduğu gibi bir de havuz araştırma şirketleri vardı. Bu şirketler 15 günde bir sonuç açıklardı. Bu şirketler 3 aydır hiç veri açıklamıyor neden acaba? Çünkü AKP yüzde 40’ın altına indi. Şimdi 40 barajının üstünde tutunmak için gerilim siyaseti, Gezi, darbe söylentileriyle bunu götürmeye çalışıyorlar. Bu şekilde gitmez. 

ÇOCUKLARIMIZIN ADI BARIŞ…

2015 seçiminde iktidar olursanız ‘çözüm süreci’ne ilişkin tutumunuz ne olacak? 
CHP sol ve sosyal demokrat bir partidir. Barış onun vazgeçilmezidir. CHP yöneticilerini çocuklarını isimlerine baktığınız zaman çoğunun isminin 'Barış' olduğunu görürsünüz ya da 'Özgür'dür, barış ve özgürlüğün ne olduğunu içimizde hisseden insanlarız. Barış bizim de vazgeçilmezimiz olacak. Ama kapalı kapılar ardında toplumun bazı kesimlerini yok sayan bir süreç bizim dönemimizde işlemeyecek. CHP barışın da güvencesi olacaktır. 

HDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın CHP’ye sürece katılması için çağrısı oldu… 

Selahattin Demirtaş’ın çağrısı çok anlamlı değil. Selahattin Bey hükümet mi, ne diyecek bize, HDP bize ne anlatacak? Selahattin Bey’e şunu soruyorum: Kendileri bu meseleye tam vakıflarsa önce kendi vekillerine anlatsınlar. AKP milletvekilleri, bakanlar, sürecin nasıl işlediğini bilmediğini söylüyor. Ana muhalefetin muhatabı iktidardır. Bu nedenle de hedefimiz iktidardır. Selahattin Bey’in bize anlatacak bir şeyi olduğunu düşünmüyorum. İktidar da kendi vekilini, bakanını ikna edememiş ki bizi nasıl ikna edecek. 

40 kişinin yaşamını yitirdiği Kobani eylemleri sırasında yaşananların tekrarlanmaması için siz nasıl bir politika izleyeceksiniz? 

6-7 Ekim olaylarını barışa bağlamak mümkün değildir. Orada farklı bir süreç vardı. Bakın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiaları gündeme geldi yıllar önce. Biz de, ‘Sonuna kadar gidin bir ülkenin başbakan yardımcısına suikast varsa biz bu suikastı kendimize yapılmış sayıyoruz’ dedik. Ankara’da derin dehlizlere girildiğini söylediler. Bu bizi mutlu etti. 'Gereğin yapın' dedik ama yapılan bir şey yok. Karanlık derin dehlizleri temizlemezseniz bu olayların önüne geçemezsiniz. Ancak bu olunca bin korumayla gezmekten kurtulabilirsiniz. CHP iktidarında derin dehlizlerin hepsi temizlenecektir. Sürekli korkuyla yaşayan bir iktidar olmaz. 10 yılı korku ve endişeyle geçirdik.

Suriye ve IŞİD merkezli uluslararası gelişmelerin partinize yönelik seçmen tercihine etki yapmasını bekliyor musunuz? Siz bu sorunları nasıl çözeceksiniz? 

Türkiye Ortadoğu’da batağa sürüklendi. Bizi dinleselerdi bu sorunlarla karşılaşmayacaklardı. CHP iktidarıyla komşularımızla sorunları biter. Bu konuda teklifimiz de oldu. Aracı olabileceğimizi söyledik. Ortadoğu’daki gerilimi ortadan kaldırmak istedik ama AKP iktidarı buna yanaşmıyor. CHP iktidarıyla Mısır, Ürdün, Suriye gibi ülkelerle ilişkilerimiz iyileşecek. Türkiye coğrafyasındaki 2 milyon Suriyeli ülkelerine gönderilecek. IŞİD dünyanın başına bela ama kısa sürede bitecek.

KAYNAK: RADİKAL-ERCAN SARIKAYA

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim